Zilele Colegiului Național „Unirea” au început ieri, cu o zi întârziere din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Ziua de marți a cuprins activitățile programate pentru luni, dar și pe cele de marți. Manifestările s-au deschis oficial în Aula „Mihai Eminescu” a Colegiului Național „Unirea”. Elevii au venit îmbrăcați, în marea lor majoritate, cu obiecte vestimentare tradiționale, iar cei care nu aveau costume tradiționale au optat pentru tricoul vișiniu primit în dar de la reprezentanții CNU cu ocazia unui secol și jumătate de existență a liceului.
În deschiderea evenimentului, în sală a răsunat imnul CNU compus de trupa Taxi, momente în care tot publicul a stat în picioare. A urmat un filmuleț-documentar, cu o scurtă istorie a colegiului. Directorul unității de învățământ, Cornel Noană, a luat apoi cuvântul, urând „La mulți ani!” uniriștilor. „La mulți ani Colegiul Național Unirea! Pe principiul mai bine de a doua zi decât niciodată, începem astăzi manifestarea pe care o știți din fiecare an, care poartă numele de Ziua sau Zilele Colegiului Național Unirea. Pentru că suntem talentați, astăzi vom avea o campanie promoțională doi într-unul: unim ziua tradițiilor populare cu ziua sportului. Asta nu înseamnă că vom pierde ceva din însemnătatea fiecărei zile, ci doar că va trebui să fim foarte ageri cu locurile în care ne deplasăm”, a precizat în deschiderea manifestărilor, directorul CNU.
Acesta a invitat-o și pe șefa Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Lidia Dumbravă, să ia cuvântul. „Emoțiile nu sunt mari, sunt foarte mari, pentru că eu am venit în calitate de profesor aici, domnul director face surprize ca întotdeauna. Dumnezeu a vrut ca la 150 de ani să fiu profesor la acest colegiu, să fiu mamă de elev de la acest colegiu, cu puțin efort s-ar putea să ajung și la 160 de ani tot mamă a unui copil care sper să ajungă la acest colegiu. La mulți ani! Nu pot să felicit și să spun tot ce se poate spune, pentru că e mult prea mult. Domnul director a avut grijă ca în campania pe care a desfășurat-o în această perioadă să evidențieze toate rezultatele și sunt convinsă că nu a scăpat niciunul dintre ele. Numai împreună putem ajunge și ne putem menține acolo unde suntem. Mult succes și știți cum este: e mai greu să menții ceva, decât să realizezi. Noi deocamdată am realizat și sunt convinsă că vom și menține. La mulți ani!”, a spus inspectorul școlar general.
Medalii cu ocazia a 150 de ani de existență a CNU
Manifestările au început cu premierea unor foști uniriști, care s-au făcut remarcați în activitățile sportive: profesori, antrenori, sportivi. La festivitatea dedicată sportului, ajutorul directorului a fost profesorul de sport Viorel Paizan. „Spiritul de competiție, dorința de a fi mai bun nu aveau cum să nu fie prezente și în activitățile sportive, în competițiile desfășurate. Nu există nici o întâlnire de promoție, în care absolvenții să nu-mi spună că în generația lor era un coleg campion național ori la aruncarea greutății, ori la gimnastică, tir și așa mai departe”, a spus Cornel Noană.
Primii aplaudați și recompensați cu câte o diplomă, medalie bătută cu ocazia a 150 de ani de existență a Colegiului Național „Unirea” și un tricou unirist s-au numărat Adrian Alaci, antrenor de TIR, și Adriana Lescovar, de la Clubul de gimnastică din Focșani. „Este o onoare pentru mine, mulțumesc mult de tot. Sunt foarte emoționată. Vă doresc din tot sufletul meu să aveți încă cel puțin 200 de ani, să fiți atât de onorați că ați făcut parte din acest liceu”, a mărturisit Adriana Lescovar.
A urmat antrenorul de Judo Dumitru Zisu, care a precizat că este, de asemenea, emoționat că se află în mijlocul elevilor, al colegilor care-l sprijină în activitatea pe care o desfășoară în calitate de profesor și antrenor. „Mi-am dedicat și îmi voi dedica în continuare toată puterea, voința, dăruirea elevilor dvs. Vă felicit că faceți parte din acest colectiv al Liceului Unirea. Pentru mine a fost un liceu extraordinar, un liceu de vis. Pentru toată lumea, Liceul Unirea era un mare vis, pe care eu mi l-am realizat”, a precizat Dumitru Zisu.
Răzvan Bucuroiu a primit de asemenea diplomă și medalie, în semn de apreciere din partea reprezentanților CNU față de familia sa. „Vă doresc o activitate cât mai stufoasă, sănătate, iar vouă vă spun că sunteți niște copii norocoși că sunteți aici. Este vorba de fapt mai mult despre munca voastră, decât despre noroc. Vă doresc să aveți parte de un drum cât mai plin de încredere”, a spus Răzvan Bucuroiu.
Diplomă de Excelență pentru Alin Moldoveanu
Festivitatea a continuat cu premierea lui Dumitrescu Gheorghe, membru al echipei naționale de oină a României și profesor de sport la CNU timp de 44 de ani. Acesta s-a declarat mândru că face parte din colectivul Colegiului Național „Unirea” și pentru că sunt zeci de profesori de sport din județ, țară sau străinătate, care au terminat acest liceu.
Invitatul special al zilei a fost Alin Moldoveanu, absolvent unirist și campion olimpic la tir, la Londra: „Sunt deosebit de onorat că sunt din nou printre dumneavoastră. Din 1995, de când sunt unirist, vreau să vă spun că inima mea este aici, lângă voi, și vă urez să aveți și voi parte de succes pe care l-am avut eu. Am fost educat excepțional aici”. Colegiul Național Unirea a acordat „Diplomă de Excelență domnului Alin Moldoveanu ca semn al recunoașterii și prețuirii personalităților care au înălțat în timp prestigiul liceului. Focșani, 24 ianuarie, 2016”.
Uniriștii, mici bucătari
Începând cu ora 13.00, în holul central al Colegiului Național „Unirea” zeci de uniriști au organizat o expoziție cu preparate tradiționale din bucătăria românească. Încă de la intrarea elevilor, mirosul te amețea. Nu puteai ghici a ce miroase, deoarece erau bucate fel de fel: plăcinte cu brânză, fursecuri, mămăligă, cârnați, tobă, șuncă, ceapă, sarmale, cozonac, murături, cașcaval, tochitură, orez cu lapte, răcitură, fasole cu afumătură, zacuscă și multe altele.
Elevii care nu au gătit s-au plimbat cu farfurii în mână printre mesele bogate și au mâncat ce le-a poftit inima. „Este foarte gustoasă mâncarea. Aș gusta din toate, dar nu vreau să mi se aplece”, a spus Cătălin, unul dintre elevii care avea farfuria încărcată cu preparate. Fetele se gândesc mai mult la siluetă, decât la starea de rău. „Este o activitate așteptată de mulți. Am gustat din tobă și din sarmale. Atât, că mai mult îngrașă”, a spus, zâmbind, Maria. Alții s-au bucurat atât de mâncare, cât și de faptul că s-au simțit ca la o masă în familie, stând de vorbă cu apropiații. „Foarte tare ideea. Mâncarea e foarte bună, dar cel mai mult mă încântă că ai cu cine schimba o vorbă bună”, a apreciat o altă Marie.
Tot pe holul liceului, cei care au dorit să transmită un mesaj sau să lase o amintire uniriștilor cu ocazia celor 150 de ani de existență a colegiului, au avut la dispoziție markere și un panou destul de mare. La trei-patru ore după ce directorul Cornel Noană a menționat despre panou, în timpul manifestărilor dedicate sportului, acesta se umpluse de mesaje. Elevii au scris diferite mesaje în română, dar și în engleză, spaniolă, germană și alte limbi străine. Dintre aceste mesaje amintim „Timpul este relativ, UNIREA este veșnică”, „CNU-lumină și încălțare spirituală. Un reper al învățământului românesc”, „CNU este prizonierul coliviei sufletului meu”, „Ich liebe CNU”, „Feliz cumpleaños”, „La CNU am învățat să iubim!”, „CNU a reprezentat începutul meu, tot el îmi va determina și viitorul!”, „Unirea, rămâi veșnic puterea!” etc. Tot ieri, cu mic, cu mare, uniriștii au ieșit în curtea liceului unde s-au prins într-o horă.
Sărbătoarea va continua și astăzi cu proiecții de filme, expoziții de grafică și fotografie, dar și povestea escaladării celor mai înalte vârfuri din România în cadrul activității „150 de ani CNUesc la vârf”, iar ziua se va încheia cu un spectacol prezentat de „UNTEATRU” București, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”.