Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO : ÎPS Ciprian, la hramul bisericii Parohiei „Sfinţii Antonie şi Sava“ din Focşani


Biserica Parohiei Sfinții Antonie și Sava din municipiul Focșani și-a sărbătorit, duminică, 17 ianuarie 2016, hramul. În ciuda vremii nefavorabile, numeroși credincioși vrânceni au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul”.
    În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică a duminicii, în care ni s-a relatat vindecarea celor 10 leproși. „Învățătura principală asupra căreia suntem invitați să reflectăm totdeauna este aceea cu privire la datoria morală de a mulțumi lui Dumnezeu, cu recunoștință, pentru binefacerile revărsate din belșug asupra noastră, fără să facă vreo deosebire între noi. Încă de la naștere, fiecare om este înzestrat de Părintele ceresc cu diferite daruri, așa cum reiese din frumoasa parabolă a talanților (cf. Matei 25, 14-30). Nimeni nu vine pe lume fără să fi primit din partea lui Dumnezeu cel puțin un dar sau o harismă, în afară de darul vieții și darul sănătății. Se cuvine, însă, ca aceste daruri să fie descoperite, cultivate și fructificate, spre folosul duhovnicesc al persoanei care le deține și al semenilor săi”, a precizat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

    Totodată, ierarhul a vorbit și despre virtuțile Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, care „a devenit cunoscut datorită vieții sale de asceză, petrecută în post și rugăciune. Deși nu învățase carte, fiind foarte inteligent, reușea, prin inspirația Sfântului Duh, să-i impresioneze pe ascultători – nu numai pe oamenii simpli, ci și pe înțelepții vremii, cărturari și filosofi – cu adâncimea cugetării sale. De aceea, în așa-numitul Pateric egiptean, în care sunt redate apoftegmele sau cugetările, sub formă de maxime, ale Părinților pustiei, Sfântul Antonie ocupă un loc de cinste, cu aproximativ patruzeci de apoftegme”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
    Locașul de cult al Parohiei Sfinții Antonie și Sava a fost ridicat între anii 2000-2005, iar pictura, în tehnica frescă, a fost finalizată în anul 2008, prin strădania fostului preot paroh Florentin Tătaru. Din 2011, comunitatea parohială este păstorită de părintele Ionel Stan.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?