Trei copii și două gravide, care trebuiau să ajungă urgent la spital, au fost scoși din nămeți de pompieri, care au răzbit prin troiene cu ajutorul șenilatelor. Pompierii au fost însoțiți de cadre medicale de la SAJ ori de paramedici, astfel că toți pacienții au ajuns spital în siguranță. Copiii, de 3, 7 și 11 ani, din Tătăranu și Bogza, comuna Sihlea, au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că aveau febră, dureri abdominale și vărsături. În ceea ce privește gravidele, una dintre ele trebuia să ajungă la spital pentru că sarcina era la termen și putea naște în orice moment, iar cealaltă, cu o sarcină de aproximativ 3 luni, avea sângerări.
Intervențiile cu șenilatele la cazurile medicale semnalate au continuat în noaptea de duminică spre luni, dar și în cursul zilei de luni. Pompierii au transportat până la ambulanțe copii și gravide, la care nu se putea ajunge din cauza nămeților și a viscolului foarte puternic.
Prima misiune de salvare a avut loc puțin după miezul nopții de duminică spre luni, în jurul orei 01.00, la Tătăranu. Un copil de 3 ani, cu febră, avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale. Salvatorii au plecat către el cu șenilata, în care s-a aflat și personal medical. Spre locul în care se afla copilul a plecat și o ambulanță, cu un utilaj de deszăpezire în față, dar aceasta nu a putut ajunge până la destinație, preluând copilul bolnav din locul unde a rămas în așteptare.
Copilul a ajuns la spital după aproximativ două ore. A fost predat echipajului de pe ambulanță la ora 02.15 și a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe la ora 03.03. „Prima solicitare s-a primit puțin după miezul nopții, când, la ora 00.59, s-a anunțat o urgență medicală în comuna Tătăranu, unde o fetiță, în vârstă de 3 ani, prezenta stare febrilă. Către locul indicat a plecat un echipaj cu o autoșenilată aflată în punctul avansat constituit la nivelul primăriei din localitate, tocmai pentru a scurta timpul de intervenție în astfel de situații. Astfel că, la ora 02.15, copilul a fost predat de salvatori echipajului SAJ Vrancea, care l-a transportat la spital. La 03.03 fetița era preluată de medicul de gardă din cadrul Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Municipal «Sf. Pantelimon» Focșani”, a declarat căpitan Cristina Duță, de la ISU Vrancea.
Oamenii au continuat să ceară ajutor și în cursul zilei de ieri. Astfel, o gravidă la termen, din Ciușlea, căreia îi venise sorocul, a fost scoasă dintre nămeți tot cu șenilata și cu utilajele de la deszăpezire. Drumul către Ciușlea era blocat, așa că șenilata a ajuns la caz cu un utilaj în față. Gravida a fost preluată de pompieri și adusă până la intersecția drumului județean care duce către Ciușlea cu drumul european.
Pentru a ajunge mai repede la ambulanță, gravida a fost preluată la un moment dat de primarul comunei Garoafa, Gheorghe Maghiaru, și transportată până la ambulanță, care a dus-o apoi la spital. După-amiază, gravida a născut la Spitalul Județean. „O altă urgență medicală a fost anunțată la ora 07.33, apelantul anunțând că o femeie, în vârstă de 28 ani, însărcinată în nouă luni, are nevoie să ajungă la spital pentru a putea să-l aducă pe lume pe cel de-al patrulea copil. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială pe șenile pentru a putea prelua gravida de la domiciliu, aceasta fiind predată echipajului SAJ Vrancea, care la ora 10.10 a ajuns în siguranță la unitatea de primiri urgențe”, a mai transmis căpitan Duță.
Copii bolnavi salvați din troiene
Tot ieri, pompierii cu șenilata au mai avut o intervenție la Tătăranu, în satul Bordeasca Nouă. Și de această dată, un copil avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale, micuțul acuzând dureri abdominale. Către el au plecat pompierii cu șenilata, care se afla deja în Tătăranu. După ce a fost preluat, copilul a fost transportat până la ambulanță, care l-a dus la spital pentru investigații. „Un alt apel de urgență s-a primit la ora 10.20 și anunța că un băiat, în vârstă de 11 ani, din localitatea Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, prezintă probleme abdominale. O autospecială pe șenile a parcurs drumul în condiții dificile până la domiciliul acestuia, după care l-a predat echipajului SAJ, care a asigurat transportul asistat până la spital, la ora 12.03”, a adăugat purtătorul de cuvânt al pompierilor.
După intervenția de la Tătăranu, o altă persoană a sunat la 112, de această dată strigătul de ajutor venind de la Bogza, comuna Sihlea. Un copil de 7 ani cu febră, dureri abdominale și vărsături avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale. Pentru că în satul lui nu se putea ajunge altfel, s-a plecat tot cu șenilata, care se afla la Tătăranu, dar și cu autospeciala de transport victime multiple, în care s-au aflat paramedicii. De asemenea, în șenilată se afla și un asistent medical. Pompierii cu șenilata au preluat copilul și l-au dus până în locul în care a putut ajunge autospeciala de transport victime multiple, care l-a preluat și l-a transportat pe pacient la spital.
Gravidă cu sângerări la Biliești
O altă intervenție a avut loc la Biliești. O femeie de 36 de ani, însărcinată în două luni, a cerut ajutor medical după ce a început să sângereze. Pentru că drumul de acces către localitate era blocat din cauza vântului care a viscolit zăpada și a depus-o pe partea carosabilă, s-a solicitat din nou sprijinul pompierilor. Trei pompieri și o asistentă de la SAJ Vrancea au plecat către caz tot cu o șenilată.
Drumul spre Focșani a fost unul cu peripeții. Asta pentru că nu departe de zona Onasis, un tractor, care a adus către oraș trei femei de la Biliești, a rămas blocat în nămeți. Femeile au coborât și și-au continuat deplasarea pe jos, în timp ce tractorul a rămas în nămeți. În spatele lui era șenilata cu bolnava, pompierii fiind nevoiți să ocolească tractorul prin troiene. Șenilata a răzbit cu greu prin stratul gros de zăpadă, reușind în cele din urmă să treacă de tractor și să ajungă cu gravida la ambulanță.
Asistenta medicală care i-a fost alături gravidei pe tot drumul a spus că „a fost foarte greu”. Ajunsă la UPU, gravida a fost investigată și, potrivit informațiilor primite de la cadrele medicale, sarcina ar avea 11-12 săptămâni, iar femeia va rămâne internată pentru investigații și tratament de specialitate.
În toate aceste cazuri, salvatorii au fost sprijiniți în timpul intervențiilor de utilaje de deszăpezire.
Prin viscol, să cumpere de înmormântare
Femeile care se aflau în tractorul înzăpezit trebuiau să ajungă urgent în Focșani. Una dintre ele ne-a spus că a fost nevoită să vină în oraș pentru că se pregătește de o înmormântare și nu avea nimic cumpărat din cele necesare.
Femeia a adăugat că în spatele tractorului cu care a venit ea era un utilaj de la deszăpezire. „Este un utilaj care a intervenit, da în urma lui este totul la fel, că bate vântul. Trebuia să ajung, că am înmormântare și nu am nimic. Trebuie să cumpăr cele necesare”, a spus femeia.