Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, împreună cu Instituția Prefectului, au decis ca școlile din întreg județul Vrancea să rămână închise, astăzi, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. „Am luat decizia de a închide școlile din județ ca urmare a fenomenului de viscol și a căderilor masive de zăpadă. Cursurile vor fi reluate după ce fenomenele meteorologice vor înceta, iar copiii se vor putea deplasa în condiții de siguranță la școli”, a declarat prefectul Nicușor Halici.
Inspectorul școlar general, Lidia Dumbravă, a declarat că în cursul zilei de astăzi se va decide dacă elevii vor veni la cursuri mâine sau școlile vor rămâne închise. „Mâine (n.r. azi) nu se învață în nicio școală din județul Vrancea, inclusiv din Focșani. Decizia a fost luată împreună cu Instituția Prefectului și urmează a fi comunicată tuturor directorilor. În funcție de cum va fi vremea mâine (astăzi-n.r.), vom lua o decizie în legătură cu ziua de marți”, a precizat șefa ISJ.
Până ca un document oficial în acest sens să ajungă la ei, directorii unităților de învățământ din județ au declarat că sunt pregătiți pentru cursuri. Cornel Noană, directorul Colegiului Național „Unirea”, a precizat că deși uniriștii sunt în această perioadă în „Săptămâna altfel”, există activități diverse și numeroase, iar vremea pune o parte din ele sub semnul întrebării. „Momentan, nu știu ce să zic. Nu am știut de această decizie. Nu vreau să iau o hotărâre încă. Prefer să aștept până mai pe seară, să văd cum va fi și vremea. Dacă se vor redeschide școlile, elevii vor avea toate condițiile la liceu, nici nu se pune problema”, a precizat Cornel Noană. Ulterior, directorul CNU a anunțat că programul zilei de astăzi se va suspenda, urmând ca Ziua Tradițiilor Populare să se desfășoare, cel mai probabil, mâine, iar programul zilei de marți să fie reconfigurat.
În ceea ce-i privește pe elevii de la Școala Gimnazială numărul 3 Focșani, aceștia ar fi ajuns mai greu la cursuri deoarece orele se țin în incinta Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu”. „Ar trebui să fie condiții. Noi funcționăm încă la Liceul 3. O să fie mai greu cu transportul, elevii vor ajunge mai greu până acolo, dar dacă se vor deszăpezi drumurile va fi bine”, a precizat directorul adjunct al Școlii Gimnaziale numărul 3, Tatiana Bănică. „Dacă temperaturile vor fi în continuare în scădere, la liceu va fi căldură. Sunt condițiile necesare. Avem elevi care vin din tot județul, chiar și de la Târgu Ocna”, a spus Diana Tăicuțu, directorul Liceului de Artă „Gh. Tattarescu”. Directorul adjunct al Liceului Pedagogic „Spiru Haret”, Marius Măciucă, a spus că elevii vor avea parte de toate condițiile la reîntoarcerea la cursuri.
Valea Rîmnicului, îngropată în nămeți
În comunele de pe Valea Rîmnicului, transportul elevilor la școlile din satele îngropate în nămeți s-ar desfășura în condiții grele. „Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, am luat decizia de a închide toate școlile și grădinițele de la nivelul localități. Toate cadrele didactice și toți părinții trebuie să știe că luni 18 ianuarie nu se învață și să nu își trimită copii la școală”, a spus Georgel Spătaru, primarul localității Vintileasca. „Nu ne putem juca cu viața copiilor. Condițiile meteo sunt vitrege și elevii nu pot ajunge la școală. La noi nu se va învăța sub nici o formă”, a spus Gabriel Lalu, directorul școlii din Jitia.
„Este la fel de dificil și la noi, ca și în celelalte localități după Valea Râmnicului. Am intervenit dimineață (duminică-n.r.) pe drumuri să fac pârtie și după câteva ore s-a astupat la loc. Dacă vom avea situații deosebite, vom interveni cu tractorul. Åcolile vor rămâne închise pentru luni”, a spus Åerban Pîrlogea, primarul din Chiojdeni. „Nu se va învăța la Dumitrești deoarece elevii nu vor putea ajunge la școală. Situația este și rămâne vulnerabilă între Bordești și Dumitrești”, a spus și Petrică Dogaru, primarul de la Dumitrești.