Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

INTERVIU cu medicul Mircea Merchea, fiul cel mic al Mărioarei și al lui Manole Merchea


Medicul Mircea Merchea este fiul cel mic al cunoscutului medic ORL Mărioara Merchea și al directorului Enet Manole Merchea. Fratele său Radu a urmat specializarea mamei, fiind medic ORL în Focșani, dar Mircea Merchea a ales să fie medic stomatolog. Deși a terminat facultatea de aproximativ 3 ani, stomatologul Merchea și-a deschis un cabinet în București, iar între timp a devenit și directorul medical al unei firme de implanturi dentare. Este căsătorit de doi ani și vrea ca, în curând, să devină tată de fete.

Reporter: Domnule doctor, unde v-ați născut, unde ați copilărit și unde ați făcut studiile gimnaziale și liceale?
Mircea Merchea: M-am născut în Focșani și am avut parte de o copilărie fericită la bunici. Am studiat primii ani la Åžcoala nr. 9, actualmente „Ștefan cel Mare”, după care am continuat, până la terminarea liceului, la Colegiul Național Unirea.

Rep.: Ați dat la Facultatea de Stomatologie. De ce Stomatologie și nu medicină generală, mai exact ORL, ca mama și fratele dumneavoastră?
M.M.: Am ales această ramură medicală pentru că reprezenta pentru mine o provocare, un domeniu care nu îmi era cunoscut.

Rep.: A fost un vis de mic să deveniți medic? Mama v-a influențat decizia?
M.M.: Când eram copil, visam să fiu cosmonaut, dar din păcate nu aveam „altitudinea” necesară! Alegerea făcută nu a fost influențată de părinți. Am ales acest drum, în prima faza, dintr-un impuls, iar după ce am început să văd ce înseamnă Medicină Dentară, am primit confirmarea de care aveam nevoie pentru a continua pe acest drum.

Rep.: După ce ați terminat facultatea, ce a urmat? Ați făcut și alte cursuri de specializare? Dacă da, ce cursuri și de ce ați ales să le faceți?

M.M.: După absolvirea cursurilor, am urmat numeroase stagii de perfecționare, cum ar fi: Implantologie, Microscopie endodontică, Protetică dentară și Estetică dentară și facială.  Am realizat că singurul mod în care poți excela într-o meserie curantă este să fii printre cei mai pregătiți din domeniu.

Rep.: Nu v-ați gândit să vă întoarceți în Focșani pentru a profesa, urmând exemplul fratelui? De ce?
M.M.: Nu voi pleca să lucrez în altă țară. Mutarea mea la Focșani nu se va întâmpla prea curând, deoarece deja am primit „amenințări” de la pacienții din București. Majoritatea pacienților mei au reușit, venind în cabinetul nostru, să scape de bine cunoscuta teamă de stomatolog.

Rep.: În ce an v-ați deschis cabinetul din București? Nu v-a fost greu? Ați primit sprijin din partea familiei?
M.M.: Am deschis cabinetul în anul 2013, după absolvirea studiilor. Începutul a fost dificil, ca în orice domeniu. Am fost susținut de familie, lucru care mi-a oferit încredere și suport în ceea ce urma să fac.

Rep.: Spuneți-ne mai multe despre cabinetul dumneavoastră din București. Ce patologii tratați? Lucrați singur sau, între timp, ați cooptat și alți medici?
M.M.: Eu îmi împart timpul între cele două joburi. Primul este de medic titular la cabinetul din zona Moșilor, WHITE ESTHETICS, iar cel de-al doilea la firma de implaturi SIGDENT DENTAL, în calitate de director medical pe România. Mi-am adunat o echipă de medici tineri: Dr. Necula, Dr. Sîrbu, Dr. Gheorghiță, Dr. Badiu și împreună acoperim toate ramurile medicinii dentare, reușind să ne ridicăm la un nivel profesional de înaltă calitate.

Rep.: V-a fost greu să vă faceți cunoscut într-un oraș atât de mare ca Bucureștiul?

M.M.: Chiar dacă începutul a fost puțin mai dificil, nu a fost greu să mă fac cunoscut în București. Startul carierei mele ar fi fost la fel de greu și în Focșani, cu toate că familia mea are un renume în Medicină.

Rep.: Știu că ați făcut un curs de estetică dentară. Acest domeniu este solicitat? Pentru ce tip de lucrări apelează pacienții?
M.M.: Majoritatea pacienților care se prezintă în cabinetul nostru solicită îmbunătățirea esteticii dentare. Problemele ce dau aceste nemulțumiri de tip estetic sunt cauzate de mai multe patologii. Pacienții se plâng de culoare, formă, poziționare, prezența sau absența dinților, zâmbetul neomogen, linia surâsului, aspectul buzelor etc. Aceste probleme se pot rezolva prin albiri, protezări, aparate ortodontice, protezare pe implanturi, augmentări etc.

Rep.: Au grijă românii de sănătatea dinților? Vin la controale de prevenție sau, în majoritatea cazurilor, vin când situația este gravă?
M.M.: Din păcate, românii nu beneficiază de asigurări medicale, care să le permită accesul la tratamente stomatologice de înaltă calitate. Acest lucru se reflectă în numărul foarte mare de pacienți prezenți la camera de gardă, cât și în cabinetele private, în stare gravă. Prevenția reprezintă cel mai bun tratament, însă nu se pune accent pe acest subiect în școli și spitale.

Rep.: Implanturile au devenit un subiect controversat în stomatologie. Sunt pacienți care se feresc de aceste implanturi, pentru că, spun ei, durata de viață este aceeași cu cea a coroanelor dentare, numai că implanturile sunt mult mai scumpe. Ce părere aveți?
M.M.: Implantul și coroana sunt soluții de protezare indicate în patologii diferite, însă frecvent se face confuzie între ele. Proteza de tip coroană înlocuiește un defect al sistemului coronar dentar, pe când implantul înlocuiește rădăcina dentară absentă. Implantul este cel mai eficient mod de a proteza o breșă edentată. Implanturile preiau foarte bine datoriile rădăcinilor dentare, atât funcționale cât și fizionomice. Acestea au avantajul de a evita șlefuirea dinților vecini, necesari confecționării unei punți dentare.

Rep.: De albirea dentară și de bijuteriile dentare, în mare vogă în zilele noastre, ce părere aveți? Le recomandați? Pentru că anumiți medici spun că ar avea multiple dezavantaje.

M.M.: În general sunt de acord cu albirile dentare. Nu sunt pro albire doar din pricina materialelor de înaltă calitate cu care lucrez, ci pentru că nu fac albire tuturor pacienților care îmi solicită această intervenție. Încerc să aleg doar pacienți fără probleme dentare, unde este indicată această intervenție. Nu am o părere categorică vis a vis de bijuteriile dentare. Din punctul meu de vedere, decizia de a purta
o bijuterie dentară este una strict personală.

Rep.: Despre viața personală ce ne puteți spune?
M.M.: Sunt căsătorit de doi ani. Soția mea este economist și lucrează la British American Tabacco Shared Services. Nu avem copii încă, dar vom face cu siguranță, sper eu, două fetițe.

Rep.:  Ce pasiuni aveți în timpul liber?
M.M.: Prima mea pasiune este Roxana, soția mea, singurul lucru care mă face să tremur de fericire. Munca îmi ocupă 10-12 ore din zi, restul vreau să le petrec împreună cu ea. Îmi place foarte mult să călătoresc oriunde în lume. Este singurul lucru care mă poate deconecta de la stresul cotidian.

Rep.: Cum vă vedeți peste câțiva ani? Mai exact, ce planuri de viitor aveți?

M.M.: În viitor, mă văd cu o familie numeroasă, locuind în București, lucrând cu cea mai performantă echipă de medici stomatologi.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?