Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Sala Balada printr-un eveniment intitulat „Temei și dăinuire în cultura românească”. Cei prezenți s-au putut bucura de muzică pentru inimile sensibile, de cuvinte înțelepte din cultura noastră și de fragmente din cultura populară autentică. „Evenimentul a fost gândit ca o demonstrație a faptului că și temeiul, dar și șansa de dăinuire a culturii românești, este numai spiritualitatea profundă a acestui popor, izvor de creație românească înaltă, cum spunea Lucian Blaga”, afirmă organizatorii evenimentului.
Inițiatorii evenimentului au fost reprezentanții APOR Vrancea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ciprian, care spunea că „dacă poporul român se va întoarce la adevăratele sale valori, verificate în bimilenara sa trecere prin vâltoarea vremurilor, dacă fiecare dintre noi va fi conștient de necesitatea unei profunde schimbări spirituale, manifestate prin iubirea față de Dumnezeu și față de semeni, atunci vom putea nădăjdui la rodirea strădaniilor noastre, în viața de zi cu zi”.
Biblioteca Județeană s-a ocupat de o expoziție de carte românească, cu volume atent alese și expuse. Elevii de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” și-au demonstrat aptitudinile artistice pe scena de la Balada. Surpriza serii a venit din partea unui elev de clasa a V-a, Valentin Dumitru, care a uimit publicul cu interpretarea Baladei lui Ciprian Porumbescu. Ansamblul Folcloric „Èara Vrancei” a marcat importanța culturii populare ca parte fundamentală, esențială a culturii naționale. Copiii de la Atelierul de creație organizat de APOR Vrancea au pregătit un moment teatral, care a captivat atenția și admirația publicului.
Ultimul număr al ziarului cultural „La noi…” a fost lansat de Fundația Culturală „Simion Mehedinți- Miorița”, în care este scris că „poporul român a știut să trăiască în istorie, dar cu inima în veșnicie”. Evenimentul dedicat culturii românești a fost organizat de APOR Vrancea, Inspectoratul Åcolar Județean, Ansamblul „Å¢ara Vrancei”, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu”, Fundația Culturală „Simion Mehedinți – Miorița”, Biblioteca Județeană, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, Åcoala Gimnazială „Ion Bazgan” Focșani și Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” Gugești.