Elevii de la Unirea nu învață săptămâna viitoare. Sărbătoresc!

0
1648


Directorul Colegiului Național „Unirea”, Cornel Noană, a prezentat vineri ultimele detalii despre manifestările ce vor avea loc pe întreg parcursul săptămânii viitoare, dedicate unui secol și jumătate de existență a liceului. Față de programul inițial, modificări majore nu s-au produs. „Nu-mi aduc aminte să mai fi făcut vreo conferință de presă, în legătură strictă cu liceul Unirea. Evenimentul este cel care mă obligă să fac acest lucru. În primul rând, trebuie să vă spun ceea ce deja știți, că în săptămâna 18-23 ianuarie au loc manifestările dedicate aniversării a 150 de ani de existență a colegiului”, a afirmat directorul CNU. Directorul a adăugat că odată cu atribuirea numelui de Liceul Unirea gimnaziului din Focșani, profesorii au hotărât ca ziua de 24 de ianuarie să devină ziua colegiului.

Elevii nu vor face ore în perioada 18-23 ianuarie

    Programul manifestărilor cuprinde diverse activități și a fost gândit ca „o reîntoarcere la matcă a unor personalități”, așa cum a specificat Cornel Noană. Invitații așteptați în zilele viitoare la sărbătoare sunt, în cea mai mare parte, absolvenți ai Colegiului Național „Unirea”, din diverse promoții. „Cel mai vechi absolvent invitat este domnul profesor Rădvan, care face parte din promoția 1948”, spune directorul. Fiecare zi a programului are un specific: luni – ziua tradițiilor populare, marți – ziua sportului, miercuri – ziua artelor, joi și vineri – zile dedicate atelierelor și conferințelor organizate de diferite personalități marcante ale liceului. Elevii nu vor învăța în aceste zile, directorul precizând că are aprobare de la ISJ pentru asta. „Noi am solicitat și am primit aprobarea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea să facem săptămâna «Să știi mai multe, să fii mai bun», cunoscută ca «Săptămâna Altfel»”, a spus Noană.
    Deschiderea oficială a manifestărilor „Unirea 150” va avea loc luni, în Aula „Mihai Eminescu” la 9.30, urmând apoi spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Èšara Vrancei” și invitați din județ. Marți este ziua dedicată sportului, iar Alin Moldoveanu, campion olimpic Londra 2012 va fi invitatul de onoare. Tot marți va fi și Balul Bobocilor, ce se va desfășura în Aula „Mihai Eminescu”. Miercuri uniriștii vor putea viziona filmul „Un etaj mai jos”, iar actorul Iulian Postelnicu, absolvent unirist, va veni după proiecție la o întâlnire cu elevii. De asemenea, se vor organiza diverse ateliere și alte proiecții de film, iar ziua se va încheia cu spectacolul prezentat de UNTEATRU din București. Joi este o zi a seminariilor și a prezentărilor-lansărilor de carte, care se va încheia cu un concert al trupei Taxi, prietenii Colegiului Național „Unirea” și autorii imnului liceului. Vineri va fi lansată revista colegiului, „Revista Noastră” și suplimentul „Amintiri despre Unirea”, vor avea loc ateliere de dezvoltare personală și un seminar cu invitați din mass-media, iar la finalul zilei cei prezenți vor fi invitați la un dineu. Sâmbătă, în programul inițial apăreau două manifestări, însă conform programului actualizat, doar o singură manifestare se va ține 100%, și anume Gala jubiliară „Unirea 150”, unde vor fi prezente oficialități, se vor ține discursuri, va fi prezentat un film documentar, iar Corul Pastorala va ține un mini concert.    
    Cea de-a doua activitate, „Balul Uniriștilor de ieri și de azi” se află sub semnul întrebării, deoarece ar fi câteva sute de invitați și nu există nici o locație în oraș disponibilă, cu spațiu suficient și autorizație PSI în care s-ar putea desfășura evenimentul.
    Consiliul Local al Municipiului Focșani și Primăria orașului au sprijinit acțiunea, adăugând la rectificarea de buget sumele necesare pentru organizarea evenimentului- materiale promoționale, apariția numărului „Revistei Noastre” și a suplimentului „Amintiri despre Unirea”, concertul trupei Taxi. Conform informațiilor oferite de directorul CNU Cornel Noană, în total s-au alocat 89.400 lei din partea autorităților, însă mai sunt și sponsorizări din partea foștilor elevi. Cornel Noană a mărturisit că uniriștii vor avea parte de o surpriză zilele următoare, surpriză realizată cu ajutorul acestor sponsorizări de la absolvenții CNU. „Toți elevii de la Unirea merită o insignă, un tricou cu această manifestare, deci avem sponsorizări suficient de multe care ne permit asta”, afirmă directorul.
    Concursul de matematică, ajuns la a XV-a ediție, va avea loc pe 30 ianuarie, dar face parte de asemenea din programul Zilelor CNU. A fost mutat la sfârșitul lunii din cauza aglomerației de evenimente ce au loc în această săptămână. Este desfășurat cu sprijinul financiar al CL Focșani și al Primăriei, care asigură costurile aproape în întregime.
    Întregul program care va avea loc în sala de festivități a colegiului va fi transmis live pe internet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here