Fac și eu ca Dragoș Pătraru: băi frate, oricine maltratează, abuzează pe oricine, cu atât mai mult propriul copil, trebuie, ce mai una, alta, pedepsit, îndepărtat de cel căruia îi face rău. Acuma, în spațiul media și în cel virtual, există, desigur, două tabere foarte hotărâte: ori ții cu protecția copilului din Norvegia, ori ții cu soții Bodnariu.
Din punctul meu de vedere, acest subiect trebuie să devină pentru noi, românii, o lecție.
Pe de o parte, să înțelegem că atunci când decidem să ne stabilim într-o țară, trebuie să trăim după legile acelei țări. Oriunde în lume, necunoașterea legii nu înseamnă că nu vei suporta consecințele aplicării ei. Verișoara mea, care trăiește în Suedia, țară vecină Norvegiei, nu-și atinge cu o palmă copiii, ci încearcă să-i ghideze verbal. Asta inclusiv când vine în țară. Nu le aplică așadar corecții fizice pentru că a înțeles că acestea nu au nici un rol în educația copilului, dar și pentru că, după cum mi-a povestit, „în Suedia, dacă te reclamă copilul că îl bați, ți-l ia protecția copilului”.
Revenind însă la Norvegia, trebuie reținute două aspecte foarte importante: 1. NU este membră UE, așadar nu respectă legislația Uniunii Europene decât în anumite domenii; 2. nu a ratificat Convenția de la Haga din 19 octombrie 1996 privind competența, dreptul aplicabil, recunoașterea, executarea și cooperarea în materia răspunderii părintești și a măsurilor de protecție a copiilor. Pe site-ul norvegia.ro, site oficial al acestui stat în România, a fost postat ieri un comunicat în care se precizează, printre altele, că „Guvernul (norvegian – n.r.) a solicitat Parlamentului (norvegian – n.r.) să consimtă la ratificarea Convenției de la Haga 1996 privitoare la protecția copiilor. Ratificarea va oferi o protecție sporită copiilor în cazurile unde este implicat mai mult de un singur Stat, și va deschide drumul spre o mai bună cooperare internațională pentru prevenirea și rezolvarea cazurilor de protecție a copilului.”. Rămâne de văzut dacă Parlamentul va aproba această ratificare, în condițiile în care guvernele norvegiene n-au reușit să-i convingă pe cetățenii acestei țări să adere la UE.
Mai mult, „La 01.01.2010 a intrat în vigoare, între SM ale UE și Regatul Norvegiei (stat terț, nemembru al UE, stat membru al A.E.L.S. ) Convenția de la Lugano din 30.10.2007 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială. (…) Noua Convenție de la Lugano din 2007 (…) conține dispoziții referitoare la (1) competența jurisdicțională de drept internațional privat (civil și comercial, dar nu și dreptul familiei) și (2) procedura de recunoaștere și încuviințare a executării hotărârilor judecătorești, actelor autentice, tranzacțiilor judiciare (exequatur)”. (old.just.ro/Portals/0/CooperareJudiciara)
Ca s-o scurtăm, când te duci în Norvegia e ca și cum te-ai duce pe altă planetă, ale cărei legi ar fi mai bine să le cunoști și să le respecți ad litteram, altfel riști, iată, cum e cazul soților Bodnariu, care au admis că își mai loveau câteodată copiii, să pierzi ce ai mai drag pe lume. Desigur, pentru noi românii, o palmă, două la fund din când în când sunt permise, atunci când copilul nu ascultă de vorbă bună. Dar iată că, în alte țări, nu sunt! Și asta e o altă lecție.
Haideți să nu ne mai batem copiii!
Știu, e greu, când vezi cât îți vine factura la întreținere, cum s-au scumpit alimentele deși a scăzut TVA-ul la ele, cât de proaste sunt drumurile, cât costă benzina, ce criză e pe piața locurilor de muncă, cât de mici sunt salariile și cât de scăzută e puterea de cumpărare! Da, când vezi, când te copleșesc toate astea, îi mai scapi o palmă copilului, chiar dacă el n-are nicio vină… Îți pare rău după aia și-ți promiți că data viitoare n-o să-ți mai verși nervii pe el și nici pe consoartă, dar vin alte facturi și alte griji…
Norvegia e pe locul 2 în Europa și pe locul 4 în lume, din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor (media.imopedia.ro). Este așadar un stat bogat, unde, citeam undeva, sunt prețuri de 3 ori mai mari decât în România, dar locuitorii au venituri de ZECE ori mai mari. Cred că violența în familie, fie asupra copilului, fie asupra altor membri, este cauzată și de sărăcie. Pentru că sărăcia înseamnă, de foarte multe ori, lipsa resurselor pentru educație, înseamnă un stres cumplit pentru cel sau cei care trebuie să pună mâncarea pe masă și să plătească rate la bănci, facturi, etc.. Este adevărat, nu există justificare pentru violență, de la cea fizică la cea verbală, psihologică, socială și de orice altă natură. Vreau doar să spun că este într-un fel incorect să judeci două societăți foarte diferite, cea românească și cea norvegiană, folosind aceleași criterii. Da, drepturile omului sunt universale, dar totuși: îi e mai bine unui copil într-o familie unde tatăl îi dă o palmă la fund din când în când, dar îl iubește, muncește de-și rupe spatele și oasele ca să-l țină la școală, să-l îmbrace, să-l hrănească sau într-un modul de asistență socială? Știu, ideal ar fi ca tatăl sau mama să nu-și mai lovească niciodată copilul, să nu mai țipe, dar câți reușim să nu ne pierdem cumpătul în anumite situații? Și totuși…
Haideți să nu ne mai batem copiii!
„Unde dă mama/tata crește”. „Bătaia e ruptă din rai”. Sunt expresii românești la care trebuie să renunțăm și, oricât de stresați am fi, oricât de nervoși, să nu ne mai vărsăm nervii pe copii, să citim câte ceva despre psihologia copilului, să întrebăm niște oameni care se pricep la asta și să ajungem să reacționăm la crizele lor cu calm, astfel încât generația lor să fie altfel, să știe că nu prin bătaie, nu prin pedeapsa fizică poți convinge pe cineva să facă ori să nu facă ceva, ci prin comunicare. Știu, e greu, în Occident sunt școli pentru părinți, dar ceva trebuie schimbat și la noi. Copilul e un om, cu propriul temperament, cu propria personalitate, cu propriile idei, pe care și le manifestă altfel decât noi, cei mari, constrânși de convenții sociale. Cazul acesta, Norvegia vs. Bodnariu, trebuie să fie o lecție din care să învățăm că atunci când ne batem copiii, suportăm consecințele, fie legale, cum s-a întâmplat aici, fie cele psihologice, pe termen mediu și lung, căci da, „cum ți-l crești, așa îl ai”. Și așa va fi ca adult.
P.S. Istoricul Zoe Petre comenta ieri, răspunzând la o postare a cuiva pe facebook, despre experimentele naziste făcute în Norvegia. Din postarea dumneaei am înțeles că tocmai ce s-a întâmplat în Norvegia în timpul ocupării de către Germania în timpul celui de-al Doilea Războu Mondial a dus la această supraprotecția a copilului și supraînvestire cu puteri de decizie a serviciului lor de protecție a copilului. „Deși la prima vedere poate fi considerat un program social, menit să le ajute pe tinere să renunțe la ideea avortului, Lebensborn (Fântâna Vieții), a fost în realitate un uriaș experiment demografic și eugenic, de „purificare” rasială.
Iar consecințele lui se observă și în prezent, când acești copii ilegitimi, care au acum în jur de 60 de ani, se găsesc în imposibilitatea de a-și găsi adevărații părinți și de a-și afla trecutul. Mai mult, proiectul pus la cale în 1935 de liderul SS Heinrich Himmler, mâna dreaptă a lui Adolf Hitler, nu se limita doar la ajutorul oferit fetelor aflate într-o situație delicată, care riscau să-și compromită reputația. Ofițerii SS, considerați elita armatei germane și exemplul perfect de bărbați arieni, erau stimulați să aibă aventuri cu tinere blonde, care erau și ele încurajate să-și dorească asemenea relații. (…) În cadrul programului Lebensborn, doar în Germania s-au născut 8.000 de copii, iar în Norvegia alți 12.000. Aici, femeile erau considerate ideale pentru a duce mai departe genele ariene, cele mai multe dintre ele fiind înalte și blonde. Guvernul colaboraționist din Norvegia ocupată de naziști a decis înființarea a 9 case maternale pentru Lebensborn”. Este un fragment dintr-un articol publicat pe site-ul descopera.ro în 2014.
P.P.S. Dacă sunteți fani ai teoriei conspirației, vă recomand un articol… fascinant: „Efectele cazului Bodnariu: fierbe Scandinavia! Teoria conspirației sau despre încercarea suedezilor de a supune poporul norvegian!”. Îl găsiți accesând http://bit.ly/1J3rG10
Dacă vreți să semnați petiția inițiată de Antena 3 intrați pe http://www.petitieonline.com/romania-norvegiaimpreuna_pentru_copiii_bodnariu