Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Operații chirurgicale amânate din lipsă de anesteziști! Aceștia au devenit o raritate


Situație îngrijorătoare în spitalele vrâncene, care se confruntă cu o lipsă de medici anesteziști. În cele cinci spitale din Vrancea lucrează doar opt medici anesteziști, mult mai puțini față de cât ar fi nevoie. Și asta pentru că personalul specializat preferă să muncească în spitale din străinătate, unde condițiile de lucru sunt mai bune, iar salariile și de 10 ori mai mari.

Sistemul sanitar vrâncean se confruntă cu multiple lipsuri. Spitalele nu pot oferi condiții decente pentru pacienți, medicamente, investigații medicale de care au nevoie și multe altele. Însă, poate cea mai gravă problemă o reprezintă, în acest moment, lipsa medicilor anesteziști, fără de care nu se pot efectua intervenții chirurgicale. Practic, niciun spital vrâncean nu dispune de numărul de medici anesteziști prevăzut în normativ, ceea ce a determinat managerii să demareze o „vânătoare” de medici cu această specializare. Acestea fiind condițille, cei rămași să lucreze în spitale vrâncene sunt suprasolicitați.
Puțini știu care sunt atribuțiile unui medic anestezist și cred că rolul lui este de a face o injecție, prin care întreg corpul sau o parte a acestuia amorțește pentru a nu simți durerile unei operații. Însă, e mult mai mult de atât. Rolul anestezistului este același cu cel al chirurgului într-o intervenție chirurgicală, iar viața pacienților depinde de priceperea anestezistului. Anesteziștii trebuie să știe să dozeze anestezicul în funcție de greutatea, înălțimea și vârsta pacientului. O doză mai mică sau mai mare de anestezic poate cauza moartea pacientului. Prin urmare, un anestezist trebuie să aibă vaste cunoștințe din medicina generală și de farmacologie, dar și o mare stăpânire de sine și capacitatea de a lua decizii de moment, decizii de care depinde viața pacienților.
Mai mult, anestezistul este medicul care se pricepe cel mai bine la aplicarea metodelor de resuscitare cardio-pulmonară și intubare a pacienților în stare critică, iar înainte de a intra în sala de operație, chirurgul se consultă cu acesta.

Povestea unui anestezist
 
Medicul Romulus Șorogăilă este anestezist la Spitalul Municipal din Adjud de mai bine de 30 de ani. Pe lângă serviciile medicale pe care le oferă la acest spital, medicul mai este în contract și cu Spitalul Orășenesc din Panciu, unde asistă la intervențiile chirurgicale. Practic, aproape în fiecare zi face naveta între Panciu și Adjud, pentru a avea grijă de pacienții care suferă intervenții chirurgicale.
Inițial a fost medic de dispensar, dar după ce a făcut Rezidențiatul în Anestezie și Terapie Intensivă a început să lucreze la Spitalul din Adjud. Deși zilnic se ia „la trântă” cu moartea, spune că îi place ceea ce face și niciodată nu i s-a părut greu. „După facultate am lucrat vreo 6 ani ca medic la dispensarul din Vulturu și aveam mai multe sate arondate. Cred că dădeam cam 120 de consultații pe zi. Apoi, am făcut Rezidențiatul la Spitalul Fundeni, dar făceam și gărzi la spitalul Universitar, la Floreasca și alte spitale din București. Apoi, prin 80 și ceva am ajuns la Spitalul din Adjud, iar acum lucrez și la Spitalul Panciu, unde mă duc la operații, dar am făcut și gărzi la Spitalul Județean. Nu mă plâng, nu mi-e greu, eu nu sunt nici genul care să poată sta degeaba. Îmi place foarte mult meseria mea. Am avut profesori foarte buni, care m-au îndrumat și m-au învățat. E o meserie în care te confrunți cu riscuri, dar îmi place ceea ce fac. În 2016 urmează să ies la pensie, dar aș vrea să mai lucrez”, ne-a spus medicul anestezist Romulus Șorogăilă.

La Adjud, operațiile se programează
 
Managerul Spitalului Adjud, Florin Pădurariu spune că în ceea ce privește activitatea pe linie chirurgicală, spitalul se descurcă cu un singur anestezist, chiar dacă intevențiile chirurgicale se programează. Problema este că medicul Șorogăilă va ieși la pensie și nu are certitudinea că cei doi medici rezidenți care au ocupat posturile vor veni peste doi ani să muncească în spital. „Noi ne descurcăm. Operațiile se programează la interval de câteva ore și foarte rar de câteva zile, dacă starea pacientului permite. Dacă medicul anestezist este în concediu, la noi la spital nu se operează. Cazurile fie sunt trimise la Spitalul Județean, fie la Spitalul din Bacău, în funcție de cum decid medicii. Teoretic, în 2017 trebuie să ne vină un rezident, iar în 2018 altul. Nu știu dacă vor veni, dar pentru a-i obliga într-un fel să vină să lucreze la noi, vrem să facem un angajament civil, pe care medicii îl semnează și își iau angajamentul că după finalizarea Rezidențiatului vin să lucreze în spital, iar în caz contrar vor trebuie să plătească despăgubiri materiale unității. Vom discuta acest aspect în Consiliul de Administrație al spitalului”, ne-a spus Florin Pădurariu.

Spitalul Județean are doar șase anesteziști

La Spitalul Județean, cea mai mare unitate spitalicească din Vrancea, care primește cele mai grave urgențe medicale, lucrează doar șase medici anesteziști, deși necesarul este de opt. Problema cea mai mare o reprezintă faptul că, anul acesta, doi medici vor ieși la pensie, ceea ce înseamnă cu spitalul va rămâne doar cu patru medici anesteziști.
Pentru cei șase medici anesteziști din Spitalul Județean volumul de muncă este unul imens. Pe lângă faptul că trebuie să supravegheze permanent pacienții internați în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, ei trebuie să fie prezenți și în cele opt săli de operație din Blocul Operator. Managerul unității, Constantin Mândrilă, spune că a scos de nenumărate ori posturi de anesteziști la concurs, dar niciun medic nu s-a arătat interesat. „Avem nevoie mare de medici anesteziști. Avem sub normativ, iar anesteziștii pe care îi avem sunt supuși la un volum mare de muncă. Pe lângă cazurile grave pe care le au de tratat în secție, ei trebuie să suplineze și cele opt săli de operație. Din cei șase, un medic e pensionar și lucrează cu contract la noi, iar la anul vor mai ieși doi medici la pensie. Noi am făcut toate demersurile ca să găsim medici anesteziști, am scos posturi la concurs, fără succes. Am căutat anesteziști în toată țara și prin afara țării. Din păcate, specialiștii în anestezie și terapie intensivă sunt o raritate, iar cei care au această specializare preferă să lucreze în spitale din afară”, a spus Mândrilă.
În aceste condiții, anesteziștii sunt nevoiți să facă nenumărate gărzi în fiecare lună, pentru că fiind vorba de un spital de urgență, liniile de gardă trebuie să fie asigurate permanent.

La Vidra și Panciu nu pot fi operate urgențele
 
La Spitalul din Vidra nu lucrează niciun medic anestezist, însă unitatea are contract de prestări servicii cu un medic anestezist pensionar. Acesta vine zilnic la serviciu timp de 4 ore, iar în situațiile în care apar urgențe medico-chirurgicale în afara programului anestezistului, acestea sunt redirecționate către Spitalul Județean. Managerul Spitalului, Lăcrămioara Gaiță, spune că posturi de anestezist de scot la concurs de 2 ani. Fără succes, însă.
Situația este similară și la Spitalul din Panciu. Aici unitatea este în contract cu anestezistul de la Spitalul Adjud, care vine la spital în funcție de solicitări. În cazul urgențelor medico-chirurgicale, pacienții sunt trimiși la Spitalul Județean de Urgență Focșani. Managerul Nicolai Mărăscu este de părere că anesteziștii sunt o raritate, deoarece preferă să lucreze în spitale din străinătate. „E normal că ei pleacă să lucreze la spitale din afară. Acolo au salarii foarte mari, iar la noi sunt foarte mici. Anesteziștii au devenit o raritate și nu doar la noi, ci în toată țara”, a spus Mărăscu.
Pregătirea unui specialist în domeniul terapiei intensive durează foarte mulți ani, doar rezidențiatul fiind de cinci ani, pe lângă cei șase de facultate. În condițiile în care salariile oferite de spitale din Franța sau Germania pentru un anestezist ajung și la 6.500 sau 10.000 de euro pe lună, șansele ca aceștia să rămână în țară sunt foarte mici. Asta pentru că un anestezist câștigă cel mult 3 mii de lei lunar în spitalele din România. Una peste alta, cei care au de pierdut din întreaga situație sunt vrâncenii care ajung pe masa de operație.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?