Distracție de zile mari la balul popular ce a avut loc în satul Lăstuni din comuna Dumitrești, cu ocazia zilei de Sfântul Vasile. Salonul Căminului Cultural a fost arhiplin încă de la primele ore ale serii de 1 ianuarie. Tineri sau bătrâni, femei sau copii au venit fie să caște ochii sau să se distreze. Balul a fost organizat de Primăria Comunei Dumitrești, eveniment la care au participat și primarul localității, Petrică Dogaru, și viceprimarul Marius Bodoc. „Este o tradiție pe care eu o știu de foarte mulți ani și de fiecare dată de Sfântul Vasile este bal. Vin la bal și tineri, și mai în vârstă, mai ales că este o dată pe an. Înainte se făceau baluri mai des, la fiecare sfârșit de săptămână, la sărbătorile mai importante. Tineretul nu era cu discoteca, cum este acum. Eu dacă aș fi să fac o alegere între discotecă și bal, cu siguranță aleg să vin la bal”, a spus Valentin, din satul Lăstuni.
Dacă tinerii de la oraș își petrec nopțile prin cluburi și baruri și se întorc acasă dimineața, în zonele de munte ei încă se distrează de minune la astfel de petreceri populare. În văzul lumii, cu părinții și bunicii privindu-i de pe băncile amplasate pe marginea salonului, aceștia nu se destrăbălează și nu se sparg în figuri. Pe ritmuri de vals, tango, horă ori sârbă, tinerii adunați la Lăstuni, cei căsătoriți ori un pic mai în vârstă au încântat privirile curioșilor de pe margine. „Eu vin de foarte multe ori la bal. La Crăciun, la Paști e regulă, vin aici. M-am distrat foarte frumos. Am venit cu părinții, ca și de altfel în această seară. A fost o perioadă când am crezut că a dispărut tradiția, dar e bine că acum se ține. În vremea adolescenței părinților mei, balurile se făceau mult mai des, era distracția din lumea satului mult mai intensă. Mergeau pe jos foarte mult, că se țineau balurile și în alte sate ale comunei. Cu siguranță trebuie dusă această tradiție a balului mai departe, deoarece nu există altă cale de distracție pentru tineri, dar și pentru cei însurați și chiar mai în vârstă”, a spus Dana.
Pentru mulți dintre tineri, balul este un mijloc de a duce mai departe tradiția moștenită de la părinți, de a fi continuatorii unei lumi pline de farmec, veselie și multe încercări. „Este singurul loc unde se mai păstrează tradiția cu adevărat. Balurile sunt frumoase. Vine lumea și chiar se distrează. Părinții mei cu balurile au crescut, la bal s-au cunoscut și tot de acolo s-au căsătorit. Eu sper ca această tradiție să continue, să mai reziste și tinerii să se distreze altfel. Sigur, un rol important aici îl are și autoritatea locală, care este alături de oameni, dovadă că primarul este prezent la acest bal”, a spus Ionuț Apostu Avram, un tânăr din Lăstuni.
Bătrânele vin la bal ca la spectacol
Bătrânele satului nu se dau în lături și sunt prezente la astfel de momente de veselie din lumea satului. După un an greu, chinuit și cu greutățile vârstei, ale singurătății și dorului de copii și nepoți, ele vin aici să-i mai vadă pe tineri, ba chiar să mai discute între ele. „Eu vin la bal de la 17 ani și acum am 80 de ani. Este frumos, mi-a plăcut și de asta vin și acum. Am avut băiat, am nepoți, nu sunt aici, dar eu vin de drag să mă uit la cei care joacă aici. Mi-ar fi fost drag ca aceste baluri să fie mult mai dese. Acum cred că până la anul nu se vor mai face. Eu locuiesc aproape de căminul cultural și de asta vin mai des. Noi, bătrânele, mai discutăm între noi, acela e frumos, acela e tânăr, știe să joace și tot așa. De-ale noastre cum se spune”, a spus Măriuța, o bătrână din sat.
Primarul și viceprimarul, alături de petrecăreți
Edilul comunei, Petrică Dogaru, și viceprimarul Marius Bodoc au ținut să fie alături de locuitorii pe care îi păstoresc la acest bal. În ziua următoare, pe 2 ianuarie, la Căminul Cultural din Dumitrești a fost organizat un al doilea bal, adresat locuitorilor din centrul comunei. Balul a fost pus în scenă de primărie, în colaborare cu mai mulți tineri din localitate.
Primarul a precizat că este o bucurie și o mândrie, pe care poate puțini o înțeleg, ca de Sfântul Vasile să organizeze o asemenea festivitate populară, unde se adună persoane de toate vârstele. „Ne-am propus să marcăm sărbătorile de iarnă de început de an nou așa cum am făcut-o mereu, prin organizarea unor baluri care au devenit tradiționale. La Lăstuni pe 1 ianuarie și în centrul comunei Dumitrești, la Căminul Cultural, pe 2 ianuarie. Am fost inspirați, pentru că lumea era dornică de distracție și voie bună și a participat în număr mare, ca la orice manifestare care prezintă interes. Cred că este foarte important să ținem aceste tradiții în continuare”, a spus primarul Petrică Dogaru.
Căminul Cultural din Dumitrești va fi modernizat complet în cursului anului acesta printr-un proiect depus de autoritățile locale la Compania Națională de Investiții. Primarul a precizat că va fi unul din cele mai frumoase localuri de cultură de pe Valea Rîmnicului. „Este pentru ultima dată când în miez de iarnă, pe un asemenea ger cumplit, organizăm un bal la Căminul din Dumitrești deoarece avem un proiect pentru modernizarea și dotarea acestui cămin, depus la Compania Națională de Investiții. Proiectul urmează să se materializeze în acest an, în urma căruia Căminul Cultural va fi dotat cu centrală termică, sistem de încălzire, vor fi schimbate ușile și ferestrele, va fi izolat termic și se va schimba și acoperișul. Va fi cu adevărat atrăgător și în perioada de iarnă”, a adăugat edilul din Dumitrești.
Acesta a mai spus că are alături un viceprimar foarte tânăr, care muncește cot la cot cu el și cu care face o echipă foarte bună. La început de an, el le dorește locuitorilor comunei un an mai bun, sănătate și belșug în case. „Ca întotdeauna, la fiecare acțiune, la bine și la greu, l-am avut alături pe viceprimarul Marius Bodoc, pentru că îi și place să fie prezent la fiecare activitate și tinerii trebuiesc încurajați în mod deosebit. La doresc un an mai bun pentru toți locuitorii comunei Dumitrești, un an cu împliniri, cu belșug pe masă și să îi ajute Dumnezeu să realizeze cât mai multe din câte și-au propus”, a încheiat primarul Dogaru.