Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Cadou de Crăciun pentru primăriile vrâncene și Căminul de bătrâni din Mărășești


Localitățile din Vrancea au primit cadou de Crăciun peste 5,5 milioane lei din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2015, pentru achitarea arieratelor (datorii mai vechi de 90 de zile – n.r.) înregistrate și raportate la Ministerul Finanțelor Publice la data de 30 noiembrie. Sumele au fost alocate în ședința de Guvern de săptămâna trecută.
    Cei mai mulți bani au fost primiți de Panciu – 2,9 milioane lei și Adjud – 1,3 milioane lei. Au mai primit fonduri Homocea – 609,1 mii lei, Păulești – 455,13 mii lei, Slobozia Bradului – 115,35 mii lei, Andreiașu – 5,55 mii lei, Mărășești – 66,35 mii lei.
    Guvernul a repartizat din Fondul de rezervă bugetară suma de 116 mii lei pentru Căminul persoanelor vârstnice din Mărășești și 772 mii lei pentru plata sentințelor judecătorești, în Homocea (240 mii lei) și Slobozia Bradului (532 mii lei).
    Banii pentru Căminul persoanelor vârstnice au fost acordați din cauza dificultăților autorităților locale în asigurarea fondurilor necesare funcționării acestor unități. Aceste cămine au fost înființate începând cu 2011, după închiderea spitalelor de către guvernarea PDL. Fondurile au fost alocate de la bugetul statului, iar în această toamnă a fost propusă prelungirea finanțării pentru următorii doi ani. Reprezentanții Ministerului Muncii arătau în nota de fundamentare a actului normativ că autoritățile administrației publice locale întâmpină mari dificultăți în asigurarea resurselor financiare din bugetele proprii necesare finanțării îngrijirii în regim rezidențial a persoanelor vârstnice. Majoritatea primăriilor care beneficiază de finanțare din program s-au adresat în repetate rânduri Ministerului Muncii pentru a solicita prelungirea programului, astfel încât să nu fie nevoite să limiteze admiterea în cămine sau să le închidă.
    Principalul motiv al absenței banilor era faptul că bugetele consiliilor locale nu sunt susținute de transferuri cu această destinație din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată de la bugetul de stat, așa cum se întâmplă în cazul centrelor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități și cele pentru copii, administrate de consiliile județene. „În prezent, în România există un număr foarte mic de cămine pentru persoane vârstnice, raportat la numărul de persoane aflate la o vârstă înaintată, fără familie sau care trăiesc singure și care, din cauza polipatologiei specifice vârstei a treia, devin dependente de ajutorul unui terț, având nevoie de îngrijire și supraveghere permanentă în regim rezidențial. Conform Anuarului Statistic pentru anul 2014, la nivelul anului 2013, în România erau înregistrate 776.739 persoane vârstnice în vârstă de 80 de ani și peste, acestea reprezentând grupa de vârstă cu cel mai înalt risc de dependență, în creștere cu aproximativ 32.000 față de anul 2013 și cu 52.000 față de anul 2010. Astfel, la sfârșitul anului 2013, era înregistrat un număr total de 229 cămine publice și private cu o capacitate totală de 9.825 locuri, din care 103 cămine publice cu 6.941 locuri și 126 de cămine ale asociațiilor și fundațiilor, cu o capacitate de 5.075 de locuri. Se estimează că numărul cererilor de admitere va înregistra o creștere rapidă în următorii ani, din cauza evoluției numărului persoanelor vârstnice care, urmare stării precare de sănătate, situației socio-economice și familiale, nu își mai pot asigura singure îngrijirea la propriul domiciliu”, se arată în nota de fundamentare.
    În total, Guvernul a alocat 2,256 milioane de lei pentru finanțarea activității pe două luni a 18 cămine pentru persoane vârstnice din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?