Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Dacă nu vreți să vă petreceți sărbătorile la spital, uitați porcul și alcoolul, mâncați legume și beți ceai


Medicii recomandă cumpătare atât la mâncare, cât și la băutură de sărbători! De asemenea, produsele achiziționate trebuie să fie proaspete, pentru a evita vizitele la spital. Persoanelor care au probleme digestive li se recomandă alimente ușoare, dar și medicamente care să îi ajute. „Toate alimentele să fie cumpărate din magazine și piețe autorizate pentru că ele oferă garanția calității. Mărfurile achiziționate de la comercianți ambulanți nu oferă garanție și nici control, și de cele mai multe ori aceștia nu pot oferi garanția că marfa pe care o comercializează corespunde normelor de siguranță elementară. De asemenea, e indicat să nu se mănânce și nici să se consume alcool cu două, trei ore înainte de culcare. Cei care au probleme digestive, își pot procura din farmacii medicamente fără rețetă care ajută digestia, cum ar fi Colebil, Triferment sau pot folosi ceaiuri de plante care calmează inflamația și absorb toxinele din intestine, sunătoarea, mușețelul și gălbenelele”, este sfatul oferit de medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
    Medicul Vitalie Bețișor, managerul SAJ Vrancea, recomandă, de asemenea, vrâncenilor să evite consumul excesiv de alimente și alcool și să facă multă mișcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăviri. „Consumul moderat de alimente și alcool, în special în această perioadă a sărbătorilor, poate preveni riscul declanșării unor afecțiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și obezitatea. Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu cârnați, caltaboș, slănină, tobă etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderație și, în niciun caz, la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar. Totodată, este necesară o atenție mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis. La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele și fructele”, spune medicul Bețișor.
     Mai mult, specialiștii DSP  recomandă populației să consume carne de porc numai examinată trichineloscopic și să evite achiziționarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate, deoarece trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată.

Consumați fructe și legume, nu uitați să vă hidratați

    În perioada Sărbătorilor de iarnă, alimentația trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale, legume, fructe, lapte și derivate. Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanție afișat pe ambalaj. Pentru ca organismul să funcționeze bine, pe lângă o alimentație cât mai echilibrată, este recomandat exercițiul fizic de cel puțin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergatul, schiul, patinajul. Persoanele cu afecțiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanți pentru a evita agravarea stării de sănătate și pentru luarea unor măsuri profilactice suplimentare. Alcoolul, chiar dacă, pe moment, dă senzația de încălzire a corpului, în cantități mari poate produce deshidratarea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?