Conducerea Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu renunță la normele impuse pentru sacrificarea și comercializarea porcilor în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Crescătorii de animale au fost prezenți și ieri la Prefectura Vrancea pentru a discuta cu autoritățile despre situația din acest an. Conducerea Prefecturii a discutat cu președintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu dar nu s-a obținut nicio derogare de la condițiile anunțate inițial pentru sacrificarea și comercializarea porcilor. Veterinarii au arătat că Uniunea Europeană monitorizează ceea ce se întâmplă în acest moment în România, unde există riscul apariției pestei porcine africane. Marele pericol este că în țările unde evoluează această boală se sistează exportul de porcine, cu consecințe financiare imense pentru marile ferme din țară. În plus, autoritățile sunt în imposibilitate de a controla condițiile de sacrificare a animalelor. Aceștia ar trebui sacrificați în abatoare autorizate iar carnea și produsele din carne să fie vândute în spații autorizate sanitar veterinar. Ori, până la acest moment, niciun abator nu a fost dispus să presteze servicii pentru crescătorii de animale.
Subprefectul Cristi Misăilă ne-a spus că la nivelul ANSVSA se poartă discuții pentru obținerea unor derogări de la normele europene dar este o procedură de durată. „În urma discuțiilor cu președintele ANSVSA se duc negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene astfel încât să se obțină derogările de la normele europene privind sacrificarea în mod tradițional și comercializarea porcilor în perioada Sărbătorilor de Crăciun și a mieilor în perioada Sărbătorilor Pascale”, ne-a spus subprefectul Cristi Misăilă.