În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ”Chefal și țîri” și ”Pătlăgele roșii de post”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie â 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Chefal și țîri
Speli, spinteci peștele, îl sărezi, îl ungi cu untdelemn și-l învelești într’o hârtie unsă cu untdelemn. Îl pui la grătar. Când e fript îl scoți din hârtie, îl pui pe taler și torni peste el untdelemn cald și lămâie; presari puțin piper și pătrunjel. Èîrii proaspeți se fac tot așa. Chefalul se mănâncă și rasol ca cega sau ceilalți pești.
Pătlăgele roșii de post
Tai capacele tomatelor și scoți dinăuntru o parte din miezul lor. În altă parte pui untdelemn într’o cratiță și rumenești orez cât trebuie, ceea ce ai scos din pătlăgele, puțină ceapă tocată, sare, piper, puțin zahăr. Când toate acestea s’au rumenit umpli pătlăgelele, le așezi într’o tavă în care ai pus untdelemn și bagi în coptor. Pătlăgelele sunt acoperite atunci cu capacele lor.