Medicul italian Massimo Liberatori, inițiatorul proiectului „Tineri pe picioare” („Ragazzi in gamba”), împreună cu partenerii săi de la Asociația pentru Oncologie Pediatrică ONLUS și Mioara Moraru, vicepreședinte al Asociației culturale româno-italiană „Propatria”, a sosit ieri în Focșani, unde a prezentat proiectul și a dăruit ghetuțe pentru 80 de copii din familii nevoiașe din urbea noastră. La eveniment au fost prezenți viceprimarul Marius Iorga, directorul Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Focșani, Mihai Ciobotaru, precum și inspectori din acest serviciu, Iulian Bulat, directorul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap, reprezentanți ai Filialei de Cruce Roșie Vrancea și ai Casei de Asigurări de Sănătate. Totodată, în sala mică a Ateneului Popular, acolo unde a avut loc conferința, au fost prezente și câteva persoane pe care medicul Massimo Liberatori i-a protezat sau i-a ajutat să depășească problemele cu care s-au confruntat într-un moment al vieții.
Proiectul „Tineri pe picioare” a luat naștere în anul 2004 la Roma, din inițiativa doctorului Massimo Liberatori, directorul Secției de Chirurgie Generală și Transplant de organe de la Spitalul „Agostino Gemelli”, fiind realizat în parteneriat cu AUCI ong (Associazione Universitaria per la Cooperazione Internazionale/ Asociația Universitară pentru Cooperare Internaționala), Universitatea Catolică „Sacro Cuore” din Roma și Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Proiectul are susținerea Ambasadei României în Italia și, de curând, doctorul Massimo Liberatori a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, conferit de Președinția României în semn de apreciere din partea statului român pentru contribuția deosebită la dezvoltarea relațiilor de colaborare și prietenie dintre România și Italia, precum și pentru sprijinul concret acordat persoanelor suferinde din țara noastră, în special copiilor cu afecțiuni grave.
Prin acest proiect, până în prezent, 107 bărbați din România, cu picioarele amputate, au primit o sută douăzeci de proteze (treisprezece oameni cu o dublă amputație au necesitat câte două proteze). Cu timpul, proiectul s-a extins și la persoane cu alte feluri de handicap fizic.
Ca urmare a parteneriatului, începând de ieri și vrâncenii care au suferit amputări sau care au nevoie de fotolii rulante vor putea fi sprijiniți prin proiectul doctorului Massimo Liberatori, un om cu suflet 100% de român, care și-a depus până și actele pentru obținerea cetățeniei române!
Așadar, de acum înainte, vrâncenii care au suferit amputarea unuia sau a mai multor membre și au vârsta de până în 45 de ani, au posibilitatea de a deveni beneficiari ai proiectului „Tineri pe picioare” și de a obține, astfel, protezele care le pot oferi posibilitatea de reintegrare pe piața muncii și în societate. Toți cei care au această nevoie îl pot contacta pe medicul italian cu suflet de român, adresându-se instituțiilor ale căror reprezentanți au fost prezenți ieri la conferința de prezentare.
De menționat că proiectul „Tineri pe picioare” asistă aceste persoane pe toată durata tratamentului protetic și de reabilitare, atât din punct de vedere economic, cât și social.