După doi ani de la inaugurarea centralei termice a Focșaniului, a fost finalizat și ultimul proiect cu fonduri europene, fondurile fiind asigurate pentru finanțarea lucrărilor la rețeaua de transport a energiei electrice în Sistemul Energetic Național. Este o investiție din cadrul proiectului „Sistemul de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani”, dar autoritățile locale speră să acceseze în continuare fonduri europene pentru continuarea programului de modernizare a infrastructurii de alimentare cu energie termică a locuințelor din municipiu.
Proiectul derulat la Focșani, unul din cele șapte orașe din țară cu o asemenea investiție, a fost finanțat prin programul POS Mediu cu valoare de 120 de milioane de lei + TVA. În cadrul proiectului a fost construită o centrală termică nouă, au fost reabilitate 10 puncte termice, 4,5 kilometri rețele de transport și agent termic și 10,5 kilometri de rețea de distribuție. Ultima investiție din cadrul proiectului a avut o valoare de 11,8 milioane de lei, plus TVA. Este vorba despre montarea unor transformatoare și celule electrice, introducerea de cabluri noi și a unor sisteme de automatizări performante. Lucrările au fost realizate de compania Loial Impex SRL Suceava, cea care a montat centrala și care asigură mentenanța la motoarele Rolls Roys. Era o investiție necesară, deoarece noua centrală termică a municipiului este una de co-generare, adică produce atât căldură cât și energie electrică, respectiv 13,5 Mw, iar sistemul de transport de la centrală la cel mai apropiat punct termic era subdimensionat. De altfel, în rețeaua de distribuție și transport a energiei termice nu se mai intervenise în ultimii 35-40 de ani.
Prezentarea investiției a fost făcută de viceprimarul Marius Iorga și managerul proiectului, Adrian Imireanu. Acesta a arătat că rețeaua de distribuție și transport a energiei termice oferă informații despre locația în care poate avea loc o avarie. În conducte este un fir crestat la fiecare cinci centimetri, care transmite informații despre agentul termic furnizat și locația unei defecțiuni. De asemenea, noul sistem automatizat face inutilă prezența unui angajat al ENET pentru citirea gigacalorimetrelor, toate informațiile fiind furnizate direct la centrală.
Diferența între vechile conducte și noile rețele a putut fi observată la prima zăpadă din iarna 2014-2015. La vechile puncte termice se putea observa cum zăpada era topită după forma rețelei de distribuție, semn al pierderilor, iar la punctele termice reabilitate nu se observa nicio diferență, stratul de zăpada fiind intact, semn că nu există pierderi de agent termic.
Municipalitatea vrea să acceseze în continuare fonduri europene pentru continuarea programului de modernizare a rețelelor de distribuție a agentului termic. Documentația a fost deja depusă la Ministerul Mediului și se află în procedură de aprobare.