Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

YouTube Rewind 2015: La ce s-au uitat românii pe YouTube în 2015


Satira de ritm, animația și jocurile populare s-au aflat printre preferințele românilor în materie de vizualizări pe canalul YouTube, în frunte listei situându-se melodia ‘Dă-te-n sărbătoarea mea’ (un cover după hitul ‘Dă-te-n dragostea mea’ – Connect-R), precum și colaborările muzicale dintre Delia și artistul din Republica Moldova, Carla’s Dream, arată o statistică publicată, miercuri, de Google, deținătorul platformei video. Potrivit statisticii, în 2015, topul celor mai vizualizate videoclipuri non-muzicale în România este condus de materiale care au avut la bază umorul. Astfel, pe prima poziție s-a situat satira muzicală a celor de la NoapteaTârziuRo, cu creația ‘Dă-te-n sărbătoarea mea’, urmată de animația ‘Robotzi’ a celor de la Creative Monkeyz (Seria 4, episodul 19 ‘Truc’) și Magicianul Robert Tudor, cu ‘Call baby! Comenzi pentru mașină’. De asemenea, în ierarhie și-au mai găsit locul vlog-urile lui Mihai Zmenta sau episoade de comedie ale grupului Vacanța Mare.
    Pe zona de gaming, principalele intrări în top aparțin momentelor spectaculoase din jocul Grand Theft Auto 5, dar și un ‘play-through’ a unui joc devenit popular în România, PixWords. Pentru acest top au fost luate în calcul video-uri publicate în 2015. Selecția materialelor video pentru această categorie s-a realizat printr-un algoritm care ia în calcul vizualizările, nivelul de interactivitate (like-uri, share-uri, comentarii) și tipul de conținut. Ierarhizarea a fost făcută în funcție de numărul de vizualizări realizate din România. În top a fost reținut doar cel mai popular video de pe un canal, respectiv acela cu cele mai multe vizualizări.
    Pe de altă parte, la capitolul celor mai populare videoclipuri muzicale pe YouTube în România (videoclipuri oficiale), artiștii români domină topul, în sensul că opt dintre cele 10 piese din clasament sunt creații autohtone. Colaborările dintre Delia și Carla’s Dream sunt cele care au stârnit cel mai mare interes în 2015 pe YouTube România, primele două poziții în top fiind rezultatul acestora (melodiile ‘Cum ne noi’, respectiv ‘Da, mamă’). Pe pozițiile următoare se află, printre alții: Ruby feat What’Up — ‘Nu pune la suflet’, Jo feat Randi — ‘Până vara viitoare’ și Naguale feat Andra — ‘Falava’.
    Pentru acest top au fost luate în calcul doar videoclipurile publicate în 2015, videoclipuri oficiale (de pe canalul care deține conținutul), fără materiale doar cu versuri sau o poză. Selecția clipurilor pentru această categorie s-a realizat printr-un algoritm care ia în calcul vizualizările și nivelul de interactivitate (like-uri, share-uri, comentarii). În ceea ce privește cele mai populare videoclipuri muzicale vizualizate pe YouTube la nivel global (videoclipuri oficiale), pe primele trei locuri s-au situat: Wiz Khalifa — See You Again ft. Charlie Puth [Official Video] Furious 7 Soundtrack, Maroon 5 — Sugar și Ellie Goulding — Love Me Like You Do (Official Video).
    Artista care încheie clasamentul primelor 10 locuri este Adele, cu noul hit ‘Hello’, fapt ce reprezintă o performanță în condițiile în care videoclipul este online pe YouTube de aproape trei săptămâni, timp în care a contorizat nu mai puțin de 645 de milioane de vizualizări. În acest an, cea mai populară comunitate video online, YouTube, a împlinit 10 de activitate. Totodată, s-au împlinit doi ani și jumătate de când România a devenit, în aprilie 2013, a 54-a țară din lume cu versiune locală a site-ului YouTube, ocazie cu care companiile și agențiile locale de publicitate au început să se adreseze publicului-țintă prin intermediul unor modele inovatoare de reclame video.
    Astfel, începând din 25 aprilie 2013, YouTube România permite creatorilor locali de conținut video să fie mai ușor de descoperit, atât în România, cât și în întreaga lume. De asemenea, companiile locale au posibilitatea de a folosi acest portal ca un mediu de promovare pentru a ajunge la publicul destinat. YouTube este cea mai populară comunitate video online, care permite milioanelor de oameni să descopere, să vizioneze și să distribuie videoclipuri originale. Compania are sediul în San Bruno, California, fiind o subsidiară a Google Inc.
    Proiectul YouTube a fost pus la punct, în 2005, de către trei angajați ai companiei PayPal (Steve Chen, Chad Hurley și Jawed Karim), iar brandul YouTube a fost înregistrat pe data de 14 februarie 2005. În prezent, peste 70% dintre utilizatorii actuali ai programului sunt înregistrați în SUA. Până la ora actuală, YouTube era prezent în 53 de țări și în 61 de limbi. Potrivit studiilor, YouTube a devenit o sursă majoră de informații în ceea ce privește actualitatea în lume. Centrul de cercetare Pew menționează că înregistrările cu subiecte din actualitate au fost cele mai căutate pe YouTube cinci luni din 15, între anii 2011-2012.
    Google a achiziționat YouTube în 2006, pentru 1,65 de miliarde de dolari. Grupul nu a anunțat, până în acest moment, profiturile provenite de la acest site, în pofida popularității sale imense. În fiecare lună, YouTube este accesat de peste un miliard de utilizatori unici, iar în fiecare minut sunt încărcate pe site 72 de ore de conținut video. Volumul actual al traficului video de pe YouTube este echivalent cu tot traficul de pe toate canalele Internet folosite în anul 2000, iar pentru a realiza atâtea videoclipuri câte au fost descărcate pe acest site, companiile NBC, ABC și CBS ar fi trebuit să lucreze începând din 1948 și până în prezent, relevă statisticile realizate de-a lungul timpului.
    Tot ca o curiozitate, toate videoclipurile postate pe YouTube pot fi vizionate în mai bine de 1.700 de ani. Google este un lider global in tehnologie, care are ca obiectiv îmbunătățirea modului în care oamenii accesează și utilizează informația. Inovațiile aduse în căutarea online și publicitate au făcut din Google un domeniu de referință pe Internet și una dintre cele mai cunoscute mărci din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?