Cadrele didactice de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani au intrat, de ieri, în grevă japoneză. Ei au purtat banderolele albe pe parcursul întregii zile, fiind nemulțumiți de faptul că reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) nu au luat încă o decizie în privința conducerii instituției, iar tensiunile se amplifică pe zi ce trece. Auditul care trebuia să aibă loc la Liceul Pedagogic săptămâna trecută a fost amânat, după ce doi membri ai comisiei, respectiv inspectorii Bogdan Ciubotaru și Gabriela Oloeriu, au intrat în concediu medical.
Ieri, orele de curs s-au desfășurat normal, în aceleași condiții, chiar dacă profesorii au fost în grevă japoneză, dar a fost program scurt, având în vedere că la ora 16:00 a început balul bobocilor.
Profesorii sunt nemulțumiți de amânarea auditului
Profesorii consideră că amânarea efectuării auditului la Liceul Pedagogic de către ISJ ar accentua tensiunile în cadrul unității de învățământ. Aceștia vor ca tensiunile dintre ei și directoare să fie soluționate cât mai rapid. „Sesizarea pe care am făcut-o către ISJ, și care a fost votată în consiliul profesoral, considerăm că este una întemeiată. Cred că Inspectoratul Școlar nu trebuia să facă altceva decât să-și trimită echipa de control, de audit, în școală, pentru a clarifica situația. Orice zi care trece lăsând situația în felul acesta nu face altceva decât să accentueze starea de tensiune din școală”, a precizat profesorul Florin Roșu.
O altă profesoară, Carmen Ion, este de părere că până în prezent ar fi trebuit să fie luată o decizie și că întreaga situație creată este una neobișnuită într-o instituție de învățământ. Greva japoneză s-a declanșat în semn de protest față de deciziile ISJ, spune aceasta. „Ideea de bază este că noi am făcut în două rânduri o solicitare la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, bazate pe câte un proces verbal de la consiliile profesorale, în care s-a propus demiterea doamnei director Natașa Simion. Ultimul consiliu profesoral, după cum știți de altfel, s-a desfășurat în absența doamnei director, care a plecat cu caietul de procese verbale. Noi am continuat consiliul, fiind deja convocați. 40 de oameni din 44 prezenți au votat această propunere de demitere. Ca urmare, conform legislației, ISJ trebuia să numească o comisie care, în regim de urgență presupun eu, ar fi trebuit să vină să analizeze sesizările pe care noi le-am făcut. Am depus solicitarea la ISJ pe 25 noiembrie, suntem în 9 decembrie și nu a venit încă nimeni. Avem informații că două persoane din comisie s-au îmbolnăvit săptămâna trecută, dar cred că astăzi (ieri-n.r.), problema fiind rezolvată, ar fi trebuit să apară. Am luat acest fapt ca o dorință de a lungi cumva lucrurile, în condițiile în care situația este destul de gravă și, mai ales, neobișnuită pentru învățământ. Suntem 53 de oameni, din care în jur de 40 titulari și din cei care au votat propunerea demiterii doamnei director, trei sferturi zic eu că erau titulari. Vorbim despre o situație realmente neobișnuită într-o școală, când directorul într-o manieră similară cu cea a lui Lăpușneanu spune «dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu», dar dumneaei trebuie să înțeleagă că rolul unui director nu este unul polițienesc și nici coercitiv, ci unul de încurajare, de motivare și de bună relaționare cu colegii, ceea ce nu se întâmplă. Greva noastră este declanșată în primul rând în semn de protest față de tergiversarea ISJ și vrem să se dea curs analizei sesizărilor noastre”, a declarat Carmen Ion, profesoară de limba română la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”.
Profesoara a adăugat că sloganul grevei japoneze a colectivului de cadre didactice de la Liceul Pedagogic este „Curaj la ISJ!”, iar ideea a pornit de la numele noului ministru al Educației. „Dacă pe ministrul educației îl cheamă Adrian Curaj, unul dintre sloganurile grevei noastre ar putea să fie «Curaj la ISJ!». Mai menționez un lucru: aici e vorba de o acțiune sindicală, evident, dar colegii din cancelarie care au semnat se află în ambele sindicate, deci nu mai e doar o presiune sindicală”, a adăugat profesoara. Aceasta a mai precizat că, pe parcursul a două luni, directorul Natașa Simion a făcut aproximativ zece plângeri sau sesizări. În opinia sa, nu este normal ca un director să aibă doar astfel de preocupări.
Secretara secundă, în continuare în vizorul directoarei
Nici secretara secundă a liceului, Gina Petrea, nu ar fi avut parte de zile liniștite. Conform profesorilor, directoarea ar amenința-o des cu desfacerea contractului de muncă, fără a avea motive solide. „Chiar ieri doamna secretară Petrea a fost supusă din nou unor represalii. I s-a luat telefonul de serviciu, nu mai are acces la corespondența electronică pentru că doamna director a schimbat parola și nu i-a transmis-o și s-a continuat șirul de amenințări cu desfacerea contractului de muncă, lucrează într-un climat de teroare și nu e normal să se întâmple un asemenea lucru. Lipsa de reacție a inspectoratului este îngrijorătoare și, din punctul meu de vedere, o pot califica fiind un soi de complicitate. Dacă până acum nu s-a dat niciun fel de răspuns, ce concluzie putem trage într-o asemenea situație?”, a spus profesoara de istorie Elena Hrușcovschi.
Profesorii au menționat că vor fi în grevă japoneză până când ISJ Vrancea va lua o decizie. Inspectorul școlar general adjunct Lidia Dumbravă nu a răspuns la telefon pentru a-i consemna punctul de vedere. Directoarea Natașa Simion nu a vrut să comenteze în legătură cu greva japoneză a colegilor săi.