AMENZI pentru focșănenii care hrănesc animale în scările de bloc

8
1854


Focșănenii care vor crește câine sau pisici în scările de bloc sau în alte spații de folosință comună vor primi amenzi de până la o mie de lei potrivit propunerii de Regulament privind deținerea, creșterea și circulația animalelor domestice și de companie pe raza municipiului. Proiectul regulamentului a fost supus dezbaterii publice și poate fi consultat de locuitorii Focșaniului atât pe site-ul primăriei dar și la sediul instituției publice. Sunt reguli elementare pentru un oraș cu pretenții europene. Principalele prevederi se referă la creșterea animalelor de companie, unde sunt și cele mai mari sancțiuni. Astfel, iubitorii de animale care le adoptă de la adăposturi și ulterior le eliberează sau le lasă nesupravegheate riscă o amendă de la 1000 la 1500 lei.
    Amenzi consistente sunt și pentru cei care cresc animale de companie în alte spații decât cele pe care le dețin. „Se interzice cu desăvârșire creșterea și întreținerea animalelor de companie în afara spațiilor și terenurilor pe care proprietarul le deține, în scările de bloc sau alte incinte de folosință comună, pe spațiile aparținând domeniului public și privat ale Primăriei Muncipiului Focșani, din vecinătatea blocurilor de locuit, sau în alte condiții decât cele prevăzute în prezentele norme… Se interzice orice acțiune provocată de persoane fizice și juridice care împiedică sau obstrucționează prin orice mijloace personalul ce formează echipajele de capturare a animalelor fara stapan, de a-și desfășura activitatea pe teritoriul Municipiului Focșani”, se arată în proiectul Regulamentului.
    O noutate este prestarea de servicii pentru cei care doresc fie să captureze un animal de companie fie să îl cazeze în regim de pensiune. Tariful este de 100 lei pentru operațiuni precum capturare, transport, cazare și eutanasiere. În cazul celor interesați de servicii de cazare în regim de pensiune pentru câini și pisici, tariful este de 50 lei/zi/animal, sumă care trebuie achitată anticipat. „Toți deținătorii de câini și pisici, persoane fizice sau juridice de pe raza municipiului Focșani au obligația să sterilizeze, vaccineze si să microcipeze câinii și pisicile, pe cheltuială proprie, la un cabinet veterinar, pentru a se evita înmulțirea necontrolată”, se arată în proiectul de Regulament.

Un cal, o vacă, un porc, o oaie și 20 de găini

    Reguli sunt și pentru creșterea/deținerea păsărilor de curte sau a animalelor domestice. Focșănenii pot crește în gospodării cel mult 20 păsări de curte, o bovină, un porc și o ovină. În cazul cailor, este permisă creșterea unui animal însă doar „în cazul în care proprietarul animalului face dovada deținerii unui atelaj (căruță sau trasură) înscris regulamentar in circulație și care respectă traseele specifice atelajelor conform HCL 189/27.07.2010 care reglementează circulația rutieră a vehiculelor cu tracțiune animală”.
    Și în acest caz sunt sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile din Regulament. Astfel, animalele domestice găsite pe domeniul public vor fi ridicate și transportate la adăpostul organizat de Primăria Municipiului Focșani iar proprietarii vor trebui să achite o taxă de transport de 100 lei și o taxă de hrană de 80 lei/zi. „Taxa de restituire este de 1000 lei, cu titlul de amendă. Perioada de staționare în incinta adăpostului este de 7 zile după care exemplarele vor fi valorificate, scoase la licitație sau eutanasiate (acolo unde situația o impune) conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în proiectul Regulamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here