Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Consiliul Judeţean va împrumuta 42 de milioane de lei pentru cofinanţarea proiectelor europene


Consiliul Județean Vrancea a aprobat, în ședința ordinară de ieri, contractarea unui împrumut în valoare de 42 de milioane de lei pentru a asigura cofinanțarea unor proiecte de investiții cu finanțare europeană. „Sistemul de management integrat al deșeurilor solide în Județul Vrancea”, „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces” și „Înființare și dotare baze de salvamont S+P+E în comuna Nistorești și în comuna Păulești și reabilitare bază salvamont Vila Rucăr din Soveja Județul Vrancea”, sunt doar câteva din proiectele administrației județene.
    Ca de obicei, consilierii PNL s-au opus proiectelor care vizează dezvoltarea județului, venind cu două amendamente care nu au fost aprobate de plen. Amendamentele vizau reducerea perioadei de împrumut de la 10 la 5 ani și diminuarea sumei împrumutate de la 42 la 35 de milioane de lei, motivând că alocarea sumei de 7,7 milioane lei la proiectul Vrancea Curată este mult prea mare. În replică, directorul Direcției Economice, Dumitru Diță, a explicat că termenul aprobat prin hotărâre de guvern pentru rambursarea împrumuturilor de la Trezoreria statului este de maxim 10 ani, dar a precizat că administrația județeană va rambursa mult mai rapid împrumutul luat, în funcție de decontările făcute de Uniunea Europeană la proiectele aflate în derulare. Totodată, Dumitru Diță a arătat că suma de 7,7 milioane de lei reprezintă cota de TVA aferentă sumelor alocate de Uniunea Europeană pentru proiectul Vrancea Curată. Proiectul de hotărâre privind contractarea unui împrumut în valoare de 42 de milioane de lei pentru a asigura cofinanțarea unor proiecte de investiții cu finanțare europeană a fost aprobat în cele din urmă cu unanimitate de voturi.

Sistem modern de colectare și depozitare a deșeurilor

    Proiectul „Vrancea Curată” a fost lansat în anul 2011 de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu. În acest moment se află în curs de finalizare două etape din cadrul proiectului. Este vorba de „Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane neconforme din județul Vrancea” și „Construcția Centrului pentru Managementul Integrat al Deșeurilor”. De proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor” – Vrancea Curată, urmează să beneficieze aproximativ 361.193 de vrânceni, din care 146.571 de cetățeni locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni locuiesc în mediul rural.

Serviciu Salvamont pentru zona montană a județului

    Totodată, Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiectul „Înființare și dotare baze salvamont S+P+E în comuna Nistorești și în comuna Păulești și reabilitare baza salvamont vila Rucăr din Soveja județul Vrancea”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013. Durata proiectului este de 15 luni, începând cu 1 octombrie 2014. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 6,5 milioane de lei. Proiectul Salvamont presupune construirea unor baze salvamont în localitățile Nistorești, Păunești și reabilitarea și extinderea celui existent la Soveja. Salvamont Vrancea a fost înființat în luna martie 2010, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Crângul Petrești se află în plin proces de reabilitare

    Un alt proiect aflat în derulare este „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”. Proiectul prevede: construirea unui circuit destinat traficului pietonal și cu bicicleta în zona Focșani – Crângul Petrești, pe o distanță de 6,5 km, prin crearea de piste pentru biciclete și trotuare ce vor fi folosite pentru practicarea sporturilor în aer liber; Amenajarea Crângului Petrești prin crearea de alei interioare, spații pentru promenadă, platforme de odihnă și observație acoperite și neacoperite; Dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban (coșuri de gunoi, împrejmuire etc); Dotarea Crângului Petrești cu echipamente pentru supraveghere în vederea creșterii siguranței turiștilor; Crearea și reabilitarea infrastructurii de utilități atât în crâng cât și de-a lungul căii de acces dinspre municipiul Focșani.
În cadrul acestui proiect suprafața totală amenajată va fi 480 500 mp.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013, Axa Prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Domeniul de intervenție 5.2: Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?