Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO : Pe fosta platformă Mopaf MUNŢII DE GUNOAIE continuă să crească. Garda de Mediu şi Primăria, neputincioase


Deși au trecut mai bine de 4 luni de când cotidianul nostru a publicat un articol despre dezastrul ecologic de pe fosta platformă Mopaf, nimic nu s-a schimbat. Munții de gunoaie și mizeria de nedescris sunt tot acolo, pe terenul unde a funcționat, pe vremuri, fabrica de mobilă Mopaf. A doua zi după ce a fost publicat articolul „OROAREA din inima Focșaniului. ATENÅ¢IE, imagini cu impact emoțional!”, reprezentanții Gărzii de Mediu Vrancea au declarat că vor lua măsuri, că au fost identificate cele două societăți care dețin terenul, dar că una fiind în faliment, iar alta în lichidare, au luat legătura cu lichidatorul judiciar. „În urma apariției articolului „Oroarea din inima Focșaniului”, publicat în ediția de ieri (08.07.2015 ) a ziarului „Monitorului de Vrancea”, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Vrancea s-a autosesizat și a demarat acțiuni în vederea identificării proprietarului / proprietarilor terenului / terenurilor pe care au fost abandonate deșeuri. S-a solicitat Primăriei Municipiului Focșani să identifice deținătorii legali ai terenurilor afectate prin abandonarea deșeurilor. Au fost identificate două societăți, dintre care una este în lichidare și una în faliment, precum și lichidatorul judiciar pentru societățile menționate. Comisariatul Județean Vrancea a invitat lichidatorul judiciar, care este din București, să se prezinte în data de 16.10.2015, ora 12.00, la sediul instituției, cu o serie de documente, pentru edificarea unor anumite aspecte și finalizarea evaluării gradului de conformare la prevederile legislației de mediu. Ca urmare a acestei adrese, lichidatorul judiciar din București transmite cu poșta o parte din documentele solicitate”, se arată într-un răspuns la o solicitare trimisă redacției noastre de reprezentanții Gărzii de Mediu Vrancea.

Lichidatorul judiciar al firmelor care dețin terenul, amendat cu 50 mii lei

    Comisarii Gărzii de Mediu au solicitat lichidatorului judiciar al celor două firme să desemneze un reprezentant legal, care să vină la Focșani. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, comisarii au aplicat o amendă contravențională de 50 mii lei. „După studierea acestor documente, Comisariatul Județean Vrancea a solicitat  lichidatorului judiciar să desemneze, până la data de 30.10.2015, un reprezentant legal, care să asiste echipa de comisari abilitată în exercitarea activităților de verificare, inspecție și control, în vederea efectuării unui control pe amplasamentul din Focșani, B-dul București, nr.4 județul Vrancea, precum și punerea la dispoziție a documentelor relevante care nu au fost transmise la solicitarea inițială și care cuprind obligațiile asumate privind protecția mediului. Lichidatorul judiciar nu a desemnat un reprezentant legal. În consecință, s-a aplicat o amendă contravențională în valoare de 50.000 lei lichidatorului judiciar”, se mai arată în răspuns.

Garda de Mediu pune Primăria să salubrizeze terenul

    Mai mult, reprezentanții Gărzii de Mediu Vrancea au precizat că urmează să discute cu cei ai Primăriei Focșani, pentru a salubriza terenul fostei platforme Mopaf. „Garda de Mediu Vrancea va purta, în perioada imediat următoare, discuții cu administrația publică locală a Municipiului Focșani, care are competențe, în conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011, privind regimul deșeurilor, în salubrizarea zonelor afectate de aceste depozitări ilegale de deșeuri”, se mai arată în răspuns.
    Prevederile legale menționate de Garda de Mediu ar putea oferi Primăriei Focșani un cadru legal pentru curățarea zonei. Singura problemă este că legea se referă la cazurile în care sunt deșeuri abandonate și nu este cunoscut producătorul, respectiv deținătorul lor. În această situație, în legea 211 din 2011 se arată că toate cheltuielile legate de curățarea și refacerea mediului, precum și cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de către autoritatea administrației publice locale. „După identificarea producătorului/deținătorului de deșeuri, acesta este obligat să suporte atât cheltuielile prevăzute la alin. (3), efectuate de autoritatea administrației publice locale, cât și pe cele legate de acțiunile întreprinse pentru identificare”, se arată în actul normativ.
    Viceprimarul Gabriel Necula spune că situația de la platforma Mopaf a fost discutată la nivelul conducerii Primăriei însă cadrul legal nu permite o intervenție a administrației locale. Iar orice cheltuială pentru acțiuni de curățare a unor terenuri private poate fi imputată de inspectorii Camerei de Conturi la auditul anual. „Primăria municipiului Focșani, prin Direcția de Dezvolare și Servicii Publice nu este abilitată să efectueze acțiuni de curățenie pe terenuri private din oraș”, a spus viceprimarul Gabriel Necula. Acesta a precizat că în acest caz Poliția Locală are atribuții în ceea ce privește identificarea proprietarilor și găsirea unor soluții legale pentru ca aceștia să asigure salubrizarea zonelor respective.
    Articolul privind situația de pe fosta platformă Mopaf poate fi recitit accesând linkul http://bit.ly/1HMT9ml

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?