Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor chimice în agricultură afectează una din patru specii, în Uniunea Europeană


Una din patru specii din Uniunea Europeană este amenințată sau periclitată de apele reziduale din agricultură, inclusiv din cauza folosirii de pesticide și îngrășăminte chimice, atenționează Greenpeace în Raportul „Dependența de pesticide a Europei: Cum dăunează agricultura industrială mediului nostru înconjurător’, dat joi publicității. Conform rezultatelor cercetării, 27% dintre populațiile de mamifere monitorizate în Europa sunt în declin, dar „această valoare ar putea masca o tendință mult mai gravă, având în vedere că nu se cunoaște situația a 33% din speciile de mamifere’. Greenpeace precizează că la grupurile de specii extrem de vulnerabile, precum amfibienii, sau libelulele, situația pare să fie chiar mai gravă de atât. În Uniunea Europeană, aproximativ una din patru specii (24,5%) dintre cele vulnerabile sau periclitate sunt amenințate de apele reziduale din agricultură, inclusiv de utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor chimice, precum nitrații și fosfații.
    Potrivit sursei citate, în anul 2015, în urma analizării a peste 800 de rapoarte științifice, „IUCN Task Force on Systemic Pesticides’ a semnalat un declin catastrofal și al insectelor din Europa.”Efectele negative pot fi devastatoare, având în vedere faptul că 70% dintre principalele 124 de alimente vegetale, folosite în mod direct pentru consumul uman, așa cum este cazul merelor, sunt dependente de polenizare pentru obținerea unor fructe de bună calitate sau pentru un randament de producție crescut’, se notează în studiu.
    Greenpeace subliniază, totodată, faptul că, începând cu decembrie 2013, din cauza efectelor negative semnificative înregistrate asupra coloniilor de albine și bondari, Comisia Europeană a restricționat folosirea pe o perioadă de 2 ani a trei insecticide din clasa neonicotinoide: imidacloprid, tiametoxam și clotianidin. Pe parcursul acestei perioade se spera creșterea performanței coloniilor de bondari pe culturile agricole, dar din nefericire nu este efectuată nicio monitorizare riguroasă în acest sens.     „Îmbunătățirea procesului de autorizare a pesticidelor în UE a fost și continuă să fie o preocupare permanentă. Cu toate acestea, activitățile de evaluare, autorizare și monitorizarea ulterioară par să înregistreze încă sincope majore. În prezent, aproape 500 de ingrediente active pentru pesticide sunt autorizate pentru utilizarea pe piața din UE. Cu toate acestea, numărul de produse de pesticide disponibile în comerț este, de fapt, mult mai mare, întrucât pesticidele sunt vândute sub forma a diverse produse formulate. De obicei, formulele de pesticide conțin, pe lângă substanța activă, aditivi precum solvenți, surfactanți și emulsifianți, care au rolul de a le face să acționeze mai eficace (…). Cu toate acestea, prin procedura de autorizare trec numai ingredientele active, nu și întregul produs finit. În România, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a facilitat atât în 2014, cât și în 2015 obținerea mai multor derogări în vederea folosirii în continuare a acestor substanțe în agricultura românească’, se menționează în cercetarea Greenpeace.
    Potrivit raportului Greenpeace, în 2011, trei companii din Europa, respectiv Syngenta (Elveția), Bayer CropScience și BASF (Germania), controlau 52,5% din piața mondială a pesticidelor. De asemenea, trei companii din SUA — Dow AgroSciences, Monsanto și DuPont — erau în topul celor mai mari șase companii producătoare de pesticide, care împreună erau responsabile de 76% din vânzările de pesticide la nivel global.
    Raportul ‘Dependența de pesticide a Europei: Cum dăunează agricultura industrială mediului nostru înconjurător’ examinează utilizarea pesticidelor de sinteză în Europa, efectele grave și pe scară largă pe care acestea le au asupra mediului, inclusiv modul în care ele degradează unele servicii eco-sistemice esențiale, precum și urgența consolidării reglementărilor care au rolul de a controla utilizarea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?