Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

ISU cere primarilor să facă liste cu operatorii economici din comune


Pompierii au solicitat primarilor din județ o bază de date cu agenții economici din comune și orașe. O astfel de situație nu se solicită doar de la primării ci și de la Registrul Comerțului. Purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, căpitan Cristina Duță, ne-a precizat că acest lucru se întâmpla și până acum, anual sau ori de câte ori situația o impunea. „Anual și ori de câte ori situația o impune, solicităm o bază de date de la autoritățile publice cât și de la reprezentanții Registrului Comerțului, pentru a lua în evidență operatorii economici și pentru a-i inslude astfel în planurile noastre de verificare. Având în vedere situația din ultima perioadă s-a solicitat reactualizarea acestor baze de date în vederea constituirii unei situații cât mai reale, luând în calcul și noutățile legislative apărute în domeniu”, ne-a precizat căpitan Duță.
    Unul dintre patronii care au afaceri în zona de munte ne-a declarat revoltat că oamenii din primării fac evaluări din ochi a spațiilor comerciale și îi pun pe drumuri să se autorizeze. „Am o pensiune mică și mi-au spus că trebuie să mă duc la ISU, să mă autorizez pentru că aș avea mai mult de 200 de metri pătrați. Nu înțeleg de unde au scos această suprafață pentru că în autorizația de construcție nu am decât o sută de metri pătrați și nu ar trebui să am nevoie de acel aviz. De la primărie mi-au spus că a fost o solicitare de la ISU să facă o evidență a agenților economici din localitate”, ne-a spus omul de afaceri.
    Pompierii spun că autorizațiile de securitate sunt obligatorii pentru construcțiile care au o suprafață mai mare de 200 metri pătrați și au destinație de comerț, cultură sau turism. În schimb, alte firme care au ca destinație comerț, cultură sau turism și au aria desfășurată mai mică de 200 mp, nu se supun avizării/autorizării din punct de vedere al securității la incendiu. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență spun că „autorizațiile de securitate la incendiu se emit după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, la darea în exploatare a construcțiilor sau amenajărilor noi, pe baza documentelor prevăzute de Ordinul MAI nr. 3 din 6 ianuarie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu și protecția civilă (documentele necesare regăsindu-se în Anexa nr. 1)”. „În baza planificărilor care stau la baza derulării activităților, inspectorii de prevenire execută periodic controale de verificare și îndrumare pentru constatarea și eliminarea potențialelor elemente generatoare de risc pentru beneficiari”, se arată în răspunsul trimis de conducerea ISU Vrancea.
    Pompierii precizează că avizarea, respectiv autorizarea privind securitatea la incendiu sunt obligatorii pentru încăperile sau grupurile de încăperi, definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securității la incendiu ca „săli aglomerate”, amplasate în clădiri independente sau în clădiri cu funcțiuni mixte, indiferent de aria construită, regimul de înălțime ori destinație dar și pentru clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de alimentație publică, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 metri pătrați. În cazul construcțiilor care nu au această autorizație, noile modificări legislative permit pomipierilor să dispună oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor respective.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?