De ce nu am scris despre revoluția furată de la Focșani? Înțelegem că pe cei care au urlat sloganuri politice în loc să comemoreze morții de la Colectiv, îi roade chestia asta și îi incită pe alții la violență împotriva noastră, a ziariștilor de la Monitorul de Vrancea.
Păi, răspunsul este inclus în întrebare. Am refuzat să le facem jocurile unor indivizi care vor să strângă capital politic și de imagine pe seama unei tragedii. Suntem convinși că în Piața Unirii au fost și oameni care au ieșit pentru că așa au simțit, pentru că vor eradicarea corupției și reformarea clasei politice, pentru că s-au revoltat firesc și sincer în urma tragediei din Clubul Colectiv. Din păcate, revoluția de la Focșani a fost furată de indivizi de joasă speță: un așa-zis ziarist autoproclamat deontolog, care întinde mâna la oricine are nevoie să apară vreo informație pe undeva, iar mai nou, linge blide la un site sponsorizat de un deputat la mâna a treia trecut prin vreo patru-cinci partide, cu haltă la liberali; un vânzător de parfumuri, cercetat în diverse dosare, care se lăuda ieri cum a adunat el o grămadă de băieți ca să strige împotriva lui Oprișan; primarul Buratino, liberal trecut prin pedeleu, acuzat de oameni din propria comună de violență fizică și verbală; purtătorul de cuvânt de la PNL Vrancea, care a și postat pe Facebook, imagini în care se vede clar cum așa-zisul ziarist și ceilalți strigă sloganuri politice și agită spiritele. Insist pe ideea de așa-zis ziarist tocmai pentru că „marele deontolog”, care-și proclamă independența editorială, scrie pe site-ul unui deputat la mâna a treia liberal și participă la manifestații contra lui Marian Oprișan.
Pentru că, haideți să o spunem pe de-a dreptul: în Piața Unirii din Focșani, agitatorii au strigat împotriva președintelui Consiliului Județean, în timp ce participanții onești și-ar fi dorit să fie o manifestare de comemorare a victimelor de la Colectiv, de exprimare a unor dorințe corecte privind schimbarea sistemului la toate nivelurile. Dar agitatorii au strigat împotriva lui Oprișan pentru că asta le-a fost sarcina trasată de către păpușarii politici.
Åi nu suntem singurii care am văzut asta. Până și un alt cotidian tipărit, care a relatat despre manifestațiile din piață, notează: „O parte dintre manifestanți s-a delimitat de cei implicați politic, care au fost și cei mai vocali. Între „separatiști” s-a aflat și un grup de 10 tineri, care au afișat bannere pe care scria „Colectiv, suntem aici” și „5 oameni au lansat un album, au lansat o revoluție”. Aceștia au spus că au ieșit în Piața Uniri în semn de solidaritate cu victimele din clubul Colectiv, familiile și prietenii acestora, dar că nu se simt reprezentați de cei care încearcă să confiște protestul în interes politic, inclusiv prin scandarea unor obscenități.”
Mai mult, la articolul respectiv, sunt astfel de comentarii:
„nu ies in Piata Unirii la protest pentru ca imi e scarba sa vad fetele celor de la pnl si pdl,,,,nu e jocul vostru asta,dar oricand as lupta pentru drepturile mele „
„Hotul striga hotii,cam asa se intampla cu cei din pnl si pdl, abia asteapta sa suga si ei ceva din ciolan, ce nu stiu ei e faptul ca nici pe ei nu-i iubeste nimeni si nu-i vrea nimeni!Vai ce inversunare pe facebook a unor tineri lingai ai pnl/pdl-ului, dragilor ce v-au promis „sefii” vostri ca va dau daca faceti acest lucru, sunteti oamenii lor de serviciu dragilor, credeti-ma!”
„PNL sunteti de toata jena sa manipulati cu ajutorul facebook nemultumirea oamenilor. Ei vor o schimbare adevarata , nu sa veniti voi in loc.”
„Condoleante famiilor victimelor. Tot ceea ce de intampla astazi este o manipulare ingrozitoare a pnl. De ce trebuia trasa si biserica aici ??”
„Eu am vrut sa ma duc in piata unirii inca de duminica, dar cand am vazut ca (…) au transformat aceasta tragedie intr-o lupta politica, mi-am zis ca nu am ce cauta cu un astfel de grup, care au iesit in strada pt un interes propriu, batandu-si joc de drama acestor tineri, dar si de zecile de mii de oamenii care au iesit in strada satui de regimul sistemului.”
„Un prostest plin de membrii de partid PNL-PDL. PLIN! Asta inseamna ca nu s-a protestat pentru schimbarea clasei politice ci s-a protestat pentru inlocuirea clasei politice, pentru o bucata de os, pentru ajungerea la putere a vechilor hoti. Felicitari Focsani! Bun venit in 2012! „
„Am iesit aseara in Piata Unirii pentru a aduce un omagiu victimelor de la #Colectiv. Am iesit pentru ca parea de incredere cel ce a declansat pe FB aceasta iesire (…). La inceput a fost bine. Am aprins lumanari, ne-am rugat, s-a mai si scandat. Dar pe (..) nu-l vedeam decat filmand. Am tacut. Am privit si am vazut ca cineva vroia sa comande masa aceea de oameni, manipulata pe facebook si m-a scarbit”.
E adevărat, am fost acolo, și am fi scris, așa cum am scris când focșănenii s-au dus să aprindă lumânări la Obeliscul din Piața Unirii, când au donat sânge sau și-au manifestat în mod decent solidaritatea cu victimele de la Colectiv. Dar când am văzut în ce se transformă revolta populară, am decis să nu popularizăm așa ceva în paginile ziarului nostru. A fost o decizie editorială pe care ne-o menținem, pentru că refuzăm să intrăm în jocul pervers al unor indivizi fără scrupule, care au profitat de naivitatea unor tineri, mulți dintre ei liceeni. La un moment dat, unii dintre tineri s-au întrebat, nedumeriți, ce legătură are președintele Consiliului Județean cu evenimentul tragic din Clubul Colectiv. „Bă, de ce strigăm despre Oprișan, ce treabă avem cu el?”, a întrebat unul dintre tineri. ,,Nu știu, bă. Dacă așa spun ăștia așa strigăm…”, a răspuns alt tânăr, făcând cu ochiul complice. L-am întrebat cine îi spune ce să strige și a răspuns: „Äia din față, cu steagul”. Ne-am dumirit. Adică cei care se ocupă cu furtul acestei mișcări ce ar fi trebuit să aibă un scop nobil. La un moment dat, mulți participanți au decis să plece. „Bă, hai să mergem acasă că am vorbit cu diriga și mâine avem ore de la 10.00 nu de la 11.00”, l-am auzit spunând pe un tânăr.
Indivizii care au furat revoluția nu doar că nu respectă memoria celor morți, dar nu-i interesează nici legile. Probabil că starea de anarhie îi ajută în atingerea scopurilor neortodoxe. Nici nu s-a pus problema să ceară autorizație pentru aceste manifestații. E adevărat, dacă ar păstrat caracterul comemorativ, nici n-ar fi avut nevoie, după cum precizează chiar jandarmii într-un comunicat. Dar ce e comemorativ în sloganuri strigate de agitatori, în huiduieli și injurii?
Indivizi precum cei care au huiduit în Piața Unirii, care au încercat să deturneze politic o acțiune care s-a dorit să fie o revoluție anti-sistem, sunt nedemni de atenția noastră. Așa-zisul ziarist plătit de deputatul liberal la mâna a treia să strige împotriva lui Oprișan, are mari frustrări în ceea ce privește Monitorul de Vrancea. Asta pentru că n-o să ajungă niciodată la nivelul nostru de profesionalism, n-o să-l citească niciodată atât de mulți oameni, și n-o să câștige niciodată respectul cititorilor prin informații corecte, complete și documentate, așa cum am reușit noi. Vom continua să relatăm despre orice considerăm că este important și REAL, dar nu vom propaga în ziarul nostru, cel mai citit în Vrancea, manipulările unor indivizi parveniți. O fac ei deja pe Facebook și pe site-uri sponsorizate de politicieni veroși.
Am scris însă acest punct de vedere din respect pentru cititorii noștri și pentru cei care au mers în Piața Unirii cu gânduri curate. Ne dorim și noi reformarea din temelii a societății românești. Dar schimbarea trebuie să pornească de la nivelul fiecăruia dintre noi, patron sau angajat, bugetar sau privat, preot sau credincios, medic sau pacient, votant sau politician. E absolut normal să le cerem politicienilor, polițiștilor, medicilor, oricui se află într-o poziție de putere și/sau de decizie să nu ia mită. Dar e la fel de normal ca noi să n-o oferim, indiferent cât de mică ar fi valoarea acesteia sau cât de nevinovată ni s-ar părea „mica ciupeală”. Este normal să le cerem primarilor, președinților de consilii județene, consilierilor locali și județeni, să susțină o administrație publică locală în slujba cetățenilor, să repare drumurile, să asigure transportul public, utilitățile, locurile de joacă și spațiile verzi, etc. Dar e la fel de normal să plătim taxele și impozitele locale, să achităm facturile la utilități, nu, cum e cazul la Focșani, să dea Consiliul Local bani ENET-ului, să cumpărăm biletul la autobuz, să nu distrugem băncile și alt mobilier urban, etc. Reforma este a sistemului, dar sistemul este format din oameni.
De la Revoluția din decembrie 1989 încoace, românii au ieșit de multe ori în stradă, cerând, până la urmă, să trăiască mai bine în propria țară. Politicienii au ascultat mai mult sau mai puțin vocea străzii, au reacționat la cerințele ei sau le-au ignorat, dar nemulțumirile s-au acumulat iar și iar și au explodat din când în când, așa cum se întâmplă și acum. Cei care ies acum în stradă cred că accesul la informație prin internet îi face imuni la manipulare, dar, din păcate, tocmai internetul și viteza cu care se propagă o anumită idee, o anumită informație, tocmai dorința de a fi primul care află și care distribuie ceva, i-a făcut pe mulți indivizi să profite de asta. Este păcat că dorința legitimă de schimbare este transformată în anarhie, care nu-i ajută nici pe tineri, nici pe părinții lor, nici această țară, dar stă la baza parvenirii unor indivizi scabroși.