Primul Cimitir al Militarilor Români de pe teritoriul Federației Ruse a fost inaugurat la Rossoșka, raionul Gorodișce, regiunea Volgograd. Din România, la ceremonie au participat aproximativ 50 de persoane, între care reprezentanți ai mai multor instituții ale statului român – Teodor Meleșcanu – consilier de stat la Guvernul României, Florin Iordache – vicepreședinte al Camerei Deputaților, Daniel Ioniță – secretar de stat al MAE, Sebastian Hotca – secretar de stat DPRP, Codrin-Dumitru Munteanu – secretar general al MApN, Ionel Tălpău – director al ONCE, reprezentanți ai MAI și parlamentari. Au mai participat un sobor de preoți români, condus de ÎPS Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar-patriarhal, istorici militari de la ISPAIM, veterani de război din conducerea ANVR, urmașul unui militar român căzut la Stalingrad, reprezentanți ai mass-media și ai societății civile din România.
Partea rusă a fost reprezentată de Iuri Zikeev – șeful Reprezentanței MAE din Rostov-pe-Don, Igor Iniușkin – șef al Serviciului pentru România din cadrul MAE rus, Serghei Vedeneev – președinte al Comitetului economic al Administrației regiunii Volgograd, Valeri Kudinski – adjunct al șefului Direcției Comemorare a Ministerului Apărării rus, precum și de reprezentanți ai conducerii Asociației de cooperare internațională militar-comemorativă „Voennîe Memorialî”. Corpul diplomatic și militar acreditat la Moscova a fost reprezentat de un grup de atașați militari din țări precum Germania, Italia, Polonia, SUA.
În deschiderea ceremoniei, după intonarea imnurilor de stat și arborarea drapelelor României și Federației Ruse, Ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, a prezentat semnificația pentru români a realizării Primului Cimitir Militar Românesc, reconstruit de către statul român cu sprijinul autorităților ruse, unde vor fi reînhumați militarii români care, în urmă cu peste 7 decenii, au căzut în luptă în peste 70 de localități din actuala regiune Volgograd (fostă Stalingrad), zona Cotul Donului și stepa Kalmîcă. „Pentru români, evenimentul este unul extrem de important, realizarea acestui cimitir după mai bine de 70 de ani fiind practic un gest reparatoriu, o piedică în calea uitării ostașilor români care și-au dat viața atunci, în cea mai cumplită bătălie a istoriei”, a menționat ambasadorul Vasile Soare.
Åeful misiunii diplomatice a României în Federația Rusă a exprimat convingerea că „mormintele militarilor români vor fi păstrate în demnitate de către autoritățile și locuitorii din zonă, așa cum prevăd convențiile internaționale și Acordul româno-rus privind protejarea reciprocă a victimelor de război”. Totodată a subliniat buna colaborare româno-rusă în materie de îngrijire reciprocă a mormintelor de război de pe teritoriile celor două țări, context în care le-a mulțumit autorităților centrale, regionale și locale ruse, respectiv Asociației „Voennîe Memorialî”, pentru sprijinul acordat la construcția acestui prim cimitir și a celorlalte monumente românești ridicate în ultimii ani pe teritoriul Federației Ruse.
Nu în ultimul rând, ambasadorul Vasile Soare le-a mulțumit tuturor participanților, dar mai ales celor din România, care au ales să se deplaseze la peste 2000 de km de țară pentru a fi martorii unui moment înălțător, emoționant, când miile de soldați români căzuți la Stalingrad, în urmă cu peste 70 de ani, își găsesc, în sfârșit, odihna de veci în tradiția românească.
România și Rusia au o bună colaborare în domeniul comemorărilor militare
Teodor Meleșcanu, consilier de stat la Guvernul României, a dat citire mesajului prim-ministrului României, Victor Ponta, prin care a fost evidențiată susținerea financiară a Guvernului român pentru realizarea acestui proiect și au fost transmise mulțumiri tuturor entităților din România și Federația Rusă care au contribuit la realizarea Cimitirului Militarilor Români de la Rossoșka și care au făcut posibilă aducerea în demnitate a mormintelor miilor de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad. Demnitarul român a dat asigurări că sutele de cimitire și monumente ridicate în România în memoria militarilor sovietici căzuți pe teritoriul țării noastre sunt și vor fi protejate în demnitate.
Iuri Zikeev, în calitate de reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, a evidențiat, la rândul său, buna colaborare româno-rusă în domeniul îngrijirii monumentelor ridicate în memoria militarilor căzuți pe câmpul de luptă, subliniind, totodată, că „se impune unirea eforturilor tuturor în combaterea neofascismului, xenofobiei, separatismului, urii și a proliferării armamentului de distrugere în masă”. El a adăugat că „este necesar un efort comun pentru a nu se permite rescrierea istoriei și nici schimbarea deznodământului celui de-al Doilea Război Mondial”.
Valeri Kudinski, adjunct al șefului Direcției comemorative a Ministerului Apărării al Rusiei, a subliniat că România și Rusia au o bună colaborare în domeniul comemorărilor militare, dând asigurări că partea rusă va continua să-și respecte obligațiile asumate în cadrul convențiilor și acordurilor internaționale la care este parte.
Coroane de flori și diplome de mulțumire
Ceremonia de inaugurare a Cimitirului Militarilor Români de la Rossoșka a inclus: dezvelirea plăcii comemorative centrale de către reprezentanții ONCE-România și Asociației „Voienîe Memorialî” – Rusia, care au înmânat drapelul românesc urmașului soldatului-sanitar Gheorghe Popescu (căzut la Stalingrad), prezent la ceremonie; un serviciu religios de sfințire a cimitirului de către soborul de preoți români condus de ÎPS Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal, la care au participat și doi episcopi ai Bisericii Ortodoxe Ruse; reînhumarea rămășițelor pământești ale unui număr de 10 militari români, identificate și exhumate recent în regiunea Volgograd și actuala Republică Kalmîkia (ambele din zona fostului Stalingrad); acoperirea simbolică a sicrielor acestora cu pământ adus în săculeți tricolori din locuri istorice reprezentative din România, precum și consemnarea impresiilor participanților în Cartea Neuitării Eroilor României, confecționată și păstrată la Ambasada României în Federația Rusă.
Reprezentanții instituțiilor de stat române prezenți – Parlamentul și Guvernul României, MAE și MapN – au depus coroane de flori la crucea ridicată pe platoul central al cimitirului, precum și jerbe și flori la monumentele comemorative românesc, german și sovietic din cadrul Complexului Memorial Rossoșka. De asemenea, au fost înmânate, din partea MapN și Ambasadei României în Federația Rusă, diplome de mulțumire pentru sprijin în realizarea proiectului Cimitirului Militarilor Români căzuți la Stalingrad administrațiilor regiunii Volgograd, raionului Gorodișce și conducerii Asociației de cooperare internațională militar-comemorativă „Voennîe Memorialî”.
La finalul ceremoniei, după fotografia de grup, cei prezenți au fost invitați la o tradițională pomană creștină românească, organizată de către Ambasada României în Federația Rusă la Casa Germană din satul Rossoșka, prin bunăvoința reprezentanței locale a organizației germane VDK.