Locuitorii comunei Bordești au serbat duminică, 25 octombrie, ziua localității. Manifestările dedicate celei de-a XIV-a ediții au avut loc în fața Căminului Cultural din localitate și au debutat cu o slujbă religioasă oficiată de cei doi preoți din sat, Dan Burducea și Cristinel Muscalu. Anul acesta, pe lista evenimentelor importante au fost incluse și inaugurarea unui drum de interes local ce a fost asfaltat în punctul Pietroasa și schimbarea denumirii școlii din localitate. După cuvântul de bun venit adresat de Gheorghe Tătaru, primarul localității, în prezența a numeroși invitați și a membrilor Consiliului Local, acesta le-a adresat locuitorilor câteva cuvinte. „Ne aflăm la acest moment de însemnătate pentru a sărbători ziua comunei, aflată la cea de-a XIV-a ediție. Ne-am propus ca în această zi ca evenimente importante să inaugurăm un drum nou asfaltat în punctul Pietroasa. Un alt moment pe care dorim să îl trecem în revistă este schimbarea denumirii Școlii Gimnaziale Bordești cu numele de Școala Învățător Gheorghe Asănache Bordești. Salut prezența în mijlocul nostru a domnului vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea, Ionel cel Mare, a domnilor consilieri județeni Constantin Guguianu și Valentin Ochean. De asemenea avem prezenți fii ai satului care au venit să petreacă alături de noi în această zi însemnată”, a spus Gheorghe Tătaru, primarul localității.
În cuvântul său, Ionel cel Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, a ținut să le spună locuitorilor că administrația județului Vrancea este preocupată de dezvoltarea comunei Bordești, dovadă stând sprijinul permanent pe care l-a acordat primarului în derularea proiectelor. „Vreau să-i mulțumesc domnului primar și Consiliului Local că mi-au făcut invitația de a fi prezent în mijlocul dumneavoastră. Am onorat această invitație pentru că îl respect pe domnul primar și consilierii din Consiliul Local și vă respect pe dumneavoastră. Am venit să vă urez tot ce este mai bine pe lume, din partea mea, a colegului Dragoș Bîrlădeanu, celălalt vicepreședinte al Consiliului Județean și din partea domnului președinte Marian Oprișan. Vă spun că ușile Consiliului Județean sunt deschide pentru edilii dumneavostră, pentru domnul primar și ori de câte ori ne-a cerut sprijinul l-a avut, dar și pentru dumneavoastră ca cetățeni ai județului Vrancea”, a spus Ionel Cel Mare.
La rândul său, consilierul județean Constantin Guguianu, a precizat că actualul primar a reușit să schimbe radical fața localității. „Oameni buni, țin să vă spun că vin cu toată plăcerea și toată dragostea în mijlocul dumneavoastră în comuna Bordești. Am ajuns aici prima dată în anul 2008 când am candidat pentru Parlamentul României, prilej cu care am discutat cu foarte mulți dintre dumneavoastră, le-am prezentat proiectele noastre și ne-am cunoscut. Vin în fiecare an când sunt invitat la această sărbătoare a comunei și vă rog să constatați că fața comunei Boredești s-a schimbat foarte mult după 1989 încoace. Atunci nu exista asfalt în comună, acum este, iar ulițele în mare parte sunt asfaltate. Eu cred că trebuie să-i mulțumim domnului primar pentru efortul pe care l-a depus în toate madatele de primar încât comuna Bordești să arate cum este astăzi”, a spus Constantin Guguianu.
A urmat apoi un moment evocator la adresa celui care a pus temeliile învățământului de la Bordești și care a lăsat în urma sa multe din edificiile de astăzi. Profesorul de istorie Ionuț Bercaru a prezentat câteva repere care au stat la baza schimbării denumirii Școlii Gimnaziale Bordești în Școala Învățător Gheorghe Asănache Bordești. „Persoanlitatea lui Gheorghe Asănache a fost foarte importantă pentru comunitatea noastră. Dacă lumea se uită în jur, poate vedea că la inițiativa domnului învățător a fost construit Căminul Cultural, Dispensarul Uman la fel, prima alimentare cu apă din localitate poartă amprenta lui, iar despre comuna Bordești se scrie în cărțile de istorie datorită inițiativei sale de a readuce pe tapet problema bisericii fostei Mănăstiri Bordești. Ne mândrim în aceste vremuri cu o colecție muzeală care-i poartă numele și suntem foarte mulțumiți de faptul că am reușit să schimbăm denumirea școlii în Școala Învățător Gheorghe Asănache. Dacă doriți să știți mai multe despre dumnealui, vă recomand să citiți minunata lui monografie despre comună și mănăstirea Bordești”, a spus profesorul Ionuț Bercaru.
Deschiderea programul artistic a fost făcută de directoarea școlii Daniela Burducea, care le-a prezentat pe cunoscuta solista de muzică populară Anamaria Botezatu, dar și invitatul surpriză de anul acesta, solista Sanda Argint care a susținut la rându-i un recital. „Este pentru prima dată când vin în Vrancea, dar asta nu înseamnă că este pentru ultima dată. Oamenii de aici au fost minunați, m-au primit cu căldură și cred că voi mai reveni cu siguranță. Aș vrea să le mulțumesc că m-au lăsat să intru în casele dumnealor deoarece le place muzica de la Mehedinți și pentru că am admirat zona Moldovei. Oamenii de aici știau textele și melodiile mele și am rămas surprinsă. Tuturor cititorilor „Monitorului de Vrancea” le doresc tot ce-i mai bun, tot ce-i mai frumos, sănătate și să citească tot mai mult ziarul dumneavoastră deoarece au spus și la televizor că are cei mai buni jurnaliști”, a spus cântăreața Sanda Argint.
Manifestările au continuat cu un program artistic de dansuri și cântece ale Ansamblului de dansatori „Strugurașul” din Bordești, dar și ale Ansamblurilor Folclorice „Sânzienele” de la Dumitrești, „Mlădițele” de la Chiojdeni, „Chindia și Brâul” de la Jitia și „Dorul Ciobănașului” de la Vintileasca. Nu au lipsit din program Ansamblul Folcloric Brădulețul, avându-l ca dirijor pe Ștefan Ene cu cântece de petrecere și voie bună în acompaniamentul lui Ștefan Ene la vioară, dar și cunoscuții lăutari de la Bordești, Niculina și Neculai Berbec. Pentru ca momentul să fie unul de adevărată sărbătoare, cei prezenți au petrecut la un pahar de tulburel tradițional de Bordești, mici și bere oferite de primar și Consiliul Local.