VIDEO şi GALERIE FOTO: REVOLTĂTOR! Geamuri sparte și pereți mâzgăliți la Mausoleul Eroilor din Focşani

15
2329


Mausoleul Eroilor din Sud, renovat de Consiliul Județean Vrancea cu fonduri europene în cadrul proiectului „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”, a fost vandalizat. Persoane fără scrupule, fără respect față de nimic, au spart geamurile clădirii și au mâzgălit pereții, scriind pe ei tot felul de prostii, care le-au le-au trecut prin cap. Mai mult, unii și-au făcut nevoile în spatele clădirii, acolo unde s-au făcut și distrugerile.
    Nu se știe exact când s-au provocat distrugerile, dar este cert că acest lucru s-a întâmplat de curând. Primarul Decebal Bacinschi a aflat ieri, la fel ca și vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, în timp ce participau la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Armatei Române.

    Cei doi s-au arătat extrem de revoltați de situație și de nesimțirea unora dintre semenii noștrii și i-au rugat pe cetățeni să anunțe imediat ce observă că se întâmplă ceva necurat. „Tineri, copii, seara, aruncă cu bolovani, sparg geamuri, murdăresc pereții. Nu mai avem respect față de nimic în orașul ăsta? În spate este un loc de joacă. Și acolo au tăiat băncile, le-au rupt. Este un jaf total. Nu suntem în măsură cu personalul pe care îl avem să asigurăm chiar toate aceste lucrări. Este ceva de groază. Cred că toți ar trebui să facem ceva. Și cetățenii de la blocuri că sunt aici aproape să sune la 112 imediat ce văd ceva suspect. Trebuie să luăm o poziție față de astfel de fenomene. Avem camere dar numai pe față. Va trebui să punem și pe spate. Nu am făcut sesizare că astăzi (ieri-n.r) am aflat. Am pus aici să se facă curățenie. După cum știți Sud-ul nu are parc și am zis că putem pune niște bănci, iar cetățenii, cel puțin cei în vârstă, să vină aici să stea pe bănci, să se relaxeze. Să fie o zonă de relaxare. Spiritul civic trebuie să existe. Chiar nimeni nu vede și nu aude? Să anunțe ce se întâmplă. Este păcat. Nu mai avem respect față de nimic și asta mă deranjează. Nici față de biserică, nici față de oamenii mai în vârstă, nici față de eroi, față de nimic”, a spus contrariat primarul Bacinschi.

    La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a spus că mausoleele, inclusiv cel din Sud, au fost propuse pentru a face parte din Patrimoniul UNESCO, iar când vor veni cei de la Uniunea Europeană să vadă ce s-a întâmplat cu fondurile primite, nu se pot arăta aceste distrugeri provocate după renovare. „Am aflat astăzi (ieri-n.r.) că la Mausoleul din Sud au fost niște acte de vandalism le pot spune pentru că s-au distrus geamurile din spatele Mausoleului, sunt fel de fel de înscrisuri care nu fac cinste unei societăți în care trebuie să trăim. Cred că este o lipsă de educație a celor care au făcut acest lucru. Aș face un apel la cetățenii care locuiesc în preajma Mausoleului din Sud să ne semnaleze orice act de acest gen pentru că s-au cheltuit foarte mulți bani. Sunt bani europeni și am făcut niște lucruri deosebite prin acest proiect european numit „Drumul de glorie al armatei române” și aceste mausolee le-am propus pentru a face parte din patrimoniul UNESCO. Nu putem prezenta Uniunii Europene în momentul în care vor veni să vadă aceste monumente istorice ceea ce s-a distrus în urma acestor renovări”, a spus și Ionel Cel Mare.
    Proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial” a fost inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Lucrările de reabilitare a Mausoleului din Sud au fost finalizate în vara anului 2012, investiția fiind de peste 7 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here