Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: FENOMEN STRANIU! Sute de hectare de pădure din Vrancea, DISTRUSE de PLOAIA ÎNGHEŢATĂ


Sute de hectare de pădure au fost distruse de ploaia care a înghețat săptămâna trecută în zona de munte a Vrancei. Primele estimări realizate de ocoalele silvice arată că este o pagubă imensă, circa 73 mii metri cubi de lemn. Cele mai mari pagube au fost raportate la Ocolul Silvic Vidra, cu circa 25 mii metri cubi de lemn, peste zece mii la Ocolul Silvic Tulnici, 13 mii la Ocolul Silvic Focșani, 5500 la Ocolul Nereju, 5300 la Ocolul Năruja, 1200 la Ocolul Soveja, 1300 la Ocolul Chiojdeni, 3500 la Ocolul Obștea Tulnici.
    Sunt arbori despicați, arbori scoși din pământ cu rădăcinile ridicate spre cer, arbori rupți care vor trebui exploatați în anul care urmează, iar lemnul vândut ca lemn de foc. Peisajul este dezolant, spun oamenii care au mers în pădure să vadă amploarea dezastrului. Sunt zone compacte unde vor trebuie defrișate la ras zeci de hectare de pădure pentru a mai salva ceva. De exemplu, va trebuie defrișată la ras toată Măgura Odobeștiului unde nu a rămas aproape niciun copac în picioare. Sunt proprietari de pădure care vor trebui să exploateze cota de masă lemnoasă anticipat pe cinci ani de zile. Iar copacii vor trebui vânduți ca lemn de foc, adică la un preț mic.
    Pădurarii spun că un fenomen de asemenea amploare nu a fost văzut de zeci de ani în pădurile din Vrancea. Au mai fost cazuri dar izolat, fără pagube foarte mari. Directorul Direcției Silvice Vrancea, Lucian Zamfir, ne-a spus că au început deja acțiunile de inventariere a pagubelor din păduri, după care vor fi emise autorizațiile de exploatare și tăierea propriu zisă a arborilor cu probleme. „Este un fenomen rar întâlnit iar pagubele au fost foare mari și pentru că arborii au avut frunze pe ei. A plouat, apa a înghețat pe coronament și copacii au fost rupți, despicați din cauza greutății pe care nu au putut să o suporte. Dacă nu erau frunze în copaci, atunci nu era această amploare”, ne-a spus directorul Direcției Silvice, Lucian Zamfir.
    Acesta a adăugat că fenomenul a fost întâlnit doar la pădurile situate la o altitudine mai mare de 800 metri. De exemplu, nu au fost raportate pagube pe Valea Râmnicului, cel puțin până acum. Arborii rupți erau la vârsta potrivită pentru exploatare, respectiv 40-50 de ani. „Noi am început deja punerea în valoare iar exploatarea ar urma să înceapă de anul viitor. Cantitatea de masă lemnoasă urmează să fie scăzută din cota repartizată anual. Etapa următoare va fi efectuarea lucrărilor de împădurire în aceste zone”, a precizat directorul Direcției Silvice, Lucian Zamfir.

   Zeci de hectare distruse pe Măgura Odobeștiului

    Amploarea dezastrului este evaluată în păduri de inspectorii Gărzii Forestiere. A fost deja întocmită o primă evaluare, în baza informațiilor furnizate de fiecare ocol silvic, privat sau de stat, care a avut de suferit din cauza acestui fenomen. Inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu, ne-a spus că cele mai mari pagube au fost în pădurile private din Vrancea. Astfel, din cele aproape 73 mii metri cubi de lemn estimați, circa 45 mii metri cubi sunt în pădurile private, iar 28 mii în pădurile statului. „Cantitatea exactă va fi cunoscută după actele de punere în valoare. Până acum au fost anunțate pagube foarte mari de către Ocolul Silvic din Vidra. La Măgura Odobești sunt zeci de hectare afectate. Am avut oameni care au mers în teren și au văzut pagubele produse. La fel sunt pagube mari de-a lungul DN 2D, la Tulnici, Greșu, până la limita cu județul Covasna. Sunt arbori care practic au fost retezați la 7-8 metri. Avem o situație cu o obște mică, care are 50-60 de hectare, unde e toată pădurea la pământ. Avea o posibilitate mică anual, de câteva sute de metri cubi iar acum va trebui să extragă posibilitatea pe 4-5 ani”, ne-a spus inspectorul șef al Gărzii Forestiere din Vrancea, Ionică Cherciu. Acesta a adăugat că problemele vor apărea după exploatare, când proprietarii pădurilor vor trebui să realizeze lucrările de împădurire. Pentru acestea este nevoie de puieți, ceea ce înseamnă costuri foarte ridicate, care vor reduce din profituri.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?