Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Fără ei, spitalele din Vrancea S-AR ÎNCHIDE. Toţi managerii admit asta


Spitalele vrâncene se confruntă cu o criză de medici, iar în unele cazuri, gărzile de noapte rămân neacoperite. Pentru că medicii tineri care termină rezidențiatul preferă să rămână în centre universitare sau să plece din țară, managerii spitalelor se văd nevoiți să apeleze la medici pensionari.

    La toate cele cinci spitale din Vrancea lucrează medici pensionari, dar cei mai mulți sunt la Spitalul Județean de Urgență Focșani, de altfel cea mai mare unitate spitalicească din județ. Unitatea are contract cu 11 medici specialiști, care îi ajută pe medicii din secții cu gărzile și serviciile medicale de care au nevoie pacienții. Acești medici pensionari sunt în contract de prestări servicii cu spitalul, contract pentru care Ministerul Sănătății și-a dat avizul. Este vorba de doi medici la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, doi la Secția de Obstetrică-Ginecologie, doi medici la Secția de Pediatrie, un medic la Secția de Cardiologie, un medic la Secția de Gastroenterologie, un medic la Secția de Reumatologie, un medic la Secția de Neonatologie și un medic la Cabinetul de Explorări Funcționale. Acești medici nu doar că ajută la continuitatea actului medical, prin asigurarea gărzilor, ci unii sunt zi de zi în secții, ca ceilalți medici angajați ai spitalului. Managerul Spitalului Județean, Constantin Mândrilă, ne-a precizat că dacă nu ar fi acești medici, spitalul s-ar închide. „Medicii sunt în contract de prestări servicii, acum fiind pensionari. De asemenea, ei, înainte de pensionare, au lucrat tot în Spitalul Județean. Ne ajută enorm cu gărzile, cu serviciile medicale fără pacienți, că dacă nu ar fi nici ei, am închide spitalul”, a spus Mândrilă.
    Spitalul Județean de Urgență Focșani are nevoie de peste 20 de medici specialiști. În unele secții, medicii, puțini la număr, fac față cu greu numărului mare de pacienți. Prin urmare, ei sunt nevoiți să facă chiar și câte 7-8 gărzi pe lună. De altfel, pentru a fi asigurată asistența medicală în secții și pe timpul nopții, conducerea Spitalului Județean a încheiat contracte cu mai mulți medici care lucrează în alte spitale din județ. De exemplu, în secția de Cardiologie lucrează doar 4 medici, care asigură asistența medicală și în cadrul cabinetului din Ambulatoriul de Specialitate. O altă secție care se descurcă greu din cauza lipsei de medici este cea de Psihiatrie, o secție cu o adresabilitate foarte mare. Dintr-un necesar de trei medici, aici lucrează doar doi. Unul dintre cei doi medici asigură zilnic și consultațiile în cabinetul de Psihiatrie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. Prin urmare, cei doi medici psihiatri depun eforturi pentru a asigura permanent asistența medicală în cadrul secției. Lipsa medicilor afectează și alte secții ale spitalului. De exemplu, în secțiile de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială, Hematologie, Hemodializă, Nefrologie, Oncologie, Urologie și în Laboratorul de Explorări funcționale lucrează câte un singur medic. Medici puțini sunt și în Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență. În foarte multe cabinete, cum ar fi Chirurgie, Endocrinologie, Oncologie și Nefrologie lucrează câte un singur medic. Din acest motiv, listele cu programări se întind până până la finele anului.

  „Medicii pensionari sunt salvarea spitalului”

    Situația nu este deloc diferită nici la celelalte spitale din județ. Și aici, mangerii spitalelor au apelat la medicii pensionari pentru a asigura continuitatea actului medical. De exemplu, la Spitalul din Vidra lucrează patru medici pensionari în Secțiile de Chirurgie, Interne, TBC și Anestezie și Terapie Intensivă. La Spitalul din Panciu lucrează doi medici pensionari la secțiile de Interne și Obstetrică-Ginecologie. Managerul unității, Nicolai Mărăscu se plânge de lipsa medicilor, dar și de faptul că rezidenții refuză să mai vină să lucreze în spital, după terminarea Rezidențiatului, ei preferând să plece la spitale din străinătate. „Am apelat la acești medici, care și-au desfășurat activitatea înainte de pensionare tot aici la spital, pentru că medicii tineri, după ce termină Rezidențiatul refuză să vină să lucreze la noi. Ei pleacă în afară, unde munca lor este plătită pe măsură. Medicii pensionari sunt salvarea spitalului”, ne-a spus managerul Mărăscu.
    Și la Spitalul Municipal din Adjud situația este aceeași, aici lucrând doi medici pensionari. Este vorba de un medic care lucrează în Secția de Pediatrie și unul care lucrează în Secția de Obstetrică-Ginecologie. „Avem mare nevoie de acești medici, pentru că trebuie să asigurăm linii de gardă pe Obstetrică-Ginecologie și Chirurgie. Numărul nașterilor a crescut și nu făceam față cu un singur medic ginecolog”, a precizat și Florin Pădurariu, managerul Spitalului Adjud.

  La Dumbrăveni, medicii sunt ofertați cu salarii mari, casă și teren

    Singura unitate de profil psihiatrie-cronici din județ „țipă” după medici. Deși, de ani buni, managerul Costel Negoescu a efectuat nenumărate demersuri pentru a angaja medici, la concursuri nu s-a angajat nimeni. Chiar în această perioadă, unitatea caută să angajeze cinci medici, mai exact are libere două posturi de medic psihiatru, un post de medic de laborator, un post de medic internist și un post de medic radiolog, iar managerul speră să fie medici interesați de aceste posturi. Mai mult, managerul spune că salariul unui medic psihiatru debutant ajunge la 4.500 de lei, cu gărzi, tichete de masă și sporurile prevăzute de lege, un salariu foarte bun ținând cont că, în mod normal, un medic debutant poate câștiga cel mult 2 mii de lei cu tot cu gărzi. De altfel, oferta Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni este tentantă, unitatea asigurând locuințe de serviciu și chiar teren, pentru cei care vor să-și construiască o casă. Cu toate acestea, niciun medic nu s-a arătat, până acum, interesat de un post la Spitalul Dumbrăveni. Astfel, în cadrul unității lucrează trei medici pensionari, care au avizul Ministerului Sănătății, un medic internist, un medic radiolog și un medic psihiatru. „Noi ne dorim cu disperare să angajăm medici. De fiecare dată când am scos posturi la concurs, nu s-a înscris nimeni. Acum, am trimis iarăși către revista de specialitate „Viața Medicală” anunț cu posturi scoase la concurs, poate avem noroc. Un medic care ar vrera să lucreze la noi ar avea multiple avantaje. Salriul cu tot cu sporuri și gărzi ar ajunge la 4.500 lei, ceea ce e foarte bine, le dau și locuințe de serviciu, și teren dacă au nevoie, numai să lucreze la noi”, ne-a spus Costel Negoescu.

   Medicii pensionari au nevoie și de avizul unui psihiatru

    Potrivit legii, medicii se pensionează la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex. Însă, la cerere eu pot continua activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Pentru asta, pe lângă o serie de documente, medicii au nevoie și de avizul medicului psihiatru. „Continuarea activității se face în baza certificatului de membru și a avizului anual al Colegiului Medicilor din România, eliberat pe baza următoarelor documente: cererea medicului, cu menționarea expresă a faptului că activitatea cu caracter medical urmează să se desfășoare exclusiv în unități medicale private; copie a actului de identitate; certificatul de sănătate care va conține și viza de la medicul psihiatru; copia asigurării de răspundere civilă, pentru greșeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv; dovada efectuării a minimum 40 de ore de educație medicală continuă în ultimele 12 luni.  Eliberarea avizului se face de colegiul teritorial unde este înregistrat medicul”, se arată în lege. În cazul medicilor pensionari, pentru continuarea activității, ei trebuie să obțină anual avizul Ministerului Sănătății sau Colegiului Medicilor. De altfel, pe lângă avizul medicului psihiatru, pentru a-și continua activitatea, medicii care au fost pensionați au nevoie ca medicul de medicina muncii să menționeze în viză că sunt apți să lucreze.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?