Elevii Åcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Focșani au organizat, în weekendul trecut, cea de a treia activitate din cadrul proiectului interjudețean „Drumeți prin România frumoasă”, derulat în parteneriat cu Åcoala Gimnazială „Ovid Densusianu” din Hațeg.
Coordonatorul de proiect, profesoara Marlena Boldeanu, a precizat că în cadrul excursiei tematice de studiu „Pe cărări de munte în Å¢ara Vrancei”, primul popas s-a făcut la Nereju, la atelierul de creație al meșterilor populari Tudorița și Pavel Lupașc. Au fost întâmpinați de câțiva elevi frumoși, deștepți și talentați, care se bucură de susținerea familiilor lor pentru ca o parte din prețiosul lor timp liber să-l dedice preocupărilor legate de arta tradițională a sculpturii în lemn, fiind un bun exemplu pentru copiii din mediul citadin.
Curioși și entuziasmați că au pătruns într-un alt univers, elevii focșăneni s-au așezat la masa de lucru, alături de cei nerejeni, pe care i-au admirat pentru îndemânarea și răbdarea de care dau dovadă atunci când sculptează linguri tradiționale din lemn sub îndrumarea celor doi meșteri populari. Au petrecut împreună două ore plăcute și interesante. Nu le-a fost ușor să mânuiască uneltele specifice pentru ca bucățile de lemn să prindă contur, care s-au lăsat cioplite în fel și chip și pe care le-au luat acasă ca amintire.
În tot acest timp, ei au ascultat cu interes amintiri din copilăria și tinerețea artistului popular Pavel Lupașc, legate de obiceiurile tradiționale de iarnă din părțile locului, Canaraua și Chipărușul. Cât privește meșteșugurile populare, au aflat că la Nereju se confecționează atât măști tradiționale din lemn, tipare de caș, păpușare, linguri, blidare, ciubere, furci de tors, bâte ciobănești, cât și fluiere, cavale, tobe ori buciume. În funcție de obiectele realizate, se folosește lemn din diferite specii: salcie și tei la sculptură, prun pentru cavale și fluiere, molid pentru tobe, iar pentru buciume paltin, arin și coajă de cireș.
Vizitatorii au plecat de la atelier cu amintiri frumoase și informații prețioase, asigurându-i pe cei doi, care sunt profesori ai Åcolii Populare de Artă din Focșani, de toată admirația lor, pentru că prin pasiunea și dăruirea cu care lucrează, duc faima meșteșugurilor tradiționale din Vrancea la târguri și expoziții naționale și internaționale, contribuind din plin la păstrarea identității locale.
Călătoria a continuat prin zona turistică Lepșa, străjuită de pădurile de foioase îmbrăcate în haine arămii ale toamnei, scăldate în lumina soarelui tomnatic și vegheată de mănăstirea cu același nume. Copiii au ascultat în tăcere, o scurtă istorie a vechiului lăcaș de cult și apoi au vizitat biserica nouă. La întoarcere, în drumul spre casă, elevii clasei a V-a A, însoțiți de profesoarele Marlena Boldeanu și Ioana Sîrbu, s-au oprit la Cascada Putnei. Coborând grăbiți treptele acoperite de covorul de frunze ruginii, unii au văzut-o pentru prima dată, în timp ce alții s-au bucurat să o revadă zgomotoasă ca de obicei, dar cu apele și mai învolburate. „În concluzie, orice activitate extrașcolară, prin care sunt promovate frumusețile naturii și locurile încărcate de istorie și tradiții populare, cu oameni buni, talentați și implicați, dornici să transmită din ceea ce știu și ceea ce fac tuturor celor care vor să îi cunoască și să îi asculte, este binevenită. Acestea amprentează profund și durabil personalitatea în formare a copiilor, ceea ce contribuie la dezvoltarea relațiilor interpersonale și a stimei de sine. Noi și de această dată am reușit să realizăm ceea ce ne-am propus, ceea ce contează!”, a transmis profesoara Marlena Boldeanu.