Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Acte de proprietate pentru sute de familii de romi din Vrancea


Șaptezeci din cele 100 de gospodării ale romilor din Slobozia Bradului, beneficiari ai unui proiect derulat de Asociația Romilor pentru Integrare prin Dezvoltare Rurală Durabilă (ARIDRD) Vrancea, au fost măsurate până la finele săptămânii trecute, urmând ca până la sfârșitul lunii noiembrie să fie efectuate măsurătorile și pentru restul de 30 de gospodării, în vederea întocmirii cărților funciare. 
Potrivit celor declarate de Constantin Toader, președintele Asociației, proiectul intitulat „Șanse pentru drepturi egale II – identificarea și legalizarea terenurilor și locuințelor care aparțin membrilor comunității rome” urmează să continue și în primele două luni ale anului următor, pentru gospodăriile romilor din alte localități ale Vrancei. „Din câte știm, suntem singura organizație care a derulat astfel de proiect în Vrancea, desigur în colaborare cu primăriile. Am dori foarte mult să avem colaborări cu alte organizații, există transparență totală. Proiectul va continua în lunile ianuarie și februarie 2016 în Mărășești, Homocea, Chiojdeni, Tâmboiești, Bălești, Măicănești, Suraia, Dumitrești, Sihlea, Gugești, Vidra, Tătăranu, Răcoasa și Câmpuri. De asemenea, vom continua proiectul și în Panciu, pe strada Brazi, unde sunt 67 de familii. În localitățile mari vom realiza gratuit cărți funciare pentru aproximativ 100 de gospodării, iar în cele mai mici pentru circa 30”, a declarat Constantin Toader, președintele ARIDRD.
    Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă de la Guvernul României, prin Agenția Națională pentru Romi, în cadrul programului „Anul participării și responsabilizării cetățenilor II”. „Principala problemă a comunității rome este accesul la drepturi și libertăți. Accesul este condiționat de un act de proprietate. Dacă nu ai act de proprietate, nu ai identitate”, a declarat Constantin Toader. El a precizat că în cele 100 de gospodării ale beneficiarilor proiectului din Slobozia Bradului trăiesc aproximativ 600 de persoane care vor intra, astfel, în legalitate, până la data de 27 noiembrie. „Romii au o situație foarte încurcată în ceea ce privește actele de proprietate, iar acest program este o șansă pentru ei pentru a intra mai ușor în legalitate. Până acum, acest drept se putea obține doar prin intermediul instanței, printr-un proces care dura între 3 și 5 ani, costa în jur de 10 mii de lei, fără vreo garanție că se va câștiga procesul. Prin acest proiect este nevoie doar de toate actele de stare civilă, de declarații pe propria răspundere a celor care locuiesc în gospodăriile respective, precum și adeverințe de la primărie care să ateste acest lucru”, a arătat Constantin Toader, președintele Asociației Romilor pentru Integrare.

   „Să dăm dovadă de solidaritate”

    Constantin Toader a atenționat că și alte persoane pot beneficia de această procedură, în afara programului derulat actualemente de Asociația pe care o conduce, pentru că sumele necesare nu sunt foarte mari: de la 500 la 1500 lei, în funcție de mărimea gospodăriei. El a făcut apel la romii care nu fac parte din grupul țintă, să încerce să intre în legalitate. „Să dăm dovadă de solidaritate. Cei 100 de beneficiari mai pot atrage alții 50. Faceți un efort și plătiți cadastrul și declarația notarială. Acesta este prețul ca să deveniți proprietari pe o casă pe care ați moștenit-o, dar pentru care nu aveți documente. Propunerea mea este să mai atrageți 30 – 50 de case. Poate anul viitor mai sunt 30 de case și până în 2016 rezolvați această problemă”, a spus Constantin Toader, președintele Asociatiei Romilor pentru Integrare prin Dezvoltare Rurală Durabilă, indicând că, în acest fel, se pot rezolva rapid și eventual chiar mai ieftin și legalizarea unor locuințe în cazul persoanelor care nu vor fi incluse în grupul țintă din proiectul derulat. El a mai precizat că intenționează ca, după cuantificarea rezultatelor acestui proiect pilot, care se adresează unui număr de 16 comunități, să fie făcută și o propunere Guvernului pentru a-l transforma într-un viitor proiect național.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?