Peste 100 de mii de vrânceni sunt bolnavi cronici. Cei mai mulți suferă de boli de inimă, iar pe locul secund se află bolile de diabet. Datele Direcției de Sănătate Publică Vrancea (DSP) arată că, în prima jumătate a acestui an, cele mai întâlnite boli erau hipertensiunea arterială, fiind înregistrate 33.209 cazuri, și cardiopatia ischemică, de care suferă 18.507 vrânceni. Factorii de risc în cazul acestor afecțiuni sunt numeroși și din acest motiv bolile de inimă sunt principala cauză de deces inclusiv la nivel mondial. În România sunt înregistrate, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, arată datele Fundației Române a Inimii. Bărbații au un risc cardiac mai crescut în comparație cu femeile. La fel și persoanele cu istoric familial.
Hipertensiunea, pe lângă faptul că este cea mai des întâlnită afecțiune a inimii, reprezintă și un factor de risc pentru diabetul zaharat, dislipidemie sau obezitate. Astfel, de diabet zaharat suferă 11.645 vrânceni, iar de obezitate 1.977 persoane. Diabetul este o problemă de sănătate publică în România. Costurile tratării bolnavilor sunt din ce în ce mai mari, având în vedere că vorbim de o afecțiune incurabilă și tratamentul durează zeci de ani. Prevenția este soluția care ar putea să scadă incidența acestei boli, numai că asta presupune costuri ridicate și multă implicare atât la nivel național, cât și regional. De altfel, din cauza lipsei unor programe de prevenție eficiente, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat, iar aproape jumătate dintre aceștia nu sunt luați în evidențele medicilor diabetologi.
Numărul persoanelor cu boli cronice, în creștere
Tumorile maligne reprezintă a treia boală cel mai des întâlnită de care suferă vrâncenii. 7.811 pacienți au fost înregistrați cu tumori maligne, anul acesta, la noi în județ. Cauzele sunt multe, spun medicii. În general, acestea sunt legate de modul de viață, de alimentație, de sedentarism, de o anumită predispoziție genetică, dar și de stres. Cirozele și hepatitele cronice sunt a patra afecțiune de care suferă vrâncenii. În total, în evidențele medicilor sunt 6.878 vrânceni care suferă de aceste boli.
Mii de vrânceni suferă și de boli pulmonare obstructive cronice – 4.592 cazuri, boli ulceroase – 3204 cazuri, gușă – 2.018 cazuri, boli cerebro-vasculare – 3.339, calculoză urinară – 1.602 cazuri, tulburări mentale și de comportament – 1.241 cazuri. Alte boli grave de care suferă vrâncenii sunt: anemii – 1.466 cazuri, boli psihice – 1.198 cazuri, rahitism evolutiv – 181 cazuri, malnutriție proteino-calorică – 243 cazuri, boala Alzheimer – 376 cazuri, scleroză multiplă – 88 cazuri, epilepsie – 1.724 cazuri, reumatism articular – 147 cazuri, cord pulmonar cronic – 412 cazuri, insuficență renală cronică – 864 cazuri, anomalii congenitale – 342 cazuri, anomalii congenitale aparat circulator – 233 cazuri, maladia Down – 40 cazuri.
Specialiștii în Sănătate publică spun că aceste cifre arată un fenomen îngrijorător, și anume că numărul vrâncenilor diagnosticați cu boli cronice crește de la un an la altul.