Peste 70 de bicicliști au dat la pedale, sâmbătă, la prima ediție a turei „Drumul Podgoriilor Vrâncene… pe bicicletă”. Evenimentul a făcut parte din programul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2015”, dar a fost amânat din cauza vremii nefavorabile din timpul manifestării cultural-artistice. Decizia a fost inspirată, iar ieri vremea a fost perfectă pentru o plimbare cu bicicletele prin podgoriile din județ. Dacă inițial erau anunțați 54 de cicliști, la startul cursei au venit peste 70 de bicicliști, din București, Bacău, Galați și Vrancea. A fost chiar participare internațională, căci un turc și un italian au fost prezenți la start. Mezina cursei a fost Nausica Irina Bâlcu, campioană la MTB, de 12 ani, din Focșani.
Primii cicliști au venit la ora 10.00 în Piața Unirii din Focșani, unde încălzirea a fost asigurată de DJ Willy și majoretele de la Liceul „Ioan Slavici” din Panciu. De aici, sub supravegherea celor de la Poliția Rutieră, s-a plecat către primul obiectiv, Crama Beciul Domnesc, monument istoric aflat în proprietatea Vincon. Traseul a avut atât o porțiune de drum de piatră, cât și asfalt de la Cîmpineanca la Odobești. Primirea la crama Beciu Domnesc a fost asigurată de reprezentantul Vincon, Doru Bușilă. Acesta a făcut oficiile de gazdă și le-a prezentat cicliștilor cea mai importantă colecție de vinuri vechi din România, dar și secretele cramei. Bineînțeles că nu au lipsit întrebările despre cel mai vechi vin, prețurile la care pot fi achiziționate vinurile din vinoteca Vincon. A fost practic o lecție despre vinuri vechi susținută de Doru Bușilă.
A urmat un traseu scurt prin viile de la Odobești către la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din satul Cazaclii, Odobești. Prezentarea monumentului istoric a fost asigurată de directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu, cel care a coordonat, de pe bicicletă, turul ciclist. Următoarea oprire a fost în centrul orașului Odobești, unde bicicliștii au asistat la evenimentul pregătit de artiștii Ansamblului Folcloric Profesionist „Èara Vrancei”, conduși de Maria Murgoci. Tinerii le-au prezentat meșteșugul tradițional al vinului, pe fundalul melodiilor din folclorul tradițional. Nu au lipsit paharul cu must și covrigeii, prilej pentru selfi-uri și o horă tradițională. Au fost energizantele care i-au ajutat pe cicliști să urce spre Beciu, apoi prin viile de la Faraoanele către crama Casei Ochean de la Cârligele. Traseul a trecut pe lângă viile care înconjoară ce a mai rămas din conacul scriitorului Duiliu Zamfirescu.
Ultima oprire a fost la crama cochetă de la Casa Ochean din Cârligele, producătorul de vinuri vrâncean care a obținut trei medalii de aur la Concursul Național de Vinuri „Bachus 2015”. A fost cea mai lungă pauză, pe care unii și-ar fi dorit să o prelungească și mai mult. Oficiile de gazdă au fost făcute de Bachus din Focșani și oenologul Mariana Ochean. A fost o prezentare a cramei, a conceptului de cramă boutique pe care vrea să îl realizeze Mariana Ochean la Cârligele. Aceasta înseamnă o cramă de mici dimensiuni, care produce vinuri premium și unde clienții pot vedea cum se produce vinul, de la cisternă, butoi de stejar până la îmbutelierea în sticle. Bineînțeles că nu putea lipsi o degustare din vinurile premiate la Bachus 2015. Pe masă au fost puse un Sauvignon Blanc 2014, un Traminer și un Cabernet Sauvignon neîmblânzit la baric.
A urmat un traseu scurt către Piața Unirii din Focșani, pentru finalul cursei. Participanții au primit diplome, dar și câte un pachet promoțional cu informații despre podgoriile vrâncene, realizate de Consiliul Județean prin proiectul european „Drumul podgoriilor vrâncene”.