În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea figurează patru persoane care au lucrat în țările UE, au rămas șomeri și s-au adresat instituției în vederea eliberarii formularului U1 (fostul E301), care atestă efectuarea stagiului de cotizare în țările unde au lucrat. Totodată, potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, un vrâncean beneficiază deja de astfel de indemnizație de șomaj, după ce a parcurs toate etapele necesare. „Pentru a beneficia de indemnizatie de șomaj, persoanele care au lucrat în străinătate trebuie să se adreseze AJOFM Vrancea, în vederea eliberării formularului U1 (fostul E301), care atestă efectuarea stagiului de cotizare în țara unde a lucrat”, a declarat Daniela Brihoianu.
Potrivit legislației în vigoare, dacă v-ați pierdut locul de muncă și alegeți să rămâneți în țara UE în care ați fost angajat, trebuie să solicitați prestațiile de acolo. Pentru asta, trebuie să vă înregistrați ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la Serviciile de ocupare a forței de muncă, urmând să beneficiați de același tratament ca și cetățenii din țara respectivă. Va trebui să acordați atenție deosebită următoarelor aspecte: perioadele de lucru necesare pentru a beneficia de indemnizația de șomaj; ratele aplicabile la calcularea cuantumului indemnizației; duratele indemnizației.
În situația în care vi se cere să dovediți că v-ați plătit contribuțiile sociale în străinătate și înainte de a obține ultimul loc de muncă, va trebui să solicitați formularul U1 (fostul formular E 301) de la autoritățile țării în care ați lucrat anterior. Chiar dacă nu transmiteți formularul, autoritățile care se ocupă de dosarul vostru pot obține informațiile necesare direct de la omologii lor din celalată țară implicată, însă procedura va dura mai mult.
În cazul în care, după ce v-ați pierdut locul de muncă din altă țară, ați decis să reveniți în țara de origine, contactați Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a afla dacă aveți dreptul la indemnizația de șomaj, după perioada de timp petrecută în străinătate. Dacă răspunsul este afirmativ, trebuie să vă înregistrați în baza de date a Agenției de la locul de domiciliu, ca fiind persoană aflată în căutarea unui loc de muncă și să solicitați formularul U1 (fostul formular E 301) în țara în care ați lucrat ultima dată.
Ce este autorizația de transfer a indemnizației de șomaj
În situația în care nu aveți dreptul la șomaj în țara de origine, puteți solicita o autorizație de transfer a indemnizației de șomaj din țara în care ați rămas șomer, către țara de origine sau orice altă țară în care doriți să vă căutați un loc de muncă. În general, prestațiile se pot transfera pe o perioadă de 3 luni, care poate fi extinsă până la maxim 6 luni. Aveți această posibilitate dacă: vă aflați în șomaj total (nu parțial sau intermitent) și aveți dreptul la indemnizație de șomaj în țara în care ați rămas șomer.
Atenție, însă! Potrivit www.europa.eu, înainte de a pleca din țară, trebuie: să fi fost luat în evidența oficiului de ocupare a forței de muncă din țara în care ați rămas șomer, ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, timp de cel puțin 4 săptămâni (se pot face excepții în anumite cazuri); să solicitați un formular U2 (fostul formular E 303), adică autorizația de a vă exporta indemnizația de șomaj, emisă de oficiul de ocupare a forței de muncă din țara de origine. „Această autorizație este valabilă pentru o singură țară. Veți avea nevoie de un nou formular U2 pentru fiecare țară în care doriți să vă transferați prestațiile de șomaj. Contactați cel mai apropiat centru de ocupare a forței de muncă pentru a afla dacă trebuie să vă deplasați în țara de origine pentru a solicita noua autorizație sau dacă puteți face acest lucru din străinătate”, precizează site-ul respectiv.
Ce trebuie să faci la sosirea în noua țară
Odată sosiți în noua țară, trebuie să vă înscrieți în evidența oficiului național de ocupare a forței de muncă, în termen de 7 zile de la data la care ați devenit indisponibil pentru oficiul din țara pe care ați părăsit-o. În momentul înscrierii trebuie să depuneți formularul U2 (fostul formular E 303) și să vă supuneți controalelor prevăzute pentru solicitanții de indemnizații de șomaj din noua țară, ca și cum ați primi indemnizația din țara respectivă. „Vă recomandăm să aflați care sunt drepturile și îndatoririle care vă revin în noua țară, în calitate de persoană aflată în căutarea unui loc de muncă. Acestea ar putea fi foarte diferite față de cele valabile în țara în care ați rămas șomer. Odată îndeplinite formalitățile, veți primi aceeași sumă în contul bancar din țara în care ați rămas șomer. Pentru a vă păstra dreptul la prestațiile de șomaj, reveniți în țara care vi le plătește în termenul prevăzut”, atenționează europa.eu.
În cazul în care doriți să rămâneți în străinătate mai mult de 3 luni, trebuie să solicitați cât mai repede posibil, înainte de închierea perioadei de trei luni, o prelungire a termenului, justificându-vă cererea față de oficiul de ocupare a forței de muncă din țara în care ați rămas șomer. Este important să le dovediți că aveți o șansă reală de a obține un loc de muncă în țara gazdă. În caz contrar, oficiul vă poate refuza cererea.