Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Victorie a PSD în Camera Deputaţilor, for decizional. Legea Irigaţiilor A FOST ADOPTATĂ


PSD obține o nouă victorie în interesul vrâncenilor și al românilor. Proiectul de lege privind irigațiile a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaților cu 307 voturi pentru și un vot împotrivă. Camera este for decizional în acest caz, iar după publicarea în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare. Președintele Consiliului Județean Vrancea și totodată vicepreședinte al PSD, Marian Oprișan, este unul dintre cei mai mari susținători ai acestei legi, el solicitând parlamentarilor PSD să voteze această lege vitală pentru agricultura românească. Proiectul de lege a fost votat și de liberali, aceiași care, în urmă cu o săptămână, în frunte cu președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, deputatul de Vrancea, Nini Săpunaru, au refuzat să voteze acest proiect de lege, blocând astfel o investiție de un miliard de euro.

    Proiectul de lege privind irigațiile a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaților, cu 307 voturi pentru și un vot împotrivă. Camera este for decizional în acest caz, iar după publicarea în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare. Atât deputații puterii, cât și cei ai opoziției, dar și aleșii neafiliați partidelor au votat pentru adoptarea proiectului de Lege a Irigațiilor.
    Noua lege prevede introducerea abonamentului de irigații și desecare pentru a se întreține sistemele de irigat, pentru paza lor, pentru modernizări. Federațiile care au preluat infrastructura pot încasa abonamentul și vor trebui să justifice cum cheltuiesc banii. Cuantumul abonamentului va fi public, va fi afișat în Monitorul Oficial și va trebui fixat până la 30 decembrie. Banii colectați care nu se folosesc se reportează pe anul următor.
    Organizațiile de udători pot prelua în proprietate sistemele secundare de irigații, în baza unui contract cu clauze rezolutorii. Acestea se referă mai ales la modernizările și investițiile pe care fermierii și le asumă că le vor realiza, în special cu fonduri europene nerambursabile. Dacă nu se respectă condițiile rezolutorii, atunci contractul e reziliat și sistemele de irigații sunt trecute înapoi în proprietatea publică. Nerespectarea contractului prevede și intrarea în insolvență a organizației. Trecerea în proprietate se va face pentru fiecare organizație, pe baza cererii, prin Hotărâre de Guvern, ca fiecare solicitare să fie atent analizată. Respectarea condițiilor rezolutorii va fi verificată periodic.
    Fermierii vor încheia contracte multianuale pentru a beneficia și folosi sistemele de irigații cu preț preferențial, de abonați. Aceste contracte se încheie pe cel puțin 5 ani. Fermierii mici pot încheia contracte sezoniere, plătind însă alt preț la apă, dar li se va permite și lor să folosească sistemul de irigații.
    Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că prin proiectul legislativ se suplimentează cu 995 numărul angajaților Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), se introduce pentru prima dată plata unui abonament pentru zona de irigare și de desecare, pentru reducerea costurilor și se reglementează regimul de proprietate. „Alocăm prin acest proiect de lege un buget multianual, care începe în 2016 și se finalizează în 2020, de 1,15 miliarde de euro. Începând cu anul 2016, alocăm suma de 145 de milioane de euro”, a precizat Constantin. El a menționat că forul care aprobă programul investițiilor și termenele este Comitetul interministerial, format din Ministerul de Finanțe, Ministerul Mediului, Agenția pentru Investiții Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Ministerul Justiției și Secretariatul General al Guvernului.

   Înainte de vot, Nini Săpunaru nu știa cum va vota

    Proiectul de lege a fost votat și de liberali, aceiași care în frunte cu președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, deputatul de Vrancea, Nini Săpunaru, au refuzat să voteze inițial acest proiect de lege, blocând astfel o investiție de un miliard de euro. Contactat de reporterii noștri înainte de votul în plen, deputatul Săpunaru nu a dorit să spună dacă va vota sau nu legea irigațiilor, susținând că „o decizie se va lua în cadrul grupului parlamentar”. Asta în condițiile în care agricultorii vrânceni în special și români în general își doresc un sistem de irigații performant. „Vom discuta mâine (ieri – n.r.) în grupul parlamentar liberal cum vom vota această lege despre care eu cred că nu va merge”, ne-a spus luni seara deputatul Nini Săpunaru. Întrebat de ce nu spune tranșant dacă va vota sau nu această lege, Săpunaru a declarat: „De ce să votez eu cu puterea? Noi facem opoziție în Parlament”.

   Săpunaru, acuzat de liderii PSD, UNPR și ALDE că a blocat legea irigațiilor

    Vă reamintim că președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, deputatul liberal Nini Săpunaru a fost acuzat de liderii PSD, UNPR și ALDE din Vrancea că a blocat proiectul de lege privind irigațiile. „Se pare însă că unii înțeleg prin a face opoziție, blocarea investițiilor în detrimentul vrâncenilor. Mă refer aici, în mod direct, la domnul deputat Nini Săpunaru, care împreună cu ai săi colegi liberali nu au votat în comisie proiectul Legii Irigațiilor, abținându-se la vot. România, județul Vrancea au nevoie de acest sistem de irigații”, a declarat Dragoș Bîrlădeanu, secretar general al PSD Vrancea, într-o conferință de presă organizată săptămâna trecută.
    Acesta a arătat că boicotarea legii este doar o „șmecherie ieftină” a lui Nini Săpunaru. „Deputatul Nini Săpunaru nu face decât să își bată joc de cetățenii județului Vrancea care așteaptă punerea în aplicare a acestui sistem de irigații. Toată lumea știe că deputatul Săpunaru nu a făcut nimic pentru acest județ, însă, în acest caz lucrurile nu vor rămâne așa”, a spus atunci Dragoș Bîrlădeanu.
    Cu aceeași ocazie, președintele UNPR Vrancea, deputatul Neagu Murgu, a declarat că liberalii nu au făcut nimic pentru agricultorii vrânceni. „Nu avem la ce să ne așteptăm la ceva spectaculos din partea liberalilor dacă niciodată nu au făcut nimic pentru Vrancea, pentru agricultorii din Vrancea”, a spus deputatul Neagu Murgu. Aceeași poziție a avut-o și liderul ALDE Vrancea, Ionel Cel Mare, care a declarat că investițiile în agricultură și în irigații trebuiau să demareze încă de la câștigarea alegerilor generale de către USL, însă tot liberalii sunt cei care au boicotat aceste proiecte. Acesta a ținut să îi reamintească lui Săpunaru că anul trecut le-a promis viticultorilor că îi va sprijini și că se va opune introducerii BFL-urilor (băuturi fermentate liniștit) însă chiar el a fost cel care a susținut și votat introducerea acestor băuturi contrafăcute pe piață.

   Ministrul Agriculturii: Săpunaru nu are ce căuta la comisia de agricultură

    Deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru, a fost acuzat și de ministrul Daniel Constantin, că a blocat Legea Irigațiilor. Prezent la inaugurarea stației antigrindină din Vrancea,  ministrul a susținut că Săpunaru nu are ce căuta la comisia de agricultură iar ceea ce a făcut liberalul a fost împotriva intereselor fermierilor. „Am tot respectul pentru meseria dânsului, e proiectant, problema e că nu are ce să caute ca proiectant în comisia de agricultură. Ceea ce face este împotriva intereselor fermierilor”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?