Peste 370 probe de vinuri au fost înscrise la cea de-a VI-a ediție a Concursului de Vinuri Bachus. Pentru prima oară, acest concurs va fi organizat la Odobești, la restaurantul Green Garden Resort. Probele sunt secretizate înainte de degustarea care începe astăzi. O noutate este folosirea unei aplicații electronice pentru centralizarea rezultatelor astfel încât rezultatele degustărilor vor fi cunoscute imediat după centralizarea notelor de degustare. Concursul este organizat de Consiliul Județean Vrancea și Asociația Degustătorilor Autorizați din România. Competiția este deschisă tuturor categoriilor de vin, produse în conformitate cu reglementările UE, iar probele participante la concurs trebuie să provină dintr-un lot omogen și să respecte condițiile de ambalare și marcare în conformitate cu reglementările în vigoare. Ca la fiecare competiție de acest gen, aprecierea calității vinurilor se face prin metoda scării de 100 de puncte aprobată de O.I.V. – U.I.O.
Punctajul unui vin se obține calculând media aritmetică a punctelor acordate
de către degustători (după eliminarea punctajelor extreme – minim și
maxim). La final vor fi acordate trei mari medalii de aur, pentru vin alb, vin
roșu și băuturi spirtoase pe bază de vin. Numărul de distincții (medalii) nu
poate depăși 30% din numărul total de probe intrate în concurs.