Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

VIDEO şi GALERIE FOTO: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, implicată în proiectul „Alege Școala!”


Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat ieri, la Buzău, o conferință de prezentare a activităților derulate în cadrul proiectului european „Alege Școala!”, implementat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Română. Într-un mesaj al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prezentat în cadrul întâlnirii, se arată că „anul acesta, 2015, Patriarhia Română prin sectorul educațional, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va continua proiectul „Alege Școala”, pentru regiunile de dezvoltare București-Ilfov, Sud Muntenia, Sud-Est și Nord-Est. Proiectul a fost aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și se derulează împreună cu proiectul național de cateheză, „Hristos împărtășit copiilor”. Biserica recunoaște valoarea și importanța actului educațional în viața copiilor și a tinerilor din țara noastră”.

    Coordonatorul proiectului „Alege Școala”, Pr. Dr. Florin Marica, a adus în discuție problema copiilor abandonați de părinții care pleacă la muncă peste granițe, iar aceștia, rămânând singuri, nu mai știu încotro să apuce și abandonează școala. „Sunt foarte mulți copii abandonați de părinții care pleacă la muncă în străinătate, care, din păcate, nu mai au îndreptări, nu mai au o direcție și prin urmare nu mai știu încotro să meargă și renunță la școală. Am întâlnit nenumărate spețe, pentru că proiectul e finanțat cu fonduri europene și necesită o documentație foarte elaborată, așa cum știți, pentru a justifica și argumenta tot ceea ce se întâmplă în cadrul unor astfel de proiecte.Am găsit atâtea spețe, încât nici finanțatorul nu a știut să ne îndrume să le integrăm în proiectul nostru, pentru că acești copii sunt fără acte, iar părinții când pleacă la muncă în străinătate nu lasă împuternicire notarială. Aici trebuie să fii tutore, să fii reprezentant legal. De obicei părinții pleacă pentru o lună, două și rămân mai mult timp, pleacă la început doar unul, apoi pleacă și celălalt, iar copiii rămân de cele mai multe ori în grija vecinilor, a rudelor și a celor care au sensibilitate la nevoia acestora. Biserica și-a propus prin acest proiect să îi ajute pe toți acești copii aflați în nevoie, evident în măsura în care se poate. Deși acest proiect se desfășoară în regiunile amintite, am reușit printr-un proiect care a început în urmă cu un an și jumătate să acoperim și regiunile Sud-Oltenia, Nord-Vest și Vest. Prin urmare, aș putea spune că aceste două ediții, a III-a și a IV-a, acoperă aproape în întregime aria țării noastre”, a declarat coordonatorul proiectului, Pr. Dr. Florin Marica.
    Obiectivul general al proiectului este inițierea și implementarea unor măsuri active pentru menținerea în educație și creșterea motivației pentru învățare și prevenirea abandonului școlar pentru 750 de elevi din aria proiectului, din zonele în care rata șomajului depășește cu 20% media la nivel național.

   Centru educațional inovativ, la Tătăranu

    În județul Vrancea există un centru educațional inovativ în comuna Tătăranu, iar responsabilul de centru este preot Cristian Tronaru. „Mă numesc Cristian Tronaru, sunt preot al Parohiei Mărtinești, comuna Tătăranu și am fost desemnat de către centrul Eparhial Buzău ca responsabil de centru în cadrul proiectului „Alege Școala”. Tot în cadrul aceluiași proiect a fost desemnat și părintele Mihăiță Preda, din parohia Tătăranu, în calitate de profesor. Am identificat casa parohială din parohia Tătăranu în care să se desfășoare activitățile proiectului, potrivit cerințelor înaintate de coordonatorul regional Gabriel Mitroi, având ca scop prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii. În grupul țintă a trebuit să înscriem 15 copii, pe care i-am identificat în urma unei selecții, respectiv 7 copii din parohia Mărtinești și 8 din parohia Tătăranu, proveniți din familii monoparentale, familii defavorizate, familii cu mai mulți copii. Pe lângă acești 15 copii au fost selectați și înscriși în același proiect 10 părinți. Am participat cu toți copiii la două concursuri, la prima etapă copiii fiind premiați cu un trening și o geantă. La a doua etapă, în urma unei jurizări, au fost selectați 3 copii din centrul Tătăranu fiind premiați cu mențiuni. Copiii din grupul țintă au primit câte un ghiozdan, complet echipat cu toate rechizitele necesare noului an școlar și o importantă sumă de bani pentru a-i încuraja pe copii să-și continue studiile”, a declarat Pr. Cristian Tronaru, care le-a mulțumit celor implicați în proiect.
    Activitățile proiectului la centrul educațional inovativ Tătăranu sunt: Școala duminicală pentru cei 15 elevi din grupul țintă și pentru părinții lor, program de tip afterschool cu caracter de pregătire suplimentară pentru citire și calcul matematic pentru elevi, concursul Alege Școala, Tabăra de creație Licăr de Lumină.

   Invitații au apreciat implicarea Bisericii

    Trei dintre copiii prezenți în sală au dorit să spună câteva cuvinte. Emoționați, dar recunoscători din plin, le-au mulțumit organizatorilor pentru tot ce au făcut. Au fost invitate să ia cuvântul și reprezentantele Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, respectiv inspectorul școlar pentru minorități Maria Costache și inspectorul de religie Mihaela Enache. „Eu sunt omul tehnic din ISJ Vrancea și credeți-mă că știu ce muncă au depus oamenii aceștia pentru a derula un proiect prin care se implementează și activități de tip «A doua șansă». Sunt profund impresionată de faptul că dumneavoastră, slujitorii Bisericii, v-ați gândit să derulați un astfel de proiect. Vă felicit și știu ce muncă depuneți, știu ce rapoarte trebuie să faceți, câte nopți poate nu ați dormit ca să implementați aceste proiecte, poate v-ați lăsat familiile deoparte, poate v-ați micșorat orele de somn, dar vă felicit pentru calitățile dumneavoastră de fini psihologi, care ați văzut dincolo de oameni. Aveți toată stima mea, sper să faceți toate lucrurile acestea mai departe”, a declarat inspectorul școlar Maria Costache.
    Inspectorul școlar Mihaela Enache a transmis un mesaj din partea inspectorului școlar general adjunct, Lidia Dumbravă.„Proiectul a reușit să genereze elevilor emoția unui noi început de an școlar, emoția că aud din nou clopoțelul și nu sunt din nou pe stradă, emoția că începe o oră, că sunt ascultați, bucuria că sunt cu ceilalți colegi în clasă, amintiri cu profesorii, sunt acceptați în societate. Au ales școala pentru prezent și pentru viitorul lor, al societății în care trăim. Doamna general Lidia Dumbravă a transmis prin intermediul meu toată bucuria și tot sprijinul tuturor tipurilor de proiecte pe care Biserica va dori să le implementeze în parteneriat cu școala, prin intermediul ISJ”, a spus Mihaela Enache.
    În ultimele minute ale întâlnirii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a vorbit celor prezenți despre proiect și implicarea Bisericii în societate. „Mi-am dat seama că invitații la acest eveniment au apreciat cu adevărat valoarea acestui proiect și implicarea Bisericii în derularea lui. Vreau să-i felicit din toată inima, mă așteptam să aibă parte de succes, întrucât persoanele implicate – vreo nouă, de la București, au fost persoane competente, capabile să întocmească, să redacteze proiecte europene. Nu e ușor să accesezi fonduri europene, e o muncă titanică. Rezultatele au fost pe măsură, ca și aprecierile. Eparhia Buzăului și Vrancei a fost și unul dintre beneficiarii acestui proiect”, a declarat ÎPS Ciprian. Acesta a mai adăugat și că se ridică un semn de întrebare, dacă în secolul XXI s-a ajuns să se deruleze un proiect „Alege Școala”, deoarece până în 1990, toți copiii mergeau la școală și aveau șanse egale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?