Sute de elevi şi copii de grădiniță, diagnosticați cu viroze și pneumonii

0
940


Aproape o mie de vrânceni s-au îmbolnăvit, în ultima săptămână, de viroze și pneumonii. Cei mai afectați de aceste boli sunt copiii cu vârste între 5 și 14 ani, adică cei care frecventează unitățile de învățământ, motiv pentru care medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea recomandă efectuarea triajului epidemiologic zilnic. „Personalul din rețeaua de medicină școlară, precum și cadrele didactice trebuie să acorde o atenție deosebită triajului epidemiologic pentru a bloca sau limita cât mai mult accesul copiilor bolnavi în colectivități. Triajul epidemiologic trebuie efectuat zilnic, iar copiii care prezintă simptomatologie specifică afecțiunilor de sezon nu trebuie primiți în colectivități. De asemenea, nici cadrele didactice bolnave nu trebuie să vină la școală”, recomandă medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul DSP Vrancea.
Săptămâna trecută, 851 de vrânceni au ajuns la medici, unde au fost diagnosticați cu viroze și pneumonii, iar 160 au fost internați în spital din cauza formelor grave de boală. În ceea ce privește persoanele diagnosticate cu viroze, medicii din cadrul DSP ne-au spus că, săptămâna trecută, 684 vrânceni au fost diagnosticați cu afecțiuni respiratorii. Din total, 79 au fost internați în spital. De pneumonie s-au îmbolnăvit 167 de persoane, 80 dintre acestea fiind internate în spital. Cei mai afectați de viroze și pneumonii au fost copiii și adolescenții. Mai exact, 266 de copii cu vârste între 5 și 14 ani au fost diagnosticați cu viroze, iar alți 40, de aceleași vârste, au fost diagnosticați cu pneumonii.

   Medicii se așteaptă la creșterea numărului de cazuri
 
Medicii se așteaptă ca în perioada următoare, din cauza fluctuațiilor de temperatură, să crească numărul cazurilor de viroze și pneumonii. Aceștia spun că simptomele specifice acestor boli sunt febra, lăcrimarea ochilor, scurgeri nazale, stare de oboseală nejustificată, dureri de cap foarte puternice, dureri musculare și lipsa poftei de mâncare. Ca măsuri generale de prevenție împotriva virozelor și pneumoniilor se recomandă: evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu persoanele bolnave; vaccinarea înainte de perioadele cunoscute ca fiind favorabile apariției gripei; păstrarea unei igiene corporale riguroase și a spațiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite și luminoase.
De asemenea, în cazul afecțiunilor respiratorii, automedicația nu este recomandată, așa că la primele semne de boală este recomandată prezentarea la medicul de familie. „Trebuie evitată automedicația, iar prezentarea la medicul de familie să se facă la primele semne de boală. Tratamentul va fi recomandat de medicul de familie, în urma consultației, întrucât gripa se poate complica foarte repede. Este recomandată o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe”, mai spun specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here