A fost nevoie de INTERVENŢIA PREFECTULUI pentru ca aleşii liberali să înţeleagă ceva

2
1220


Primăria Fitionești s-a aflat în situația de a returna Uniunii Europene peste 2 milioane de euro deoarece consilierii PNL au refuzat să voteze un proiect de hotărâre prin care Primăria urma să se împrumute cu 302 mii lei la Ministerul Finanțelor. Suma era necesară pentru a putea plăti partea de cofinanțare la proiectul de reabilitare și modernizare a școlilor din localitate. Primarul Iordache Cazacu a convocat Consiliul Local în ședință de opt ori dar aleșii locali liberali (inclusiv foști pedeliști) au votat împotriva proiectului pe motiv că acest lucru ar însemna îndatorarea excesivă a bugetului local. Proiectul de hotărâre a fost adoptat în ședința Consiliului Local de ieri, ședință la care a participat și prefectul de Vrancea, Nicușor Halici. Acesta le-a explicat consilierilor că dacă nu va fi aprobat acest împrumut, Primăria Fitionești va trebui să returneze Uniunii Europene peste 8,5  milioane de lei, iar responsabilitatea va aparține fiecăruia dintre membrii CL.

    Consilierii PNL din cadrul Consiliului Local Fitionești au refuzat să voteze un proiect de hotărâre prin care Primăria urma să se împrumute cu 302 mii lei la Ministerul Finanțelor. Suma era necesară pentru a putea plăti partea de cofinanțare la proiectul „Reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii de învățământ școlar – comuna Fitionești, Județul Vrancea”. Primarul Iordache Cazacu a convocat Consiliul Local de opt ori în ședință, dar aleșii locali liberali (inclusiv foști pedeliști) au votat împotriva proiectului pe motiv că acest lucru ar însemna îndatorarea excesivă a bugetului local. Proiectul de hotărâre mai sus menționat a fost adoptat, în ședința Consiliului Local care a avut loc, ieri, ședință la care a participat și prefectul de Vrancea, Nicușor Halici. „În momentul în care ne angajăm că dorim să facem o investiție și luăm acest angajament de a accesa fonduri europene în cadrul Consiliului Local, trebuie să și finalizăm acel proiect. În cazul Primăriei Fitionești se poate spune că accesarea proiectului de reabilitare a școlilor a avut parte de un noroc dublu. Pentru că era o investiție începută și avea toate documentele făcute dar și pentru că s-au realocat bani de la alte regiuni la Regiunea de Dezvoltare Sud Est și astfel s-a putut asigura finanțarea acestui proiect”, a precizat prefectul de Vrancea.
    Acesta le-a explicat consilierilor că dacă nu va fi aprobat acest împrumut, Primăria Fitionești va trebui să returneze Uniunii Europene peste 8,5 milioane de lei, iar responsabilitatea va aparține fiecăruia dintre membrii CL. „Prin aprobarea indicatorilor tehnico economici ai proiectului, Consiliul Local și-a asumat responsabilitatea și practic i-ați delegat ca și sarcină principală domnului primar ducerea la îndeplinire a acestei hotărâri. Trebuie să analizați serios documentele privind derularea și încheierea proiectului dar și obligațiile dumneavoastră pe care vi le-ați asuma prin depunerea jurământului dar și în fața alegătorilor. Totodată, aveți și obligații de altă natură. În condițiile în care se ajunge ca această sumă să fie imputată comunității, atunci va trebui să răspundeți fiecare, începând cu primarul și fiecare consilier local. Vor veni cei de la OLAF, organismele internaționale de verificare a proiectelor pe fonduri nerambursabile, pentru cuantificarea și individualizarea răspunderii fiecăruia, inclusiv răspunderea penală. Pentru că vorbim de o sumă foarte mare se poate ajunge inclusiv la executarea silită a fiecărui consilier local pentru recuperarea prejudiciului pentru că nu ați dorit finalizarea proiectului finanțat cu bani europeni”, a explicat prefectul Nicușor Halici.
    Prefectul le-a explicat că împrumutul poate fi luat direct de la Ministerul Finanțelor cu o dobândă foarte mică, de numai 2 la sută, pe o perioadă foarte mare de timp, ba mai mult, cu cât împrumutul se derulează pe o perioadă mai mare de timp, dobânda este și mai mică. Nicușor Halici a precizat că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, va sprijini Primăria Fitionești pentru a primi sumele necesare achitării acestui împrumut.
    Prefectul de Vrancea a adăugat că are un respect deosebit pentru primarul  Cazacu deoarece locuitorii comunei Fitionești sunt cei mai mari beneficiari ai fondurilor structurale. „Practic, la nivelul județului Vrancea, comuna Fitionești a atras cele mai mari fonduri europene raportat la numărul de locuitori”, a încheiat prefectul Nicușor Halici.

   Consilierii PNL au votat împotriva proiectelor de dezvoltare locală

    Consilierii locali PNL au susținut că au votat împotriva proiectului pe motiv că acest lucru ar însemna îndatorarea excesivă a bugetului local. În replică, primarul Iordache Cazacu a arătat că la acest moment Primăria Fitionești are câteva împrumuturi luate pentru a asigura finanțarea la câteva proiecte pentru care nu s-au decontat integral sumele alocate urmând ca după această decontare să fie rambursate și sumele împrumutate. „Practic, Primăria Fitionești ar avea ca împrumut suma de 370 mii lei, dacă aprobați și această ultimă solicitare de împrumut. Nu trebuie să uitați că dacă până pe data de 23 octombrie nu închidem acest proiect, Primăria Fitionești va trebui să returneze întreaga sumă alocată proiectului de reabilitare a școlilor, adică peste 2 milioane de euro”, le-a spus Iordache Cazacu consilierilor.
    Åžcolile din Fitionești au fost complet reabilitate și modernizate în cadrul proiectului „Reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii de învățământ școlar – comuna Fitionești, Județul Vrancea”. Proiectul a constat în reabilitarea, consolidarea, modernizarea și extinderea celor două școli cu clasele I – IV din satele Pisc și Mănăstioara, reabilitarea, consolidarea, modernizarea și extinderea infrastructurii aferente Åžcolii cu clasele I – VIII Fitionești, respectiv a sălii de sport și a bibliotecii. Valoarea totală a investiției este de peste 8 milioane de lei. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt cei 193 elevi înregistrați în prezent în sistemul de învățământ din comuna Fitionești, precum și aproximativ 693 elevi care vor urma învățământul primar și gimnazial în următorii 10 ani în cele trei școli renovate și modernizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here