Patru persoane au murit, între ele și un copil de numai șase ani, în carnagiul de duminică seara, de la Haret. Alte nouă persoane, cinci dintre acestea copii cu vârste între 3 și 9 ani, au ajuns la spital cu răni. Unele dintre ele au răni grave, iar un copil de 7 ani a fost trimis la Spitalul Bagdasar Arseni din București.
Potrivit informațiilor primite ieri de la polițiști, în căruța care a fost spulberată de un Audi erau 12 persoane, jumătate dintre acestea copii. Oamenii legii au stabilit că Marian B., de 46 de ani, în timp ce conducea o căruță neînregistrată pe DJ 204 E, dinspre Panciu către Modruzeni, la intersecția cu DN 2E85 nu ar fi acordat prioritate de trecere unui Audi, condus de Diana D., de 25 de ani, din Bacău, care circula dinspre Focșani către Adjud, și a intrat în coliziune cu acesta. În urma impactului, căruța s-a făcut bucăți, iar mașina a ajuns în șanțul din partea dreaptă a sensului de mers. Au murit de loc Dorel C., de 52 de ani, Corina C., de 42 de ani, și Simina Gabriela C., de 6 ani. Cosmin Ionuț R., de 26 de ani, a murit la Spitalul Județean Focșani.
La spital, cu răni grave, au ajuns David R., de 7 ani, Cosmina Elena C., de 7 ani, Mihai Vasile C., de 19 ani, Mihaela C., de 24 de ani, Andrei Iosif C., de 7 ani, care a fost trimis la București, și căruțașul Marian B.. Au fost răniți ușor Rebeca C., de 9 ani, Vlad Andrei B., de 3 ani, și Anca Simona D., de 20 de ani, sora șoferiței.
Unele dintre victimele accidentului sunt internate la Terapie Intensivă, iar un copil a fost deja operat. „Din accidentul rutier, nouă victime au ajuns la UPU. Un bărbat de 26 de ani a fost adus în stop cardio respirator și a decedat la scurt timp. Un băiețel de 7 ani adus în stare critică a fost transferat de urgență la Neurochirurgie București. Restul victimelor au fost internate cu multiple traumatisme craniene, toracice, de coloană cervicală, de membre superioare și inferioare și multiple leziuni interne, fiind internați la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă”, a declarat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Potrivit medicilor de la Spitalul Județean, copilul transferat la București a fost diagnosticat cu „traumatism cranio-cerebral acut, crize parțiale motorii stângi, hematom și escoriații fronto-parietale partea dreaptă”. Ieri, acesta se simțea mai bine, după cum ne-au spus reprezentanții Spitalului Bagdasar: „Băiatul este internat în Secția de Neurochirurgie. Este conștient, cooperant, i s-a repetat un computer tomograf și nu are indicații neurochirurgicale. A fost consultat și de medici din specializarea chirurgie generală și ortopedie. El va mai rămâne internat, sub supravegherea medicilor”.
La Spitalul Județean, o fetiță de 7 ani, care ajunsese în unitate în stare gravă, a fost operată de urgență. În prezent, ea este internată la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, starea sa fiind stabilă. Fetița fusese diagnosticată de medici cu „traumatism cranio-facial cu plagă frontală, traumatism toracic, bazin și coapsă dreaptă”. Tot la Terapie Intensivă mai sunt internați un băiețel de 7 ani, un altul de 3 ani, o femeie de 24 de ani și un bărbat de 46 de ani. Potrivit medicilor, băiețelul de 7 ani a suferit o „fractură cominutivă cu deplasare 1/3 medie femur drept și fractură ramură ischio-iliacă pubiană stângă”, iar cel de 3 ani a suferit un „traumatism cranio-cerebral acut deschis cu plagă contuză parietală stângă, contuzie toracică, contuzie de bazin”. În stare gravă este femeia de 24 de ani, fiind diagnosticată cu „traumatism cranio-cerebral, traumatism toracic, de bazin și de coloană cervicală”, iar bărbatul de 46 de ani a fost diagnosticat cu „traumatism coapsă dreaptă cu fractură 1/3 medie cu deplasare, fractură femur drept, traumatism umăr drept, traumatism cranio-cerebral închis și contuzie coloană cervicală”. Aceștia vor rămâne în continuare internați în Secția de ATI, starea lor fiind stabilă.
Pentru că starea de sănătate evolua favorabil, medicii au decis, ieri, ca un băiețel și o fetiță, ambii de 9 ani, să fie transferați de pe Secția ATI la Chirurgie Infantilă.
Bocete în fața sediului Poliției Rutiere
Aparținătorii victimelor s-au adunat, ieri, în fața sediului Poliției Rutiere Vrancea. Aceștia le-au cerut polițiștilor explicații cu privire la accident și în legătură cu documentele de care au nevoie pentru a ridica cadavrele de la morgă.
În timp ce unele dintre femei boceau, altele strigau în gura mare „moarte pentru moarte”, cerând insistent să o vadă pe șoferiță, care, în opinia, lor, circula cu 180 km la oră. „O fi și el vinovat, da ea care circula cu 180 la oră? Nicio urmă de frână, nimic. Ați văzut unde a ajuns mașina, la ce distanță… Copilul ăla mic avea capul fărâmat”, a spus unul dintre aparținători, care a ținut să precizeze că nu are cu ce-și îngropa morții.
Peste 2.000 de căruțași amendați
Potrivit polițiștilor, în cursul anului 2015, la nivelul județului au fost organizate 11 acțiuni pentru prevenirea producerii de accidente grave, pe fondul abaterilor săvârșite de cărutași, bicicliști și conducători de mopeduri. Au fost aplicate 4361 sancțiuni contravenționale, dintre care 737 pentru abaterile săvârșite de căruțași, 715 pentru bicicliști și 66 pentru mopediști. „În primele 8 luni ale anului, la nivelul I.P.J. Vrancea, structurile de poliție rutieră și ordine publică, în cadrul acțiunilor organizate, precum și a activităților curente, au aplicat în total 74.034 sancțiuni contraventionale, dintre care 2164 pentru abaterile săvârșite de căruțași. În cursul primelor 9 luni ale anului 2015, pe raza jud.Vrancea, pe fondul abaterilor săvârșite de căruțași s-au produs 7 accidente grave (-4), soldate cu 3 morți (+3), 4 răniți grav (-7) și 0 răniți ușor (-7). Abaterile săvârșite de căruțași reprezintă a cincea cauză de producere a accidentelor, reprezentând 5,6% din totalul accidentelor grave produse pe raza județului Vrancea”, se arată într-o informare a IPJ Vrancea.
Polițiștii spun că cele mai multe accidente grave s-au produs în interiorul localităților din rural, în luna august, iar ca și interval orar, cele mai multe s-au produs în prima parte a zilei, între orele 06.30-09.30. Polițiștii spun că zona în care s-a produs accidentul de duminică seara nu este evidențiată ca punct negru de accidente, în ultimii 5 ani înregistrându-se 4 accidente grave, soldate cu 2 persoane decedate, 4 rănite grav și 4 rănite ușor.
Sfaturi de la polițiști pentru căruțași
Având în vedere ultimul eveniment rutier produs pe fondul abaterilor săvârșite de căruțași, la data de 04.10.2015, orele 22.05, pe DN2 E85, la intersecția cu DJ 204E, pe raza localității Haret și soldat cu 4 persoane decedate, 6 rănite grav și 3 rănite ușor, polițiștii recomandă conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală să țină cont de obligațiile pe care le au. Vehiculele cu tracțiune animală trebuie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului. Pătrunderea acestor vehicule și circulația lor pe drumurile naționale europene este strict interzisă.
Conducătorul vehiculului cu tracțiune animală este obligat:
– de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă să nu circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante și fără ca vehiculul să aibă în partea din față un dispozitiv cu lumină albă sau galbenă, iar în partea din spate un dispozitiv cu lumină roșie, amplasate pe partea laterală stângă;
– să nu oprească sau să staționeze pe partea carosabilă a drumului public;
– pe timpul opririi sau staționării pe acostament ori în afara părții carosabile, animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă;
– să nu conducă vehiculul când se află sub influența alcoolului, a produselor sau substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora;
– să semnalizeze schimbarea direcției de mers cu brațul și să se asigure că din față sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranța deplasării;
– să aibă asupra lui actul de identitate, certificatul de înregistrare, iar pe vehicul să fie montate plăcuțele cu numărul de înregistrare;
– să nu circule cu animale care însoțesc vehiculul, dacă acestea nu sunt legate de latura din dreapta a vehiculului sau de partea din spate a acestuia, cât mai aproape de partea dreaptă. Legătura nu trebuie să fie mai mare de 1,5 m;
– să nu pătrundă pe drumurile modernizate sau pietruite cu roțile vehiculului murdare de noroi;
– să nu transporte în vehicule persoane care stau în picioare.