Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

GALERIE FOTO: Discuții despre HACKERI și SECURITATE Cibernetică la Ateneul Popular


Peste 100 de elevi au participat, ieri, la întâlnirea organizată la Ateneul Popular din Focșani de polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea. Întâlnirea a fost organizată în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalității” și, pentru prima dată, anul acesta au fost aduse în discuție și infracțiunile din sfera crimei organizate, după cum a precizat în fața copiilor comisar Monica Manolache.
    Ofițerul de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea le-a vorbit elevilor despre infracțiunile informatice și despre hackeri. Cine sunt ei și cu ce se ocupă. Pentru ca elevii să înțeleagă fenomenul, mai ales că mediul online le este foarte cunoscut, ofițerul de la SCCO le-a pregătit celor din sală și filmulețe, în care au fost adunate mai multe exemple de acest gen. Pornind de la kacker-ul român care a spart site-urile Pentagonului, NASA și Google, gruparea „Anonymous România”, care a spart inslusiv site-ul Poliției Române, și până la cunoscutul hacker vrâncean  „Bush”, cu toții au fost prinși în filmulețul prezentat elevilor, ofițerul de poliție reușind să le atragă atenția cu imaginile și explicațiile sale.
    Despre George P., alias „Bush”, condamnat la cinci ani de înschisoare pentru fraudă informatică și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, copiii au aflat cum a reușit să acceseze diverse carduri bancare, ce aparțineau unor cetățeni străini din Canada, Statele Unite ale Americii, Danemarca sau Germania. Cu banii luați de pe cardurile străinilor, Bush cumpăra bilete de avion, pe care, ulterior, le vindea, casa sa fiind mai ceva ca o agenție de voiaj.
    Ofițerul de la Crimă Organizată Vrancea le-a vorbit zecilor de elevi din sală și despre ordine publică, educație, despre securitatea cibernetică, dar și despre modul în care poate fi spart un cont de facebook sau adresa de mail. Prin filmul creat, cu imagini adunate din presă, polițista nu a vrut să scoată în evidență doar lucrurile rele pe care unii dintre semenii noștri le fac, așa că a alternat imaginile cu exemple pozitive, cum ar fi cazul unui olimpic la informatică, dar și cu locurile de muncă pe care le putem găsi în străinătate, dacă ne pricepem la calculator. Cu alte cuvinte, ofițerul a vrut să atragă atenția asupra faptului că persoanele care au asimilat multe cunoștiințe în domeniu, le pot folosi într-un sens bun, nu comițând infracțiuni.
    Discuția cu elevii, la care au luat parte și cadre didactice, fiind organizată cu sprijinul DJST și DGASPC Vrancea, ANITP – Centrul Regional Galați, CPECA și ISJ Vrancea, a fost una extrem de utilă. Asta pentru că dorința de a avea cât mai multe  îi poate împinge pe tineri să o ia pe căi greșite.

Sfaturi preventive

    La finalul discuției, polițiștii au oferit și câteva sfaturi preventive, pentru a nu cădea în plasa hackerilor. Astfel, nu furnizați niciodată online date pentru actualizarea conturilor! În cazul în care vă confruntați cu o astfel de situație, verificați informațiile la unitatea bancară! Nu efectuați plăți online de pe calculatoare nesecurizate! Acestea trebuie să aibă instalate programe antivirus recunoscute, pentru ca virușii să poată fi detectați. Programele antivirus gratuite nu garantează protecția la tranzacții online. Nu puneți la dispoziție nimănui cardul sau alte date de acces la contul bancar! Scanarea cardului față-verso ca și metodă de garanție este interzisă!
    Verificați atent lăcașurile de intrare a cardului în bancomat, astfel încât acestea să nu aibă urme de lipici ori diferențe de construcție! În momentul în care efectuați plăți cu cardul la comercianți prin POS, nu pierdeți niciun moment contactul vizual cu acesta! În plus, casierul nu are niciun motiv să întoarcă cardul pe revers pentru a efectua o tranzacție. Aveți toată încrederea în tranzacțiile cu cardul! Acestea sunt mult mai sigure decât plata cu cash.
    Verificați și reverificați identitatea partenerilor de chat înainte de a le furniza informații sensibile! Verificați legitimitatea site-ului înainte de a derula operațiuni financiare sau de a utiliza date personale pentru înregistrare! Verificați întotdeauna autenticitatea expeditorului unui email și folosiți semnătura electronică extinsă!
Alegerea unei parole puternice este un element vital pentru a fi în siguranță în mediul online. Supravegheați copiii în mediul online cu aceeași responsabilitate ca în viața de zi cu zi.

Ziua de astăzi este dedicată siguranței rutiere

    Activitățile programate în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalității” vor continua și astăzi, ziua fiind dedicată siguranței rutiere. Astfel, se va realiza un infochioșc cu materiale informative la Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene, dar și o activitate practică, pentru cunoașterea regulilor de circulație, intitulată „Atelierul micilor polițiști”. Activitatea va fi realizată de polițiștii Serviciului Rutier și de cei de la CAPC, în parteneriat cu Carrefour Focșani. Activitatea va începe la ora 10.00 și vor participa preșcolari de la mai multe unități de învățământ de pe raza județului. Toți participanții vor primi cadouri de la organizatori.
    De asemenea, de la ora 12.00, polițiștii de la Biroul Rutier Focșani se vor întâlni cu elevii de la Școala Gimnazială nr. 5 din Focșani, pentru a discuta despre regulile de circulație și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?