Peste 20 de mii de vrânceni suferă de boli cardiovasculare, aceste afecțiuni reprezentând și principala cauză de mortalitate atât în județ, cât și la nivel național. Ieri a fost marcată Ziua Mondială a Inimii, iar în fiecare an este aleasă o temă care reflectă una dintre problemele cheie care influențează sănătatea inimii. În acest an, sub sloganul „Alege inima: nu este o alegere grea”, se subliniază importanța mediului înconjurător asupra factorilor de risc în creșterea apariției bolilor cardiovasculare.
Specialiștii atrag atenția că modul în care trăim, locul de muncă, precum și spațiile destinate recreării nu ar trebui să prezinte un pericol pentru sănătatea noastră. „Sunt trei pași simpli care trebuie asumați de fiecare familie. Primul – eliminarea fumatului în cămin, al doilea – alimentația sănătoasă și al treilea – consumul de fructe și legume și limitarea aportului de sare. Foarte importantă este cunoașterea în scop preventiv a unor parametri cardiovasculari, cum ar fi tensiune arterială, colesterol și glucoză în sânge. Aceste analize se pot face cu mijloace puțin costisitoare. Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viață sănătos, în care exercițiile fizice sunt foarte importante, poate reduce semnificativ riscul de apariție a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale. În România, riscul bolilor cardiovasculare suplimentar la femei decurge din sedentarism, colesterol seric total și obezitate, evaluate la cote superioare bărbaților”, atenționează specialiștii DSP Vrancea.
Tot cu ocazia acestei zile, Federația Mondială a Inimii recomandă tuturor o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi saturate și sare, dar bogată în fructe și legume. România ocupă locul trei în lume în ceea ce privește decesul din cauza bolilor cardiovasculare, 62% dintre români mor din cauza bolilor de inimă.
De asemenea, cel puțin 80% din decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi evitate prin menținerea sub control a patru factori principali de risc: consumul de tutun, dieta nesănătoasă, lipsa activităților fizice și consumul de alcool, se menționează pe pagina dedicată evenimentului, www.world-heart-federation.org. Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populația din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, respectiv bolile cardiovasculare.