Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea participă la implementarea proiectului strategic „Fii activ la orice vârstă!”, lansat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și finanțat din Fondul Social European (FSE), în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 (POSDRU). Beneficiarul proiectului este ANOFM, iar grupul țintă vizat este reprezentat de 43 de instituții ale Serviciului Public de Ocupare (SPO), printre care și cel din Vrancea. „Obiectivele acestui proiect sunt, pe de o parte, conștientizarea clienților SPO, șomeri peste 55 de ani și angajatori, cu privire la importanța conceptului de îmbătrânire activă pe piața muncii, iar pe de altă parte, oferirea de instrumente informative, necesare structurilor teritoriale ale SPO pentru a putea asigura servicii personalizate. Pentru atingerea acestor obiective suntem implicați, ca și instituție, în desfășurarea unei campanii de comunicare la nivel național desfășurată pe toate canalele media (tv, radio, presa scrisă, online, inclusiv pe bloguri) și care are scopul de a contribui la demararea procesului de conștientizare a importanței prelungirii vieții active în rândul persoanelor peste 55 de ani, dar și în rândul angajatorilor”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre, subliniindu-se faptul că este foarte important pentru orice AJOFM, în calitate de mediator între persoanele neocupate în vârstă de peste 55 de ani și angajatori, să facă toate demersurile necesare în vederea facilitării încadrării pe piața muncii a acestei categorii vulnerabile, cu atât mai mult cu cât datele statistice arată că în viitorul apropiat, populația vârstnică va atinge un procent îngrijorător. „De altfel, prin participarea la această campanie de comunicare, dorim să facem și un prim pas în schimbarea de mentalitate în ceea ce privește fenomenul de îmbătrânire activă, și implicit de prelungire a vieții active”, se transmite prin comunicat. Date suplimentare cu privire la acest proiect se pot obține accesând site-ul: www.fiiactiv.eu
Proiectul este implementat în parteneriat cu două companii naționale (SC Rusu&Bortun Consultanta SRL și SC System&Network Solutions SRL), are o durată de 18 luni și un buget total de 13.098.285,91 lei.
La nivelul județului nostru sunt înregistrați 1.223 de șomeri cu vârsta peste 55 de ani, din care doar 226 fiind încă beneficiari de indemnizație de șomaj. Potrivit statisticii întocmite la nivelul AJOFM Vrancea, 453 din totalul acestor persoane sunt femei. Cei mai mulți șomeri înregistrați cu vârsta de peste 55 de ani au nivel de instruire primar, gimnazial și profesional, 72 au liceul sau au absolvit școli postliceale în timp ce 28 au terminat facultăți.