S-a dat startul ediției 2015-2016 a programului național de educație de mediu „Patrula de Reciclare”. Educatorii, învățătorii și profesorii își pot înscrie online unitățile de învățământ, pe site-ul www.patruladereciclare.ro, la secțiunea special dedicată, până pe 16 octombrie. În perioada 3-30 noiembrie, fiecare instituție de învățământ care participă va primi materialele necesare demarării programului. Între 16 noimebrie 2015 și 15 mai 2016, Patrulele de Reciclare vor mobiliza comunitățile să colecteze selectiv deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), prin propriile activități de informare și proiecte de creație.
Profesorii coordonatori vor finaliza online jurnalul de activitate între 10 și 15 mai 2016. Apoi, în intervalul 16-31 mai 2016, juriul Patrulei de Reciclare va evalua activitățile unităților școlare care au transmis rapoarte de activitate și au avut minim 4 kg DEEE colectate/agent. Asociația Română pentru Reciclare RoRec va anunța câștigătorii programului, iar aceștia vor putea intra în posesia premiilor între 5 și 30 iunie 2016.
Activitățile nu se termină aici. Colectarea DEEE continuă în contul Patrulelor locale prin Proiectul Suporterii Patrulei, în perioada 15 mai – 31 august 2016. Pe 8 septembrie se vor anunța câștigătorii naționali ai programului Patrula de Reciclare, aceștia urmând să intre în posesia premiilor între 1-15 octombrie 2016.
În Vrancea sunt 19 patrule: una în Adjud, una în Anghelești, cinci în Focșani, două în Garoafa, una în Homocea, una în Mera, una în Odobești, una în Panciu, una în Pitulușa, una în Ruginești, una în sat Ciușlea, una în Tulnici, una în Vidra și una în Vulturu. Printre câștigătorii ediției a IV-a s-au numărat cei de la Școala Gimnazială Homocea, coordonați de Maria-Adina Neagu, care au primit premiul pentru cea mai activă patrulă și cei de la Școala Gimnazială „Ion Basgan”, coordonați de Nicoleta Ion, care au primit premiul pentru cea mai mare cantitate de baterii.
Patrula de Reciclare reprezintă o comunitate națională de tineri ecologiști activi, coordonați de cadre didactice. Se urmărește stimularea comportamentului responsabil față de natură în România, prin promovarea colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Programul național de educație de mediu este al Asociației Române pentru Reciclare-RoRec, derulat în unitățile de învățământ preuniversitar din țară, cu sprijinul inspectoratelor școlare locale, cu avizul Ministerului Educației Naționale. În urma celor patru ediții de până acum, s-a format o comunitate de peste 70.000 de elevi și peste 1.800 de cadre didactice, care au contribuit la colectarea a peste un milion de kg de DEEE în România. Datorită rezultatelor, Patrula de Reciclare a primit premiul I la secțiunea „Programe” la Gala Societății Civile, ediția 2015.