Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

GALERIE FOTO: Sesiune de informare despre accesarea fondurilor europene în POR 2014-2020


Reprezentanții Consiliului Județean Vrancea, ai primăriilor Adjud și Panciu au participat la prima oprire a Caravanei POR 2014-2020, la Brăila, o sesiune de informare despre noile reguli pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile. La evenimentul de la sediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est au participat reprezentanți ai conducerii Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, reprezentanti ai autorităților locale, oameni de afaceri. Este prima sesiune de informare dintre cele 8 care vor fi organizate în perioada septembrie-decembrie 2015 în fiecare regiune de dezvoltare și care sunt destinate potențialilor beneficiari, reprezentaților autorităților publice locale și jurnaliștilor din presa locala și regională.
    Caravana este organizată de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și are rolul de a sprijini absorbția fondurilor europene nerambursabile, prin creșterea gradului de informare cu privire la fondurile disponibile și la alocarea lor. În cadrul întâlnirii au fost prezentate oportunitățile de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. „Noul POR este puțin diferit de logica programului anterior din 2007-2013. În primul rând, discutăm de un buget mult mai mare și de mai multe axe prioritare: 12, față de 6 la vechiul program. De la aproximativ 4 miliarde de euro, cât a avut POR 2007 – 2013, noul program are o alocare de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 reprezintă contribuția din Fondul European de Dezvoltare Regională. În plus, noul program este mult mai concentrat pe anumite domenii sau sectoare, având în spate diverse strategii sau planuri de acțiune naționale – în educație, sănătate, competitivitate – care creează o anumită concentrare a resurselor puse la dispoziție de acest program”, a declarat Gabriel Friptu, director general la Direcția Generală Programe Europene MDRAP.
    O atenție deosebită a fost acordată noului instrument de finanțare a proiectelor comunităților locale, respectiv ITI – Investiții teritoriale integrate. În România, ITI este utilizat pentru Delta Dunării și are alocate 411,81 milioane de euro din POR 2014-2020 (din cei circa 1 miliard de euro alocați prin alte programe operaționale), pentru un areal format din 38 de unități administrativ teritoriale din cadrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, din județul Tulcea și din nordul Județului Constanța. „ITI este un instrument care permite intervenții concentrate și corelate pe mai multe domenii dintr-o singură zonă, pentru dezvoltarea integrată a acesteia. Practic, în funcție de nevoile de dezvoltare dintr-un anumit teritoriu, finanțăm proiecte din domenii diferite, dar care se corelează și, implementate împreună, duc la o dezvoltare mai consistentă a zonei respective”, a precizat Gabriel Friptu.
    Participanții la eveniment au fost interesați și de posibilitatea finanțării spitalelor pe Axa 8 a programului. „Acum, prin Axa 8 se finanțează doar Unitățile de Primire Urgențe (UPU). Spitalele se vor finanța când vom avea o strategie națională pe partea de infrastructură de sănătate. Vedem că este nevoie și de sprijinirea spitalelor de urgență, nu doar UPU, însă acest lucru va fi posibil atunci când va exista în strategie și în program o finanțare pentru acestea”, a adăugat Gabriel Friptu.
    Evenimentele se desfășoară în cadrul proiectului „Servicii pentru organizarea evenimentelor de informare și promovare Regio – Programul Operațional Regional”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa 6 – Asistență tehnică, următorul eveniment fiind în regiunea de dezvoltare regionala Nord-Est, la Suceava, în data de 7 octombrie a.c.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?