Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Clubul de dezbateri SEISM de la CNU, în căutarea de noi membri


Echipa de debate SEISM a Colegiului Național „Unirea” din Focșani a organizat o dezbatere demonstrativă, intitulată „Acest Parlament crede că selfie-urile sunt stupide”. Activitatea a avut loc miercuri, în Sala de Festivități a Colegiului. „Rolul dezbaterii de miercuri a fost să le prezentăm bobocilor ceea ce facem, pentru a putea face recrutări. Avem periodic dezbateri pe teme atractice și amuzante, dar la început de an școlar facem o demonstrație pentru a atrage noi jucători, cei vechi plecând la facultate”, a spus Ruxandra Dobre, elevă în clasa a XI-a la CNU.
    Clubul SEISM are în prezent aproximativ 20 de membri și este activ de  12 ani. Temele pe care le aleg pentru discuții sunt actuale, iar cel mai des provin din presă. „Scopul fiecărui meci este de a-ți convinge publicul prin forța și structura unui argument. Există trei membri care lucrează împreună asupra unui caz, pe care îl susțin în discursurile lor. Avem un regulament clar stabilit, jucăm pe tipul World Schools”, a adăugat eleva.
    La dezbaterea de ieri au fost prezenți boboci de clasa a IX-a, curioși să observe astfel de activități, dar și elevi mai mari. Participarea la dezbateri ajută la formarea unor opinii, a unui argument, ajută la susținerea unei cauze și încurajează munca în echipă.
    Echipa SEISM a fost înființată în anul 2003 de trainerul actual, profesoara Maria Zgăbârdici. „Ideea de a înființa un club de dezbateri și la noi mi-a venit după ce am participat la o dezbatere a unor elevi din Iași. În momentul în care ne-am înscris la o competiție națională, ni s-a cerut un nume pentru echipă. Având în vedere faptul că provenim din Vrancea, m-am gândit la SEISM, ne-am propus de la început să scuturăm un pic lumea dezbaterilor. Elevii care participă sunt chiar încântați de astfel de activități, e un sport în echipă și am avut membri care acum profesează în toate domeniile, deci nu contează facultatea pe care o urmezi după liceu, dezbaterile te ajută”, a declarat trainerul echipei.
    Un alt membru al echipei, Gabriela Valentina Grigore, mărturisește că dezbaterile ajută la înlăturarea emoțiilor. „Inițial, am mers de curiozitate, apoi, la primul meci, am simțit ceva aparte. În sfârșit puteam să-mi susțin punctul de vedere cu adevărat. Sunt la profil de matematică-informatică și vreau să continui cu Politehnica. La o primă vedere, nu prea poți să vezi legătura dintre asta și debate. În realitate, debate-ul reprezintă mai mult decât o contrazicere. Te dezvoltă pe plan personal, acumulezi cunoștințe din multe domenii, înveți să vorbești în public fără prea multe emoții. La debate-ul de miercuri, sala a fost aproape plină și chiar am fost oprită de boboci pe parcursul zilei să mă întrebe detalii. Pentru mine, clubul SEISM nu este doar locul unde am cunoscut câteva persoane minunate, este și activitatea care m-a dezvoltat ca persoană. Recomand oricui să încerce să vină măcar de câteva ori, căci sigur va iubi debate-ul”, a spus Gabriela Valentina, elevă din clasa a X-a.
    SEISM face parte din Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică Muntenia (ARDOR). De la înființare și până în prezent, echipa de dezbateri a CNU a participat la numeroase concursuri, în anul 2005 fiind și vicecampioni naționali. În 2006, echipa a fost invitată la emisiunea „Generația Contra” de pe TVR1, a participat la Competiția Regională de dezbateri Karl Popper cu tema „La un pas de Europa”, apoi a luat parte la dezbaterea demonstrativă organizată de Tribunalul Vrancea, pe tema „Drepturile omului”. În 2008 a participat la Stranger Festival, desfășurat la Școala Comercială „Nicolae Kretzulescu” din București, apoi la dezbaterea difuzată de TVR Iași în emisiunea „Adevăruri incomode”. A participat și la Competiția Regională de dezbateri Karl Popper în cadrul proiectului „Youth against discrimination”, dar și la Competiția Națională de dezbateri Karl Popper.
În anul 2011, a participat la etapa regională a proiectului „Tinerii Dezbat”, de unde s-a întors cu mențiune pentru echipă și premiul al III-lea la vorbitori. În 2012 a obținut premiul I la concursul de debate din Iași, a primit mențiune la Competiția regională de dezbateri Karl Popper, a luat premiul al II-lea la clasamentul individual al concurenților la etapa națională a Concursului „Tinerii Dezbat”, iar în 2013 a obținut premiul I la etapa regională a aceluiași concurs. În ultimii doi ani a participat la etapele naționale ale concursului Karl Popper.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?