Crescătorii de bovine și ovine trebuie să aplice măsuri de profilaxie pentru a preveni apariția bolii limbii albastre în exploatațiile zootehnice din județ. După apariția focarelor în nordul Moldovei, conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea a organizat o întâlnire cu medicii veterinari oficiali, cu agenți economici și proprietari de bovine și ovine cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea apariției virusului Bluetongue. Doar la nivelul județului sunt peste 550 de ferme tip A de bovine, ovine și caprine. Directorul DSVSA Vrancea, Necula Botezatu, ne-a spus că prevenirea bolii se face prin acțiuni de curățenie, dezinsecții periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. „Proprietarii de animale trebuie să anunțe imediat medicul veterinar de apariția unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă”, a precizat directorul Botezatu.
Principalele măsuri care trebuie respectate de crescătorii de animale sunt cele de curățenie și de dezinsecție. Trebuie realizată curățenie în adăposturile de animale, iar dejecțiile de la acestea să fie acoperite cu substanțe chimice. Ferestrele adăposturilor trebuie să fie acoperite cu plase care au ochiuri mici și peste care s-a stropit cu insecticid. De asemenea, s-a recomandat ca după ora 6 seara, până a doua zi dimineața, animalele să stea în adăposturi pentru a le proteja de atacurile țânțarilor care transmit virusul iar transporturile de animale să aibă loc în cursul zilei. Veterinarii au precizat că această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice, din cauza restricțiilor aplicate mișcării animalelor. O noutate este că, din acest an, crescătorii de bovine, ovine sau caprine nu vor primi despăgubiri pentru animalele care s-au îmbolnăvit de boala limbii albastre. Se consideră că este o boală tratabilă, fără o mortalitate mare.
Veterinarii au arătat că boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele domestice și sălbatice (de cele mai multe ori oi, dar și vite și capre) și are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, procentul de îmbolnăvire putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv. Din literatura de specialitate, reiese că o insectă hematofagă poate călători până la 1.5- 2 km/zi într-o zonă, iar în anumite condiții meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcție și perioadă, în condiții favorizante), insectele pot fi purtate la distanțe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de km/zi. În Europa, în momentul de față, se presupune că virusul circulă în mai multe zone din partea de sud a continentului, ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Franța și Ungaria.