Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787
Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787

ULTIMA ORĂ! Percheziții ale DIICOT la farmaciști și medici de familie! Ar fi vizat și directorul Penitenciarului Focșani


    Procurorii DIICOT fac percheziții, luni, în București, Brăila, Constanța și Vrancea, fiind vizați 25 de medici și farmaciști care au decontat rețete false de medicamente pentru boli incurabile, iar după introducerea cardului de sănătate au eliberat prescripții pe numele unor copii cu handicap, scrie gandul.info. 

    Sursa citată mai arată că potrivit DIICOT, luni dimineață, procurori de la structura centrală și ofițeri de poliție ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice fac 59 de percheziții în București și în județele Brăila, Constanța și Vrancea. Gandul.info mai scrie că potrivit anchetatorilor, este vizată o grupare formată din 25 de membri – reprezentanți si ‎angajați ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL și medici de familie sau medici specialiști din Brăila și Constanța. Aceștia sunt suspectați că în perioada 2011-2015 au decontat fraudulos sume importante de bani din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, provocînd un prejudiciu de 9 milioane de lei.

    Conform România TV, verificările DIICOT l-ar viza și pe directorul Penitenciarului Focșani, comisarul șef Adrian Iacob. Contactată de reporterii Monitorul de Vrancea, subcomisar Georgeta Gură, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, ne-a spus că nu se efectuează percheziții la Penitenciarul Focșani și că nu are cunoștință despre verificările DIICOT.
   Potrivit Agerpres,Titu Sgîrcitu, cel care a înființat în 2009, SC Ahmeya Pharm SRL, al cărei administrator este acum soția sa, Liliana Valentina Sgîrcitu, este în prezent încarcerat în Penitenciarul Focșani pentru infracțiuni de violență, fără legătură cu faptele cercetate în acest dosar. 
    Conform agenției de presă, care citează DIICOT, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Brăila la CAS Brăila, pentru perioada 1 ianuarie 2011 — 30 iunie 2012, a rezultat un mecanism infracțional conceput de Liliana Valentina Sgîrcitu, cu sprijinul medicilor specialiști oncologi Cosmin Boldeanu și Daniela Vasile, a medicilor de familie Paul Crețu și Vasile Sorica și cu suportul unor angajați ai CAS Brăila, prin care au fost eliberate scrisori medicale în baza cărora au fost emise prescripții medicale fictive pentru medicamentul „voriconazolum”, ulterior aceste prescripții fiind decontate de CAS Brăila prin SC Ahmeya Pharm SRL, existând suspiciunea că societatea a înregistrat operațiuni fictive de achiziție a acestui medicament.
Tot în Brăila, medicul Claudia Pleșea a emis rețete nereale, toate decontate prin SC Ahmeya Pharm SRL, cu scopul de a simula eliberarea unor medicamente achiziționate de asemenea fictiv.
Procurorii mai susțin că Liliana Valentina Sgîrcitu a dezvoltat și pe raza județului Constanța un mecanism similar de fraudare a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL (deschise în 2013), beneficiind și în acest caz atât de complicitatea angajaților, cât și a unor medici și funcționari din cadrul CAS Constanța.
Palierul grupării din Constanța era coordonat de Mirela Boboc, care avea rolul de a atrage „colaboratori”, medici și funcționari din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și CAS Constanța.
Astfel, demersurile Mirelei Boboc s-au finalizat prin atragerea medicilor Eugenia Muja, Mihaela Irina Mătărângă și Elena Dumea, care au emis, în perioada iulie 2013 — februarie 2015, mai multe prescripții despre care există suspiciunea că ar fi fictive, precum și a numitei Maria Bănățeanu, zisa „Mia”, de profesie asistent în cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, care trebuie să faciliteze și să intermedieze accesul la medicii dispuși să emită rețete fictive.
De asemenea, probele au reliefat că funcționarii din CAS Constanța, în schimbul unor foloase necuvenite, furnizau informații cu privire la data și tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societății SC Ahmeya Pharm SRL, intervenind pentru a evita orice răspundere contravențională a acestei societăți.
Procurorii DIICOT mai au probe și cu privire la comiterea unor infracțiuni de corupție, în scopul obținerii transferului deținutului Titi Sgîrcitu în alt penitenciar.


6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?