Trei părinți de etnie romă din Focșani acuză că învățătorii unor școli generale i-au refuzat pe copiii lor în prima zi de școală și consideră aceste atitudini ca fiind discriminatorii. Fiecare dintre ei a relatat experiențele cu care s-au confruntat din prima zi a anului școlar, la Școala Generală Numărul 3, Școala Generală „Anghel Saligny” și Școala Generală „Nicolae Iorga”. Cei trei părinți au mers și la Partida Romilor Pro Europa Vrancea, unde și-au prezentat nemulțumirile.
Dorinel Ciobotaru a menționat că situația sa a fost rezolvată, doar după intervenția inspectorului școlar pentru minorități, Maria Costache. Este vorba de cazul de la Școala Generală „Nicolae Iorga” din cartierul Sud, unde Iosua Nataniel Ciobotaru ar fi fost refuzat de un învățător, din diferite motive văzute de părinții băiatului drept discriminatorii. „La începerea anului școlar, am fost împreună cu fiul meu la școala numărul 8, „Nicolae Iorga”. Anul trecut, când fiul meu era clasa I, la jumătatea anului școlar, datorită unor probleme între copiii din clasa în care era la momentul respectiv, fiind copii de cartier, se băteau, aveau anumite divergențe. Din aceste motive, am vorbit cu soția și am mers la directoarea școlii, Valy Èigănuș și am solicitat să fie transferat băiatul meu la o altă clasă de a I-a. Doamna directoare mi-a spus să aștept până la terminarea anului școlar, așa că am așteptat. În vacanță am depus chiar și o cerere la secretariat, către doamna directoare, ca începând din clasa a II-a, fiul meu, Ciobotaru Iosua Nataniel, să fie schimbat la altă clasă. Am primit un răspuns de la conducerea școlii, că fiul meu va învăța în anul școlar 2015-2016 la clasa unui domn învățător. La festivitatea de începere a școlii, dânsul a venit la mine și la soția mea și ni s-a adresat într-un fel urât, să spun așa: «Stați, copilul dumneavoastră nu este la mine, pentru că dumneavoastră vă integrați greu între noi și nu faceți față cerințelor mele ca învățător, elevii din clasa mea au luat deja caiete speciale.» Și atunci i-am zis: «Înseamnă că nu e vorba de noi, că nu putem să ne integrăm și nici că nu facem față cerințelor dumneavoastră. Putem cumpăra și noi caiete, putem plăti și noi fondul școlii. Vrem să învățăm.» În felul său de a se exprima, dânsul a făcut referire la faptul că suntem țigani. Și ceea ce ne-a supărat pe mine și pe soția mea a fost faptul că s-a referit la asta în plină lume, pentru că eram lângă părinții veniți alături de copii la școală. În cele din urmă, am dat un telefon la inspectorul pe minorități, dânsa mi-a zis să fac o cerere prin care solicit schimbarea la altă clasă de a II-a. Am discutat cu directoarea Èigănuș, i-am explicat faptul că am vorbit cu doamna inspector, am făcut o cerere. Apoi, s-a vorbit cu o altă învățătoare care are clasă de a II-a la școală, iar dânsa a fost de acord să-l primească pe fiul meu să continue cursurile până în clasa a IV-a la ea”, a declarat Dorinel Ciobotaru.
Nu a făcut clasa 0, dar vrea direct în clasa I
Carmen Coculeana Zorilă spune că și ea a avut probleme la înscrierea copilului său, Cristian Zorilă, la Școala Gimnazială numărul 3, unde nu ar fi fost primiți din cauză că sunt de etnie romă și ar fi fost purtați pe drumuri. „Mi-am înscris copilul la Școala numărul 3, în clasa I. Mi s-a spus că luni dimineață trebuie să mergem la Liceul numărul 3 de la Obor (din cauza lucrărilor de renovare a clădirii școlii – n.r.). Acolo am fost refuzați fiindcă suntem de etnie romă. Ne-am adresat către domnul director care ne-a spus să mergem la o școală specială. De acolo ne-a purtat pe drumuri. Într-un final, ne-a trimis la Liceul de Artă, unde nu am fost primiți. Am mers la Inspectoratul Școlar, dar nu s-a rezolvat nimic până la ora actuală. Rog ca cineva care are suflet să-mi ia și mie copilul, să învețe și el carte. A avut un accident și nu a putut să urmeze clasa 0. A fost mobilizat la pat. Vreau și eu să învețe copilul meu măcar patru clase”, a declarat Carmen Coculeana Zorilă.
Conform spuselor conducerii Școlii Gimnaziale numărul 3, băiatul având vârsta de 9 ani și din cauza faptului că nu a fost la grădiniță și nu a făcut nici clasa 0, nu putea fi înscris direct în clasa I. Maria Costache, inspectorul școlar pentru minorități, a susținut cele spuse de reprezentanții Åcolii numărul 3 și a adăugat că un copil poate fi înscris direct în clasa I, dacă face o evaluare psihosomatică. Între timp, mama lui Cristian Zorilă a fost informată de reprezentanții școlii că fiul său este înscris în prezent la clasa pregătitoare. Aceasta a refuzat însă categoric să-și ducă băiatul la această școală, motivând că acum, copilul său este văzut drept „bila cea neagră” în acea instituție și că dorește înscrierea la Școala Gimnazială „Anghel Saligny”, în clasa I.
O altă mamă susține că s-a confruntat cu aceeași problemă: discriminarea. Aceasta afirmă că s-a prezentat în prima zi la Școala Gimnazială „Anghel Saligny”, unde învățătoarea ar fi anunțat-o că fata sa nu are bancă. „În prima zi de școală, am fost cu fata la școala numărul 5. Toți copiii au avut loc de bancă, au primit cărți. Ea a stat în picioare. Astăzi (n.r. marți) am fost la școală și mi-a zis doamna învățătoare să merg să caut în altă parte, să-i găsesc spațiu mai mare și loc de bancă. Am fost la inspectorat, a dat doamna de acolo telefon doamnei directoare de la școala numărul 5. I-a spus problema fetei, i-a mai băgat o bancă în clasă, până să ajung eu la ora 12 să o iau. Când am fost astăzi la 12:20, s-a luat învățătoarea de mine, a zis că-mi mulțumește frumos că am făcut scandal. Și mi-a zis că fata mea nu o să primească cărți, pentru că nu mai sunt la bibliotecă cele pe care le-au primit copiii ieri și astăzi (n.r. Luni și marți), nu o să învețe ca ceilalți copii, pentru că probabil ceilalți știu să-și scrie numele și prenumele și copilul meu nu, pentru că nu a fost la grădiniță și nici la clasa 0. Nu știu nimic până la urmă, că a zis învățătoarea că-mi spune mâine (n.r miercuri) ce se întâmplă cu fata și cu mine. Într-un final i-au băgat acolo bancă și scaun. Învățătoarea a fugit de ea, dar florile le-a primit și nu i-a dat o carte, nimic. I-a dat doar o foaie.”, a declarat Gina Partenie.
Reprezentanții romilor acuză directorii de rasism
Situațiile cu care s-au confruntat părinții au intrat în vizorul unuia dintre cei care reprezintă interesele romilor.„Sunt foarte mâhnit pentru că cea mai înaltă instituție a județului Vrancea, mă refer la linia de învățământ, de integrare a romilor ar fi trebuit să fie onorabilă. Avem atâtea cazuri de discriminare. Într-adevăr, romii nu au toate adresele corecte, acolo unde ar fi trebuit să meargă, nu au mers la clasele pregătitoare toți. O parte din ei au mers, s-au interesat, doar că unii directori ai școlilor generale sunt puțini rasiști, cu toate că știu ce înseamnă integrare, trăim în secolul XXI. Rog inspectorul care se ocupă de minorități și conducerea inspectoratului școlar să se organizeze o ședință publică cu toți directorii școlilor generale, iar mai apoi cu cei ai liceelor. Eu cred că ar fi bine să avem o colaborare corectă, concretă și să lucrăm la aceste lucruri. Oamenii vin în Partida Romilor și se adresează cu toate problemele și reclamațiile. Cer această ședință cât mai repede, pentru ca anul viitor să nu ne mai confruntăm cu astfel de cazuri. Îmi pare rău pentru ceea ce văd, pentru că și eu am copil la școală și am văzut o reticență din partea profesorilor”, a declarat Valerică Ciobotaru, președintele Partidei Romilor Pro Europa Vrancea.
Și secretarul Partidei Romilor a ținut să-și expună punctul de vedere în urma problemelor semnalate de părinți. „Situația copiilor din municipiul Focșani lasă de dorit, din punct de vedere administrativ. Noi vedem niște copii îmbrăcați într-o ținută adecvată, chiar dacă sunt de etnie romă, dar unii domni directori încalcă și hotărârea guvernamentală și incluziunea socială a romilor. Rugăm pe doamna inspector pe minorități, Maria Costache, să convoace la o întâlnire toți directorii din școli și licee. Ieri, la liceul numărul 5, un diriginte văzându-mă că eram cu trei copii romi de mână, ne spune în felul următor:«Să nu cumva să vă văd cu alde Argint, cu interlopii voștri pe aici pe la școli, pentru că eu sunt om care fac ordinea și-n școală și peste gardul ăsta, mai departe de școală.» Toată chestia asta nu este pentru noi altceva decât discriminare. Vom strânge date de la toți părinții cu copii, date care vor ajunge la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării”, a declarat Toader Constantin, secretarul Partidei Romilor Pro Europa Vrancea.
Ce spun reprezentanții Inspectoratului Åcolar
Maria Costache, inspectorul școlar pentru minorități, spune că situații de acest tip apar frecvent și îi este cerut ajutorul constant, deși nu toate își găsesc rezolvarea la ea. „Doamna Zorilă a venit la inspectorat și mi-a adus la cunoștință mie și inspectorului școlar pe învățământul primar că nu îi este primit copilul la școala numărul 3. Eu, împreună cu doamna inspector pe învățământ primar am făcut o adresă către școala 3, la care am anexat și sesizarea doamnei și am trimis-o în școală. Răspunsul a fost că nu au locuri, dar totuși au primit-o. Nu a mai venit la noi să ne spună că nu a fost primit. Ieri a venit iar, dar a vorbit cu doamna inspector general. Aceasta a sunat la școala 3, de unde i s-a confirmat că acest copil este înscris la școala 3. Astăzi, doamna m-a sunat din nou să-mi spună că băiatul nu a fost primit, motiv pentru care l-am chemat aici pe domnul director. Dumnealui spune că acest copil este înscris, mămica spune acum că nu dorește să-l mai lase la școală din cauză că nu a fost primit de prima dată. Eu i-am recomandat să lase copilul să meargă la școală, să învețe, chiar dacă are o problemă medicală. Nu îl putem trimite la altă școală atâta timp cât doamna are domiciliul aici”, a declarat Maria Costache, inspectorul școlar pentru minorități.
Așadar, în acest caz s-a găsit o rezolvare, însă nu a fost una pe placul mamei, care a spus că va încerca mai departe, la autorități, să găsească ajutorul pe care-l caută pentru a-și înscrie fiul la Școala Gimnazială „Anghel Saligny”.
Inspectorul școlar general adjunct, Lidia Dumbravă consideră rezolvate toate cele trei cazuri.„Referitor la cazurile pe care le-ați prezentat, situația de la școala numărul 8 înțeleg că este rezolvată. Doamna director a fost dimineață la inspectoratul școlar, nu a prezentat că ar fi vreo problemă, domnul Ciobotaru nu a venit la inspectorat. Referitor la cazul de la școala numărul 5, „Anghel Saligny”, ieri (n.r. marți) a fost mama copilului aici, copilul era deja la școală. Am luat legătura cu doamna director, care era chiar în clasa respectivă atunci când am vorbit, tocmai verifica numărul de elevi din clasă și necesarul de mobilier, urmând să mai ducă două bănci. Situația, din câte știu, s-a rezolvat. În ceea ce privește situația de la școala numărul 3, mama copilului a venit ieri (n.r. marți) cu băiatul aici, am luat legătura cu conducerea școlii. Doamna director adjunct era chiar la grădinița 2, unde învață copiii acum fiind școala în renovare. Când am discutat cu dânsa la telefon, i-am explicat mămicii să meargă acolo, pentru că directoarea o aștepta și urma să o ducă la învățătoarea respectivă. Din momentul acela noi știm că situațiile s-au rezolvat”, a declarat Lidia Dumbravă, inspectorul școlar general.
În concluzie, părinții de etnie romă acuză de discriminare reprezentanții unor instituții de învățământ, însă de partea cealaltă, reprezentanții ISJ și ai unităților de învățământ nu consideră că este cazul unor astfel de acuzații, soluții existând deși nu sunt întotdeauna pe placul și spre mulțumirea tuturor.