Tărhana, a cărei denumire vine din limba maghiară (tarhonja – n. red.), este asemănătoare cu binecunoscutul couscous, acest gen de paste fiind utilizat foarte mult în bucătăria din Ardeal.
Pentru prepararea aluatului pentru o porție de tărhană se folosesc 10 ouă, făină și sare. Pentru prepararea aluatului se sparg ouăle într-o covată din lemn (neapărat din lemn, pentru că, dacă s-ar folosi un vas din metal, smălțuit sau nu, aluatul s-ar înmuia) și se bat, se pune aproximativ o lingură de sare, se adaugă făina cât cuprinde, după care se frământă aluatul. ‘La început, aluatul se va frământa ceva mai greu, va fi sfărâmicios, dar încetâîncet se omogenizează. Se frământă până aluatul devine foarte vârtos. Nu se adaugă apă, însă dacă simțim că nu este suficient de elastic îl stropim cu puțină apă, după care continuăm frământatul. Când considerăm că aluatul este gata, îl dăm pe un fel de site speciale, având găuri de diferite dimensiuni, funcție de dimensiunea dorită a tărhanei. Ulterior, tărhana se va usca pe un stergar de in sau de cânepă. Ea va fi afânată din când, pentru a scăpa mai repede de umezeala aluatului’, a spus Piroska Toth, președinta Organizației NonâProfit ‘Pro Pir Kult’.